BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiBüyükekşi: "İhracat 4 aydır kesintisiz artıyor"----

Büyükekşi: "İhracat 4 aydır kesintisiz artıyor"

Büyükekşi: İhracat 4 aydır kesintisiz artıyor
02 Mart 2017 - 11:32 www.finansgundem.com

TİM Başkanı Büyükekşi, 3 yıldır ilk kez ihracatın 4 ay boyunca kesintisiz olarak arttığını söyledi

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, ihracat rakamlarına ilişkin, "2014 yılından beri üst üste 4 ay ihracat artışı olmamıştı, ilk olarak son 4 ayda üst üste kesintisiz ihracat artışı var. Bu da bizim için sevindirici bir gelişme." dedi.

Büyükekşi yaptığı açıklamada, 2017 yılına iyi başladıklarını, ilk iki ay itibarıyla ihracatta önemli bir ivmenin görüldüğünü söyledi.

Geçen yılın sonunda bunu öngörerek 2017'yi ihracatta atılım yılı ilan ettiklerini, yılı 155 milyar dolarlık dış satımla kapatmayı hedeflediklerini, bu yolda da emin adımlarla ilerlediklerini anlatan Büyükekşi, "2014 yılından beri üst üste 4 ay ihracat artışı olmamıştı, ilk olarak son 4 ayda üst üste kesintisiz ihracat artışı var. Bu da bizim için sevindirici bir gelişme." diye konuştu.

Büyükekşi, Türkiye'nin ihracatının artmasının çeşitli sebepleri olduğuna işaret ederek, şöyle devam etti:

"Rusya ile ilgili sıkıntımız vardı, yıl sonunda o çözüldü. Irak ile ilgili sıkıntılarımız vardı, sayın Başbakan'ımız ziyaret etti. İran'da inşallah güzel gelişmeler olacak. Suriye'de bu sene iyileşmeler bekliyoruz. İkincisi özellikle emtia fiyatlarında bir artış var, başta petrol fiyatları olmak üzere 55 dolarlara geliyor brent petrolün fiyatı. Bu bir taraftan, cari açık açısından aleyhimize gözüküyor ama ihracatımız açısından da petrol ihraç eden ülkelerin ekonomilerinde düzelmeler meydana geliyor. Bu da bize yansıyor. Diğeri ise özellikle hükümetimizin 2017'de ihracata yönelik açıkladığı önemli destekler var. Yeşil pasaport gibi, 2016'da ihracata verilen destek 1 milyar lira iken bütçede 2017'de 3 milyar liraya çıkarılması, yeni yatırım teşviklerinde getirilen avantajlar gibi."

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başlattığı istihdam seferberliğiyle 2017'de yeni işe alınacak çalışanlara yönelik yüklerin devlet tarafından karşılanacak olmasının da ekonomi ve ihracat adına güzel gelişmeler olduğunu vurgulayarak, "İnşallah biz de bunun hakkını vereceğiz. 2017 yılında ihracatımızda Allah'tan bir mani olmazsa her ay artış açıklayacağız." ifadelerini kullandı.

İsrail'den iş adamlarına vize sözü

Türkiye'nin, ihracatını hemen her pazarda artırma eğiliminde olduğunu anlatan Büyükekşi, şunları kaydetti:

"AB'ye ihracatımızın oranı geçen sene yüzde 48 civarındaydı, bu sene yüzde 50'nin üzerine çıkmasını hedefliyoruz. AB de bizim için önemli ama çevre ülkeler de Rusya olsun gerek diğer ülkeler olsun önemli. İsrail'de de ilişkilerimiz düzelme eğiliminde. İki hafta önce Kültür ve Turizm Bakanı'mız İsrail'i ziyaret etti. Geçen hafta biz İsrail Başkonsolosu'muzla bir toplantı gerçekleştirdik, orada ticaretin artırılmasının önündeki engelin vizeler olduğunu söyledik. Başkonsolos bize özellikle iş adamlarına yönelik 3 yıllık çok girişli vize vereceklerinin sözünü verdi. Ben de 15-17 Mayıs tarihlerinde, büyük bir iş adamı heyetiyle İsrail'e gideceğim. İlişkiler daha olumlu hale geldi ki şu anda en çok ihracat artışı olan ülkelerden bir tanesi de İsrail. ABD ve Çin de en çok ihracat artışı olan ülkelerden. Onlar gelecek, biz gideceğiz, bu sene 48 ülkeye ticaret heyeti düzenleyeceğiz."

 

 

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)