BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkÇakar: Yeniden yapılandırılan krediler 320 milyar TL----

Çakar: Yeniden yapılandırılan krediler 320 milyar TL

Çakar: Yeniden yapılandırılan krediler 320 milyar TL
30 Mayıs 2022 - 15:00 www.finansgundem.com

Birliğin 65. Genel Kurulu’nda konuşan TBB Başkanı Alpaslan Çakar, “Sorunlu krediler için ayrılan özel karşılık oranı yüzde 80, ikinci grupta olan krediler için ayrılan genel karşılık oranı yüzde 22 düzeyindedir” dedi.

Türkiye Bankalar Birliği’nin (TBB) bugün toplanan 65. Olağan Genel Kurulu’nda açılış konuşması yapan Başkan Alpaslan Çakar, “Bankalarımızın risk yönetimindeki tecrübesi sayesinde kredi riskleri yönetilebilir düzeyde kalmıştır. 2022 Nisan itibariyle, tahsili gecikmiş alacak oranı yüzde 2,8’dir. Bu oran ticari kredilerde yüzde 2,9, bireysel kredilerde ise yüzde 2,5’dir.” dedi.
Tahsili gecikmiş alacaklar ve muhtemel riskler için yüksek oranda özel karşılık ve genel karşılık ayrıldığını ifade eden Alpaslan Çakar, “ Sorunlu krediler için ayrılan özel karşılık oranı yüzde 80, ikinci grupta olan krediler için ayrılan genel karşılık oranı yüzde 22 düzeyindedir” şeklinde konuştu

12 AYLIK DÖNEMDE KREDİLER YÜZDE 48 ARTTI

“Yatırımlarımızla bilançomuzu büyütmeye devam ediyoruz” diyen Çakar sözlerine şöyle davam etti: “Dünya kalitesinde ürün ve hizmet sunmanın gerektirdiği güçlü rekabet ortamını yaşıyoruz. Sistem alt yapılarımızı güncel teknoloji ile yeniliyor, verimlilik artışına önem veriyoruz. Dijital uygulamalar sayesinde finansal sisteme erişimi arttırmaya ve kapsama alanını genişletmeye devam ediyoruz. 2022 Mart itibariyle, bilançomuz 10 trilyon TL’yi aştı. Bilançonun milli gelire oranı yüzde 120’nin üzerinde seyrediyor. Gelişmekte olan ülke ortalaması olan yüzde 110’un üzerindeyiz.

Nisan 2022 itibariyle, krediler 5,6 trilyon TL, menkul kıymetler portföyü ise 1,7 trilyon TL, seviyesindedir. Bilançomuzun yüzde 70’i kamuya ve diğer müşterilerimize kredi olarak, doğrudan ekonomik faaliyetin finansmanında kullandırılmıştır. Krediler hep ulaşılabilir oldu. 2022 Nisan itibariyle, 12 aylık dönemde krediler yüzde 48 arttı. Kredilerin milli gelire oranı yüzde 66’dır. Krediler müşteri grupları ve sektörel olarak geniş bir dağılım göstermektedir.

“KREDİLERİMİZ BÜYÜRKEN RİSKLER MAKUL ÖLÇÜLERDE SEYRETTİ”

Ticari kredilerin payı yüzde 81, bireysel kredilerin payı yüzde 19’dur. KOBİ’lerin toplam krediler içindeki payı yüzde 24 oranında paya sahiptir. Ticari kredilerin payı 2021 üçüncü çeyreğinden beri 4 puan arttı. Kaynaklar daha fazla reel sektörün kullanımına yönlendirildi. İlk çeyrek sonunda, ticari krediler içinde en büyük pay yüzde 28 ile imalat sanayindedir. İmalat sanayinin payı son iki yılda 2 puan arttı. Üretimin, ihracatın ve istihdamın belkemiğini oluşturan çok sayıdaki sektöre kullandırılan kredilerin payının arttırılmasının öneminin farkındayız. Ticari krediler içerisinde, ticaret sektörü yüzde 16, inşaat yüzde 11, enerji sektörü yüzde 9 paya sahiptir. Stratejik önemi daha iyi anlaşılan turizm ve tarım sektörüne kullandırılan kredilerin arttırılmasında daha yoğun bir rekabet vardır.

Kredilerimiz büyürken riskler makul ölçülerde seyretti. Olağanüstü dönemlerde alınan ve esneklik sağlayan düzenlemelerin yeniden uluslararası standartlara yaklaştırıldığı dikkate alınırsa bu gelişme çok daha değerlidir. Banka müşteri ilişkisinin uzun dönemli ve sağlam temelli olması, başarılı müşteri yönetimi, büyümenin sürdürülmesi, bankalarımızın risk yönetimindeki tecrübesi sayesinde kredi riskleri yönetilebilir düzeyde kalmıştır. 2022 Nisan itibariyle, tahsili gecikmiş alacak oranı yüzde 2,8’dir. Bu oran ticari kredilerde yüzde 2,9, bireysel kredilerde ise yüzde 2,5’dir.

Tahsili gecikmiş alacaklar ve muhtemel riskler için yüksek oranda özel karşılık ve genel karşılık ayrılmıştır. Sorunlu krediler için ayrılan özel karşılık oranı yüzde 80, ikinci grupta olan krediler için ayrılan genel karşılık oranı yüzde 22 düzeyindedir. Yeniden yapılandırılan krediler 2021 yılsonunda 320 milyar TL seviyesinde olup toplam krediler içindeki payı yüzde 6,5 düzeyindedir. İkinci gruptaki kredilerin toplam içindeki payı yüzde 11’dir.”

Kredilerin finansmanında yüksek oranda mevduat kullanıldığına, ilk dört ay sonunda kredi-mevduat oranının yüzde 92 olduğuna işaret eden TBB Başkanı Çakar konuşmasında, “Bilançonun üçte ikisi mevduat ile fonlanmaktadır. Mevduatın milli gelire oranı ise yüzde 71’dir. Kur korumalı mevduata geçişin etkisiyle TL mevduatın toplam mevduat içindeki payı artmış, TL likidite iyileşmiştir. Yabancı paradan dönüşüm ile sağlanan TL kaynakların bir bölümü ile Merkez Bankası’ndan kullanılan kaynaklar azaltılmıştır. Yıl sonuna göre, açık piyasa işlemlerinden ve swap işlemlerinden sağlanan TL finansman azalmıştır.” İfadesine yer verdi.

BORÇLANMADA SINIRLI DA OLSA AZALMA

“Yurtdışı bankalardan sendikasyon veya menkul kıymet ihracı yoluyla sağlanan borçlanmada sınırlı da olsa azalma vardır. Bunun ana nedeni yabancı para kredi talebinin gerilemesidir” diyen Çakar şöyle devam etti:
“Bankacılık sektörünün temel performans kriterlerinden bir tanesi olan likidite yeterlilik oranı yüzde 153 ile oldukça yeterli bir düzeydedir. Diğer önemli kriter olan sermaye yeterliliği de yüzde 20,4 ile makul ve kredi büyümesini destekleyecek seviyededir. Düzenlemelerde uluslararası standartlara yönelik normalleşme adımları ile makro ihtiyati önlemler nedeniyle sermaye yeterliliği oranında bir miktar düşüş beklense de oranın, en düşük gereklilik olan yüzde 12’nin üzerinde kalacaktır.”

TBB 65. Genel Kurulu’na Birlik üyesi banka temsilcileri ile Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Mehmet Ali Akben de katıldı.

Nebati: Enflasyonla mücadele en önemli önceliğimiz

Akben, bankalardan daha fazla katkı istedi

Banka dışı finans sektörü aktif toplamı 252,2 milyar TL oldu

TBB Başkanı Çakar: Bankacılık sektöründe kadın çalışan oranı artıyor

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)