BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaÖdeme SistemleriBüyük oyuncular dev ödeme trendinde rekabeti yükseltiyor----

Büyük oyuncular dev ödeme trendinde rekabeti yükseltiyor

Büyük oyuncular dev ödeme trendinde rekabeti yükseltiyor
06 Ekim 2021 - 15:30 www.finansgundem.com

Giderek popülerlik kazanan şimdi al sonra öde (BNPL) trendi, büyük oyuncuların da pazara giriş yapmasıyla dev bir dalga haline geliyor.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Şimdi al sonra öde (BNPL) trendi dur durak bilmiyor. Ödeme trendi tüketiciler ve alana giriş yapan dev şirketlerle birlikte giderek popülerlik kazanıyor. Bu hızla değişen dinamik geleneksel kurumların da pazara giriş yapmasına neden olabilir. Kimileri BNPL’nin hızlı yükselişini, paralarının yetmediği alışverişleri yapmak isteyen genç tüketicilerin tetiklediği bir balon olarak görüyor. The Financial Brand’in haberine göre Accenture Bankacılık Sektörü Direktörü Alan McIntyre BNPL hizmetine yönelik önyargılara dikkat çekerek, “BNPL’nin tüketime yönlendirme riskinin olduğunu” söyledi.

BNPL kredileri standart kredi kriterlerine göre sağlanmadığı için, tüketicilerin farklı hizmet sağlayıcılardan yüksek miktarda kredi kullanmasının önünde bir engel bulunmuyor. McIntyre, BNPL kredileri için çoğunlukla faiz ödemeleri ya da ücret bulunmasa da, geciken ödemeler için bu ücretlerin alındığını söyledi. Açıklamasında, “tüm bunlar kötüye kullanım riskini ortaya çıkarıyor” dedi.

Mastercard’dan BNPL hamlesi

Şimdiye kadar bu kötüye kullanım potansiyeli tüketicilerin bu üründen kaçınmasına neden olmadı. Üstelik birçok finansal hizmetler şirketi de hizmeti sunmaya başladı. Mastercard BNPL alanına giriş yapan dev şirketlerin sonuncusu oldu. Şirket Installments ismini taşıyan yeni ürününü tanıttı. Bu program ABD, İngiltere ve Avsturalya’daki müşterilere satış noktasında finansman sağlayacak. Ödeme devi proje için bazı kurumlarla işbirliği de kuruyor.

Bunlar arasında Barclays, Fifth Third Bank, SoFi ve diğerleri de bulunuyor. Mastercard satış noktasındaki finansman kararlarını alabilmek için müşteri verilerine açık bankacılık teknolojisiyle erişim sağlamayı planlıyor. Şirket hizmetin yakın zamanda sunulacağını açıklamış olsa da, başlangıç tarihi belirtilmedi. Yapılan açıklamada, Mastercard Ürün Direktörü Craig Vosburg, ürün “tüketicileri koruma ve güven ile güvenliği feda etmeden seçenek sunma ilkelerimiz üzerine inşa edildi” dedi.

Büyük balık

Mastercard, BNPL hizmetini sunmaya başlayacağını açıklayan önde gelen şirketlerin sonuncusu oldu. Yalnızca 2021 yılında piyasa lideri Affirm Apple ve Amazon ile işbirliği kurdu. finansgundem.com'un derlediği bilgilere göre BNPL fintek şirketi Klarna SoftBank’tan 600 milyon doların üzerinde yatırım aldı. Yaz aylarında Square, BNPL şirketi Afterpay’i 29 milyar dolara satın aldı.

Bununla birlikte Goldman Sachs ev geliştirme BNPL şirketi GreenSky’ı satın alacağını açıkladı. Visa da benzer bir BNPL ürünü açıklamasında bulundu. Ağustos ayında şirket ödeme sağlayıcı i2c ile işbirliği kurarak ürünün satış noktalarını artırmayı hedefledi. 2020 yılına kıyasla, 2021’de BNPL hizmetini kullandığını söyleyen tüketicilerin sayısı %27 arttı. Tüketicilerin %78’i ise hizmeti gelecekte kullanmayı planladığını söyledi.

Değişim potansiyeli

Mastercard BNPL oyununa geç kalmış olsa da, alanda bulunan fintek şirketleri için büyük tehdit oluşturuyor. Bunun nedeni ise diğer fintek şirketlerinin Mastercard’ın ödeme sistemlerini kullanıyor olması. Business Insider’da yer alan bir analize göre, “ödeme devlerinin baskısı fintek BNPL sağlayıcıları köşeye sıkıştırabilir ve alandaki rekabeti artırabilir”. Bu ödeme devleri aynı zamanda gençler dışındaki demografik gruplardan da müşteri çekme potansiyeline sahip.

Dahası fintek BNPL şirketlerinin büyük çoğunluğunun işletmelerle anlaşmaları var. Bu da tüketicilerin bu ödeme metodunu kullanabileceği alanların sınırlı olduğu anlamına geliyor. Mastercard’ın ise erişim alanı oldukça geniş. Bu nedenle Mastercard, yakın gelecekte BNPL alanının zirvesine yükselebilir.

Ödeme sistemlerinin geleceğindeki hacker tehdidi

 

Alman devini çip krizi vurdu: Yüzde 30 düştü!

 

QNB'den kripto iş birliği

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)