BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPiyasaBüyüme hedefi düşürülüyor----

Büyüme hedefi düşürülüyor

Büyüme hedefi düşürülüyor
06 Eylül 2013 - 12:07 www.finansgundem.com

Fed tahvil alımını kısması, Ortadoğu'daki gerginlikler büyümeyi hedefini düşürmesi bekleniyor

Fed'in tahvil alımını kısması ve Ortadoğu'daki gerginlikle 2014 büyüme tahmininin 1 puan aşağı yüzde 4 civarına çekilmesi bekleniyor. ABD Merkez Bankası Fed'in tahvil alımlarını kısması ve Ortadoğu'daki gerginlik ile Suriye'ye yönelik müdahale olasılığıyla bu yılın büyümesinin öngörülerin 1 puan altında kalması beklenirken, bu nedenle gelecek yıl büyüme tahmininin de 1 puan aşağı revize edilmesi bekleniyor.    OVP'de bu seneki büyüme yüzde 4, gelecek yıl ise yüzde 5 olarak öngörülüyordu. Yeni OVP için ekonomi yönetiminin çalışmaları devam ederken yetkililer, büyüme, ihracat ve yatırımı destekleyen, bazı tedbir ve teşviklerin de uygulanabileceğini belirtiyor.    Reuters'a bilgi veren bir ekonomi yetkilisi, Türkiye'yi de yakından ilgilendiren ekonomik ve siyasi gelişmelerin bu yıl büyümenin yüzde 3 veya çok az üstünde gerçekleşmesine neden olacağını belirterek, "2014 büyümesinde, geçen yılki OVP'de öngörülen yüzde 5 gibi bir büyümeyi yakalamak mümkün görünmüyor.
YÜZDE 4 DAHA GERÇEKÇİ BİR HEDEF
Ekonomi yönetimi halen üzerinde çalışmalara devam ediyor ama büyümenin, şu anki veriler ışığında, 2014'te yüzde 4 civarında beklenmesi daha gerçekçi" dedi. "Fed'in tahvil alımını kısması, Türkiye'ye yeterince sermaye girmemesi ve çıkışların olması durumu, Suriye'ye yönelik müdahale beklentisi, bunun bölge ülkelerine yayılması riski, Mısır ve Ortadoğu'daki gelişmeler, petrol fiyatlarındaki yükselişin yanı sıra dünya ekonomilerinin durumu Türkiye'nin büyümesi için ciddi riskler olarak ortada duruyor. Bu riskleri görmezden gelmek mümkün değil" diyen aynı yetkili, şöyle konuştu: "Bütün riskleri ve fırsatları görerek kapsamlı bir maliye, para politikası ortaya koymak, beklentileri iyi yönetmek gerekiyor. Büyüme gelecek yıl için en kritik unsur durumunda. Büyüme için doğru bir hedef koyup, onun politikalarının oluşturulması şart. Yeni OVP, anayasa gereği 17 Ekim gece yarısına kadar TBMM'ye sunulması gereken 2014 Bütçe Yasa Tasarısı öncesi açıklanacak. Üst düzey bir ekonomi yetkilisi de, Türkiye'nin ortalama yüzde 5 olarak ifade edilen ortalama büyümesinin 2014'te yakalanmasının mümkün olmadığının altını çizerek, "Şu anda 2014 için büyüme yüzde 4 civarı görünüyor. Ancak gelişmelere bağlı olarak bu son anda değişebilir, mevcut şartlar altında yüzde 4 civarı diyebiliriz. Riskler sürekli artsa da daha aşağı bir büyüme için yine şu anda bir ortam yok" dedi. Para politikasının kendi duruşunu ortaya koyduğunu, ancak hazırlanacak kurguda maliye politikası ile gerekli mesajların verilmesi gerektiğini belirten yetkili, "Üretken büyümeyi, yatırımları ve ihracatı destekleyen politikalara yönelik seçenekler ortaya konulacak; bu yönde bazı tedbirler ve teşvikler için adımlar atılabilir. Bütün bunlar teşvik edilirken, sentetik değil, gerçek bir büyüme için politikalar oluşturulacak" dedi.    
OVP SÜRDÜRÜLEBİLİR BÜYÜME MESAJI VERECEK
Yetkili, iç ve dış gelişmelere bakarak, büyümenin yukarı yönlü ivmelenmesi için neler yapılabileceğinin değerlendirildiğini de kaydetti. "Durumun ve muhtemel gelişmelerin iyi analiz edilmesi ve OVP'nin sürdürülebilir büyüme için güçlü bir sinyal vermesi gerekiyor" diyen yetkili, şöyle devam etti: "2009 yılındaki OVP'de çok güçlü bir perspektif vardı. Sıkılaştırılmış bir maliye politikası ve bunları destekleyen güçlü yapısal reformlar. Şu anda gelinen nokta 2014-2016 dönemindeki OVP'nin de en az 2009'daki kadar güçlü olmasını gerektiriyor. En önemli konu sürdürülebilir bir büyümeye işaret eden, güçlü maliye politikası duruşunu devam ettiren bir yapıda OVP kurgulanmalı."
ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)