BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaKripto ParalarÇağdaş sanat aile yatırım firmalarını kripto dünyasına çekiyor----

Çağdaş sanat aile yatırım firmalarını kripto dünyasına çekiyor

Çağdaş sanat aile yatırım firmalarını kripto dünyasına çekiyor
26 Ekim 2021 - 17:13 www.finansgundem.com

Blockchain ağının kripto paralar dışında kullanım alanı olduğunu kanıtlayan NFT’ler varlıklı ailelerin yatırım ofislerinin dikkatini çekti. Blockchain’in farklılaşan kullanım alanı bu teknolojinin imkanlarına ilişkin iyimserliği artırıyor.

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Kripto paralarla çağdaş sanatı birleştiren NFT’ler son dönemde blockchain teknolojilerinin yayılmasında önemli bir rol oynuyor. Sanat eserlerinin ya da basit bir fotoğrafın benzersiz bir kodunu telif hakkıyla birlikte satın alma imkanı sağlayan NFT’ler sanata düşkünlüğü ile bilinen varlıklı ailelerin de dikkatini çekiyor. Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, kendisi de bir NFT sahibi olan Financial Times Yazarı Stephen Foley kripto dünyasının gelişime açık olduğunu kanıtladığını belirtiyor. İşte Foley’in o yazısı:

On yıl boyunca kripto para çılgınlığını kenardan izledikten sonra, katı şüpheciler bile ilk dijital varlıklarını satın alıyor.

Bu, dijital para birimlerini varlık sınıfı olarak tanıtan, teknolojik ve finansal bir devrimi müjdeleyen öncüler için bir aklanma zamanı mı? Yoksa dolandırıcılık döngüsünün ateşi sönmeden önce son çılgınlık anlarına ulaştığının bir işareti mi? Keşke bilebilseydim. Çünkü ben de o şüphecilerden birisiyim ve şu anda gayri-misli jetonum ya da diğer ismiyle NFT'im var.

Eylül ayında yayınlanan Citi Private Bank'ın aile yatırım ofisleriyle yapılan yıllık anketi, yüzde 23'lük bir kısmın şu anda portföylerinde kripto varlıkları olduğunu ve yüzde 25'inin de bu varlıkları edinmeyi düşündüğünü ortaya kondu. Rapora bağlı bir Citi forumuna katılan aile yatırım şirketi yöneticilerinin yarısı, önümüzdeki yıl kripto paraya yatırımlarını artırmayı beklediklerini söyledi. Genellikle başkalarının paralarını yöneten muhafazakar yöneticiler için bu rakamlar oldukça büyük. Dijital varlıklara olan talep ilk olarak aşırı düşünen kesimden (sorulmayan sorulara karmaşık cevaplar veren kripto ütopyacıları) az düşünen kesime (zar zor idrak ettikleri ticaretten hızlı para kazanmaya çalışan sürü takipçileri) ve en sonunda da genel yatırım algısıyla birlikte düşünen kesime de yayıldı.

Bunun neden olduğuna dair bir teorim var. Varlıklı bireylerin ve danışmanlarının bildiği bir şey varsa o da sanattır ve bu yıl kripto para ve sanat dünyaları NFT'ler sayesinde karşılaştı.

Bu NFT'ler, bir resmi veya basketbol maçından bir klibi, bir tweet'i veya William Shatner'ın (Kanadalı aktör) fotoğrafını temsil eden kod parçalarıdır. Kripto para birimi veya kripto paraya dönüştürülen geleneksel fonlarla satın alınabilirler. Sahiplik, blockchain adı verilen bir dijital deftere kaydedilir ve bu blockchain'in kripto para birimi kullanılarak transfer edilir.

Blockchain teknolojisinin yararlarını reddetmek genellikle çok kolaydır. Dijital varlıkların sahipliğini kaydetmenin ve aktarmanın yolları halihazırda bulunuyor (banka hesabınızdaki para gibi) ve blockchain'in sahip olmadığı bu sistemde güveni sağlamak için yerleşik bir yasal altyapı bulunuyor. Farklı bir yönteme ihtiyacımız var mı, hala bilmiyorum. Ancak blockchain için kullanım örneklerinin tamamen teorik olduğunu söylemek artık savunulabilir bir şey değil.

Bir NFT'ye sahip olmamın nedeni, bir sanatçı/geliştirici arkadaşımın onları üretiyor olmasıdır. Bu sadece işinden para kazanmanın bir yolu olarak değil, aynı zaman eşsiz bir yöntemdir. Jetonun içine gömülü kod satıldığında, hiçbir sanatçının fiziksel dünyada ısrar edemeyeceği bir şey olan bir telif hakkını garanti eder. Bu bir kullanım alanıdır.

Yani şimdi Tezos blok zincirinde bir parça olan ve üretken sanatı temsil eden bir jetonun gururlu sahibiyim: Sonsuz bir döngüde çözülen, dönen ve reform yapan bir altıgen ‘gif’i. İsterseniz bu gif'i indirebilirsiniz. Ama jetonu olan tek kişi benim.

Burada neyim olduğuna dair hiçbir yanılsamam yok. Neler olacağını görmek istiyorum. Bir NFT'ye gelecekte ne olacağı, sanatçının çalışmalarının gelecekte önemli sayılıp sayılmadığı dışında, benzersiz bir token sahibi olmanın, gif'i kopyalamaktan veya bir internet sayfasında izlemekten farklı ve üstün olduğunun genel çerçevede kabul edilip edilmeyeceğine bağlı olacaktır.

Token’ın bulunduğu blok zinciri ve değerlenen kripto para birimleri diğer değişkenlerdir. Blockchainler bakıma muhtaç hale gelebilir ve geliyorlar da. Tezos'un güçlü destekçileri var, ancak daha yüksek değerli NFT'ler, yeni finansal hizmetler, oyunlar ve diğer birçok geliştirici deneyi için tercih edilen blockchain sahası olma iddiasıyla ortaya çıkaran Ethereum'un çok altında popülerliği bulunuyor.

Blockchain teknolojisi kullanılarak oluşturulan ve takas edilen her şeyde daha fazla değer olabilir. Buna karşın her bir blockchain'in çalışmasına imkan sağlayan para birimleri için nasıl değer verildiği hakkında hiçbir fikrim yok. En büyük yatırım fırsatları kripto varlıklarda değil, teknolojiyi işleten ve sömüren yararlanma olabilir. Ancak bu piyasaya dalmadan öncesine göre artık imkanların daha fazla olduğunu daha iyi anlıyorum.

Mesele şu ki, büyük bir deneyin ortasındayız ve bir zamanlar onu reddedebilecek yatırımcılar, şimdi bu alana katılmayı düşünmelidir. Ben Citi’nin aile yatırım ofisi anketinde "hala araştırma halinde ve tavsiye aradığını" söyleyen yüzde 25'lik kesimden yanayayım. Bir aile yatırım ofisi araştırma ve tavsiyeye ne kadar harcıyor olursa olsun, gelecekte neler olacağını görmek için o kadar kriptoya yönelerek eşit derecede değerli iç görü elde edebilirler.

Bitcoin’de 5 önemli gelişme

 

Dolar için kritik tarih

 

BOE gelecek hafta faiz artırmaz

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)