BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemBüyük projelerde temeller atılıyor----

Büyük projelerde temeller atılıyor

Büyük projelerde temeller atılıyor
27 Mayıs 2013 - 07:51 www.finansgundem.com

Bakan Binali Yıldırım, 2013 yılının dev projeler yılı olarak tarihe geçeceğini söyledi

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, 2013 yılının dev projeler yılı olarak tarihe geçeceğini belirterek “Bu hafta Cumhuriyet tarihinin en önemli projeleri arasında yer alan 3. boğaz köprüsünün yanı sıra, 30 milyon kapasitesi ile Avrupa’nın en büyük havalimanlarından biri olacak Çukurova Bölgesel Havalimanı’nın temelini atacağız. Bu hafta dev projeler haftası olacak” dedi.
ULAŞTIRMA YATIRIMLARI
Bakan Yıldırım, Bakanlık olarak 2013 yılına hızlı bir giriş yaptıklarını söyledi. Birçok büyük projenin hizmete gireceği, yeni dev yatırımların başlayacağı yıl olması nedeniyle 2013 yılına ayrı bir önem verdiklerini belirten Yıldırım, “2013 yılı ulaştırma yatırımları bakımından tarihe geçecek bir sene olacak. Sadece Türkiye’nin değil dünyanın merakla beklediği Marmaray Projesi’ni bu yıl hizmete alıyoruz. Ayrıca İstanbul ile Ankara’yı birbirine komşu yapacak Ankara-İstanbul Yüksek Hızlı Tren hattını da bu yıl Marmaray ile aynı günde yani Cumhuriyetimizin 90’ıncı kuruluş yıldönümünde açacağız” dedi.
ŞIRNAK’A HAVALİMANI
Ankaralıların da uzun süredir beklediği Ankara metrolarından 2 yeni hattın açılışını da bu yıl sonunda yapacaklarının altını çizen Yıldırım, “Şırnak ilimizin de havalimanı özlemini bu yıl içerisinde gidereceğiz. Şırnak Havalimanı’na bu yıl içerisinde seferleri başlatacağız” diye konuştu. Bu hafta Cumhuriyet tarihinin en önemli projeleri arasında yer alan 3. boğaz köprüsünün yanı sıra 30 milyon kapasitesi ile Avrupa’nın en büyük havalimanlarından biri olacak Çukurova Bölgesel Havalimanı’nın temelini atacaklarını belirten Yıldırım, şunları kaydetti:
GÜL VE ERDOĞAN BİRLİKTE
“İstanbul’un şehir içi trafiğini önemli ölçüde rahatlatacak ve İstanbul Boğazı’nın 3. gerdanlığı olacak 3. köprünün temeli, İstanbul’un fethinin 560. Yıldönümünde, 29 Mayıs’ta Cumhurbaşkanımız Abdullah Gül ile Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın teşrifleri ile Garipçe’de atılacak. 30 milyon kapasitesi ile Avrupa’nın en büyük havalimanlarından biri olacak ve Mersin, Adana, Osmaniye başta olmak üzere bölge şehirlere hizmet verecek Çukurova Bölgesel Havalimanı’nın temelini de 28 Mayıs’ta atıyoruz. Bu hafta dev projeler haftası olacak.”
İstanbul Boğazı’nın 3’üncü gerdanlığı takılıyor
KARAYOLLARI Genel Müdürü Cahit Turhan, 29 Mayıs’ta temeli atılacak İstanbul Boğazı’na inşa edilecek 3. köprünün, 8 şerit araç yolu, 2 hat demiryolu yer alması dolayısıyla 59 metre tabliye genişliğiyle teknik özellikleri bakımından dünyanın ilk köprüsü olacağını bildirdi. Turhan, İstanbul Boğazı’na inşa edilecek 3. köprünün yapımını da içeren “Kuzey Marmara Otoyolu Projesi’nin Odayeri-Paşaköy Kesimi”nin ihalesinde en kısa yapım ve işletim süresini 10 yıl 2 ay 20 gün ile İçtaş İnşaat-Astaldi Ortak Girişim Grubu’nun verdiğini anımsatarak, temel atma töreninin 29 Mayıs’ta yapılacağını kaydetti.
KORELİLER YAPACAK
İhaleyi alan ortak girişim grubunun Korelilerle anlaştığını belirten Turhan, “3. köprünün temelden üstteki kısmını yani kuleleri, tabliyeleri, kabloları, askı halatları dahil Koreli firma Hyundai ve SK firmalarıyla anlaştılar. Koreliler şu anda şantiyede çalışıyorlar. Firma, temellerin kazılarını tamamladı. Temel kotu, zemin seviyesine geldiğinde kayar kalıpla beton işlerini ve diğer köprünün kesimlerinin beton dökümüne başlanacak” diye konuştu.
3. köprünün boyutları, ölçüleri ve hizmet bakımından diğer köprülerden farklılık arz ettiğini anlatan Turhan, “Köprü tabliyesi, çok şeritli olacak. Tabliye üzerinde (2x4 araç yolu, 2x1 raylı sistem) 8 şerit araç yolu, 2 hat demiryolu yer alması nedeniyle 59 metre tabliye genişliğiyle dünyanın ilk köprüsü olacak. 3. köprünün 4 gidiş 4 geliş lastik tekerlekli, 1 giriş 1 geliş de raylı sistemin üzerinde olacak. Raylı geçiş sisteminin aynı tabliyede olması nedeniyle de köprü dünyada ilk olacak. 320 metre kule yüksekliği olacak” ifadelerini kullandı.
Asya-Avrupa rayla bağlanıyor
29 Ekim’de hizmete girecek olan Marmaray’ın “Londra ile Pekin”i birbirine bağlayacağını anlatan Cahit Turhan, “Marmaray hattında çok yoğun bir trafik olacak. Bu nedenle Marmaray üzerindeki uluslararası yük ve yolcu taşımacılığı, 2015 yılında hizmete girmesi planlanan 3. köprü üzerinden geçecek raylı siteme kaydırılırsa, 3. köprü de Londra ile Pekin’i birbirine bağlamış olacak” dedi. Turhan, 3. köprünün sadece Asya ile Avrupa’yı lastik tekerlekli olarak değil, aynı zamanda raylı sistemle de bağlayacağını ifade etti.
Yan sanayinin Çin çıkarması
TÜRK otomotiv endüstrisi, dünyada geleceğin otomotiv merkezi olmaya aday Çin’i iki koldan kuşatmaya hazırlanıyor. Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) ile Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği (TAYSAD), ‘Çin Uluslararası Otomotiv Yedek Parça Fuarı’na (CIAPE) 40 firma ile katılarak, yatırım ve işbirliği fırsatı arayacak. CIAPE Fuarı’nın önemine değinen OİB Başkanı Orhan Sabuncu, 2023 ihracat stratejisi kapsamında Çin Halk Cumhuriyeti’nin önemli hedef pazarlardan birisi olduğunu belirerek, “Çin Halk Cumhuriyeti, otomotiv ana sanayi üretiminin en yoğun bölgesi. Bu pazarda ülkemiz otomotiv endüstrisinde faal üreticilerin, daha etkin bir şekilde konumlanması gerekiyor.Çin’de 20 milyonu aşan yıllık üretimin yanı sıra bu ülkede yer alan birçok dünya markası ana sanayinin nitelikli ve kaliteli yan sanayi ihtiyacı, Türk firmaların burada yer alması gereğini doğuruyor” dedi.
 
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)