BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisBüyük istifa dalgası sona erdi----

Büyük istifa dalgası sona erdi

Büyük istifa dalgası sona erdi
01 Haziran 2023 - 18:37 www.finansgundem.com

Küresel istihdam piyasasının toparlanmasıyla istihdam piyasası da işverenler lehine normale döndü. Çalışanların rekor oranlarda işten ayrıldığı büyük istifa dalgası ise tarihe karışıyor

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Geçtiğimiz yıl boyunca Amerikalıların işten ayrılma oranı rekor seviyelerden pandemi öncesi seviyelere doğru istikrarlı bir şekilde düştü. İstihdam ekonomistleri “büyük istifa” olarak adlandırılan istihdam piyasası krizinin sona erdiğini düşünüyor.

ABD Çalışma İstatistikleri Bürosu’nun çarşamba günü açıkladığı istihdam rakamlarına göre işten ayrılma oranı nisan ayında %2,4’e düştü. Bu oran bir önceki ay %2,5’ti ve Nisan 2022’de ise %3 ile zirveye ulaşmıştı. CNBC’nin haberinde güncel rakamların pandemi öncesi aylık ortalamayla eşit olduğuna dikkat çekiliyor.

Haberde kariyer firması Glassdoor’un Baş Ekonomisti Daniel Zhao, “Bana kalırsa bildiğimiz kadarıla büyük istifa hareketi sona erdi. 2019’da gördüğümüz sıcak ama aşırı sıcak olmayan işgücü piyasasına çok daha yakınız” açıklamasında bulundu.

Çalışanlar tarihi Kovid kaldıracını yerinde kullandı

İşlerinden ayrılan çalışanların büyük bir kısmı yeni bir pozisyonda istihdam edilebilmek için bu yolu kullandı. Bu sebeple istifalar çalışanların çalışma isteklerini veya işlerinden ayrılma konusundaki kendilerine güvenleri konusunda belirleyici oldu.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, Kovid-19 aşılarının kitlelere yayılmasıyla ve ABD ekonomisinin yeniden açılmaya başlamasıyla 2021’in başlarında istifalar artışa geçti. İş dünyasının işçilere olan talebinin artması işçilere de benzeri görülmemiş bir koz sağladı. İşverenler yetenekli çalışan eksikliğinden dolayı rekabet güçlerini artırabilmek için onlarca yıldır ödediklerinden çok daha hızlı bir şekilde çalışan ücretlerini yükseltti.

Daha yüksek ücretler ve istihdam fırsatlarının artması rekor sayıda Amerikalıyı işlerini bırakmaya itti. Ekonomistler büyük istifa olarak adlandırılan istihdam hareketinin iş istememekten çok daha iyi bir iş bulmakla alakalı olduğunu belirtiyor.

2022’de yaklaşık 50,5 milyon çalışan istifa etti ve 2021 yılında kaydedilen bir önceki rekoru geride bıraktı.

İşe alım firması ZipRecruiter’ın Baş Ekonomisti Julia Pollak, “Pandemi çalışanlara herhangi bir zamanda sahip olabileceği en iyi kaldıracı sağladı” diyor.

Ancak Pollak bu dinamiğin değiştiğini de sözlerine ekledi. ABD işgücü piyasasının yavaş yavaş soğuduğunun altını çizen Pollak personel kıtlığının işverenler için daha küçük bir sorun haline geldiğini ve tüm dikkatlerin işçilerin çalışma performansına döndüğünü söyledi.

Kısacası Pollak’a göre işgücü piyasası normale döndü ve güç dengesi de değişti. İstihdam uzmanı artık yeni bir iş bulmanın eskisi kadar kolay olmadığını ancak koşulların yine de tercih edilebilir seviyelerde kaldığını söyledi.

Pollak, “İyi normal vardır bir de kötü normal vardır. Hâlâ oldukça iyi bir normalin yaşandığı bir dünyadayız” dedi.

 

Ofise dönüş inadı bankacıları istifaya zorluyor

 

Bankacılık sektöründe yeni bir işten çıkarma dalgası

 

JPMorgan'dan personel kıyımı: 1000 kişiyi işten çıkaracak

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)