BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemBüyükekşi: Tek parti istikrarı istiyoruz ----

Büyükekşi: Tek parti istikrarı istiyoruz

Büyükekşi: Tek parti istikrarı istiyoruz
23 Ağustos 2015 - 09:06 www.finansgundem.com

TİM Başkanı Büyükekşi, 'yeniden seçim' kararını yorumladı: Koalisyonun ne kadar zor bir şey olduğunu gördük...

TİM Başkanı Büyükekşi, 'yeniden seçim' kararını yorumladı: Koalisyonun ne kadar zor bir şey olduğunu gördük.Dünya küresel resesyonla boğuşuyor. Dış pazarlar sıkıntılı. Kurdaki dalgalanmadan dolayı ihracatçılar fiyat tutturmakta zorlanıyor. 
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi ile buluştuğumuzda yılın ilk 7 ayına dair tablo böyleydi. İyi haber Büyükekşi’den geldi. 7 aydan sonra ilk kez ağustos ayında ihracat artış göstermiş, beklentiler biraz daha pozitife dönmüş. 

-Türkiye yeniden seçime gidiyor. İhracatçı nasıl değerlendiriyor son gelişmeleri? 
-Tüm yollar denendi. İhracatçıların en çok istemediği şey belirsizlik. Bu belirsizliğin bir an önce ortadan kalkması ve seçimin bir an önce yapılması lazım. En büyük sıkıntımız yarın ne olacağını bilememek. Seçimle birlikte belirsizliğin ortadan kalkacağını, piyasaların rahatlayacağını düşünüyoruz. Geçtiğimiz bir ayda koalisyonun ne kadar zor bir şey olduğunu gördük. Partiler bir türlü anlaşamadılar. Tek parti iktidarı ise Türkiye’ye önemli katkılar sağladı. 13 yılda ve daha öncesinde de tek parti dönemlerinde hep önemli işlere imza atıldı. Tekrar bunun gerçekleşmesi bizim açımızdan temenni edilen bir şeydir. 

'YÜKSEK KUR'U HİÇ İSTEMEDİK Kİ...

-‘Dolar artınca ihracatçı bayram yapar’ diye bir algı var. Sevindiniz mi gerçekten?  
-Biz hiçbir zaman yüksek kurdan yana taraf olmadık. Altını çizerek söylüyorum. Biz hep ‘rekabetçi kur’ dedik. Önemli olan kurun ne kadar yüksek olduğu veya düşük olduğu değil. Önemli olan girdi, enerji, hammadde ve işçilik maliyetlerimiz. Buna bağlı olarak kur çok önemli. Eğer kurlarla birlikte bütün maliyetlerimiz de artmışsa ihracatçı için değişen bir şey olmuyor. Rekabet ettiğimiz kurla, girdi maliyetlerimiz arasında bir marj varsa o zaman bizim için rekabetçi kur gerçekleşmiş oluyor. 

ÖNEMLİ OLAN FİYAT DEĞİL, İSTİKRAR

-‘Şu anda rekabetçi kur nedir sizin için, tam bir rakam söylemek mümkün mü?  
-2.80 veya 2.85’lik bir kur girişteki maliyetlerle orantı varsa rekabetçi olabilir veya 3 lira rekabetçi olmayabilir. Bu izafi. Mesela seçimler bitti, kur 2.80’e çıktı. 2.80’den fiyat verip, paramız geldiğinde 2.64’ten bozdurunca zarar ettik. Bugün 2.95, yarın 2.65’e düşmeyeceğini nereden biliyoruz. Bunun için istikrar önemli. 

GÖNLÜMÜZDEKİ KUR 2.82 TL 

-Yılsonu dolar tahmininiz nedir?  
-Bizim bir tahminimiz yok ama üyelerimize sorarak hazırladığımız eğilim anketindeki tahmin 1 dolar=2.82 TL.

-Bu aralar gündeminizde ne var? 
Yüksek teknoloji ve yüksek katmadeğerli ürünlere yönelik yatırımlar ve çalışmalar var. Türkiye ihracatçılarının kendisini geliştirmesi gerekiyor. Dünyadaki yüksek teknoloji ihracatındaki payını artırması gerekiyor. Bizde bu oran yüzde 3-4’ler oranında. Gelişmiş ülkelerde bu yüzde 20’lerde. Bizim ilk etapta hedefimiz bunu yüzde 10’lara, sonra da yüzde 15’lere çıkarmak. 

KUR ZARARI 8 MİLYAR $ OLDU

-İhracatta 2014'ü yakalayacak mıyız?
Bundan sonda ihracat yükselişe geçer. Ama geçen yılı yakalayamayabiliriz. Çünkü parite düşüşü yüzde 17. Buradan  8 milyar dolar eksi yazdık. İnşallah yıl sonuna doğru telafi için elimizden geleni yapacağız.

DEMOKRASİYE SALDIRI

Büyükekşi, Murat Sancak'a yapılan saldırıyla ilgili de sert konuştu. Büyükekşi, "Star Medya Grup Başkanı Murat Sancak’a yapılan saldırı, demokrasiye, insan haklarına yapılmıştır. Öğrenip öğrenmez Ethem Sancak Bey’i ve Murat Sancak Bey’i arayıp geçmiş olsun dileklerimi ilettim. Bunlar toplumun huzurunu bozmaya yönelik girişimlerdir. İlk günden beri terörün her türlüsüne karşı olduğumuzu dile getiriyor, şiddetle kınıyorum. İnşallah ülkemiz kısa sürede bu kötü günleri geride bırakacak" dedi. (ŞENAY KÖŞDERE – AKŞAM)
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)