BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisÇalışanlar işverenler karşısında üstünlüğü kaybediyor----

Çalışanlar işverenler karşısında üstünlüğü kaybediyor

Çalışanlar işverenler karşısında üstünlüğü kaybediyor
24 Ağustos 2022 - 16:53 www.finansgundem.com

Pandeminin etkisiyle son iki yılı ikramiyeler ve tazminatlarla geçiren çalışan kesimin işverenler karşısındaki üstünlüğü sona ermek üzere.

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de çalışanlar, işten çıkarmaların da tırmanmasıyla işverenler karşısındaki üstünlüklerini kaybetmek üzere. Son iki yılı pandemi nedeniyle büyük haklar ve avantajlarla geçiren çalışan kesim, iş gücü piyasasındaki değişimden olumlu şekilde faydalanmıştı. Ancak iş gücü piyasasındaki yeni değişim bu kez çalışanların zor durumda bırakacak gibi gözüküyor.

Ücret ve esneklik konusunda endişe hakim

Bloomberg’den Claire Ballentine ve Charlie Wells’in haberine göre, ABD’de çalışanlar, pandemi nedeniyle iş gücü piyasasında meydana gelen değişikliklerden, hayal bile edemeyecekleri ikramiyeler ve tazminatlarla oldukça karlı çıktı.  Ancak, 12-14 Ağustos tarihleri ​​arasında ABD'li 2.007 yetişkinden oluşan bir örneklem üzerinde gerçekleştirilen ve Harris Poll tarafından yapılan anket, işlerin tersine döndüğünü gösteriyor.

Ankete göre, katılımcıların yüzde 58’i, şirketlerin son dönemde daha fazla kaldıraca sahip olduğunu düşünüyor. Ocak ayına kıyasla bu oranda yüzde 5’lik bir yükseliş gözleniyor. ABD’de çalışan kesim bugün ekonomi, ücret ve çalışma esnekliği anlamında endişeli gözüküyor.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, genel hissiyattaki bu değişim, ABD ekonomisinin tam olarak nereye gittiğini anlamanın zor olduğu bir zamanda gerçekleşiyor. Bir yandan iş gücü piyasası kızışıyor. Ekonomi, geçen ay beklendiği gibi istihdam sayısını iki katına çıkarıyor ve son veriler işsizlik başvurularının üç hafta içinde ilk kez düştüğünü gösteriyor. Bu da iş gücü talebinin devam ettiğini gösteriyor.

İş gücü piyasasındaki sıcaklığa rağmen yine de her gün bir büyük şirketin işte çıkarma kararı aldığı bilgisi geliyor. Apple işe alım görevlilerine ihtiyaç duymadığını bildiriyor ve yeni işe alım yapmayacağını açıklıyor; Robinhood, iş gücünün dörtte birini azaltıyor; Peloton yüzlerce pozisyonu lağvettiğini açıklıyor. Yakın tarihli bir anket, ABD’de şirketlerin yarısının işten çıkarmaya gideceğini gösteriyor.

Çalışanlar resesyondan çekiniyor

Bunu akılda tutarak çalışanlar, zamlardan uzaktan çalışmaya kadar talepler konusunda kendilerini daha az yetkili hissettiklerini söylüyor. Ankete katılanların yüzde 59'u on yıllardır enflasyonun zirve noktasına uygun oranlarda zam isteseler de, bugün aynı oranlarda zam istemekten çekindiklerini belirtiyor.

Harris Poll CEO'su John Gerzema, çalışanların içinde bulunduğu durumu şöyle açıklıyor: “Hesap şu: Ya zam isteyerek ya da zam almak için başka bir işe geçerek şu anda kazandığımdan daha fazla kazanmak istiyorum. Ancak bir resesyondan endişe ettiğim için artık bilinçli olarak iş güvenliğimi de düşünüyorum.”

Artan gerilim

Çalışanlar, bugün artık uzaktan çalışma konusunda da endişeli. İki yıl boyunca Kovid-19 vakalarındaki artışlar, ofise dönüş yöntemine sıkı sıkıya bağlı olan patronların bile çalışanların geri dönmesini sağlamak için epey çabalaması gerektiği anlamına geliyordu.

Ancak birçok büyük firma artık bu yazın, tamamen uzaktan çalışılan son yaz olacağını söylerken çalışanlar da bu mesajı alıyor gibi görünüyor. Ankete katılanların yalnızca yüzde 51'i, uzaktan çalışmak ya da hibrit bir düzende çalışmak için herhangi bir korku hissetmeden pazarlık yapabileceklerine inandıklarını söylüyor.

Asıl neden ekonomideki değişkenlik

Amerikalılar hala iş piyasasının gücünden cesaret aldıklarını söylüyor. Çalışanların yüzde 60’ı, daha yüksek ücretli işleri kolayca arayabileceklerini kabul ediyor. Dahası, yarısından fazlası, mevcut işlerinde zam almak için başka iş teklifleri almayı deneyebileceklerini söylüyor. Bu oran, Ocak ayından bu yana genel olarak değişiklik göstermese de, Z kuşağı özelinde bakıldığında ise bu oranda yüzde 9’luk bir artış olduğu gözleniyor.

Kariyer danışmanı ve yönetici koçu Maggie Mistal, anketin tamamen çelişkili mesajlar içerdiğini belirtiyor. Mistal, “İşten çıkarmalar oluyor ve insanlar 'İşim tehlikede mi?' demeye başlıyor ama aynı zamanda bazı endüstrilerde büyüme devam ediyor” şeklinde konuşuyor.

Çalışanlar, mevcut işlerinden ayrılmamak için günümüzün değişken ekonomisini gösteriyor. Çalışanların yüzde 62'si mevcut ekonomik dalgalanmaların mevcut işlerinde kalmayı planlamalarının bir nedeni olduğunu söylüyor. Rakamlar Z kuşağı ve Y kuşağı için daha da yüksek çıkıyor.

Gelecek 10 yılda çalışanlarda aranan 10 yetenek

 

Apple çalışanları, uzaktan çalışma esnekliği talep ediyor

 

Patronlar, uzaktan çalışanları yakından izliyor

 

Çalışanların mutluluğundan yöneticiler mi sorumlu?

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)