BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemBütçe görüşmeleri gergin başladı----

Bütçe görüşmeleri gergin başladı

Bütçe görüşmeleri gergin başladı
06 Aralık 2022 - 09:51 www.finansgundem.com

Meclis Genel Kurulu'nda CHP lideri Kılıçdaroğlu'nun varlık barışı ile ilgili iddiaları ve "Bırakalım bu ayakları. Gazi Meclis bellidir" sözlerine AK Parti sıralarından sert tepki geldi. Oktay ve Kurtulmuş'tan Kılıçdaroğlu'na sert tepki geldi

Meclis Genel Kurulu'nda bütçe mesaisi gergin başladı. Genel Kurul'da AK Parti ile CHP milletvekilleri arasında arbede yaşandı. Birbirlerinin üzerine yürüyen milletvekillerinin kavgası diğer milletvekillerinin araya girmesiyle engellendi. Görüşmelerde hükümet adına Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay konuşurken, CHP adına ise Genel Başkan Kemal Kılıçdaoğlu kürsüdeydi. Kılıçdaroğlu'nun kürsüde hükümete yönelik eleştirilerine AK Parti sıralarından tepki geldi.

Kılıçdaroğlu'ndan uyuşturucu iddiası

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, 2023 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi ile 2021 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Teklifi'nin tümü üzerinde yaptığı konuşmada, uyuşturucuyla mücadele konusunda 2018'den bugüne çok sayıda araştırma önergesi verdiklerini söyledi.

Uyuşturucunun "milli güvenlik sorunu" olduğunu dile getiren Kılıçdaroğlu, "Tonlarca uyuşturucu geliyor. Mersin Limanına, Kocaeli'ne geliyor; İran kapısından, Afganistan'dan geliyor. Sınırları yolgeçen hanına döndürdünüz." diye konuştu. Kılıçdaroğlu, bunlara karşılık sadece "torbacıların" yakalandığını, sorunun torbacı değil torbacıyı kullanan kişi olduğunu belirtti.

Türkiye'de "ahlak" kavramının yıpratıldığını ve Meclisin itibarına büyük darbeler vurulduğunu ileri süren Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu:

"Bırakalım bu ayakları"

"Bu Meclise 'Gazi Meclis' diyorsunuz değil mi? 'Gazi Meclis' şudur; Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Meclisi feshetme yetkisi ister tek başına. Milletvekilleri kürsüye çıkar, derler ki 'Bu Meclis yetkisini milletten almıştır. Bir kişi TBMM'yi asla feshedemez.' Ve oy çokluğuyla o teklif reddediliyor. İşte o Meclis Gazi Meclistir. İki, Milli Kurtuluş Savaşı sırasında Mustafa Kemal Atatürk gelir der ki 'bana başkomutanlık yetkisini verin.' Milletvekilleri itiraz ederler. 'Bu Meclis Gazi Meclistir. Biz başkomutanlık yetkisini sadece 3 ay süreyle veririz'. İşte o Meclis Gazi Meclistir. O Meclisin Kuvayımilliye ruhu vardır. O Meclisin beraber olma ruhu vardır. O Meclise kanun geldiği zaman öyle el kaldırıp indirme yoktu. Yeri geldiğinde kürsüye çıkıp Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü reddediyorlardı. Siz Meclisi feshetme yetkisini Erdoğan'a vermediniz mi? Oyladınız, kabul ettiniz."

Tepki gösteren AK Parti milletvekillerine, "Bir insan haklı söylemler karşısında tepki veriyorsa bir sorun var demektir. Ahlaki bir sorunumuz var demektir." şeklinde karşılık veren Kılıçdaroğlu, "Bırakalım bu ayakları. Gazi Meclis bellidir. Ne olduğu da bellidir. Kimin gazi olup olmadığı da bellidir. 'Gazi Meclis' diyorsanız gaziler arasında ayrım yapmayan bir Meclis olması lazım. Gaziler arasında, şehitler arasında ayrım yaptınız." dedi.

AK Parti milletvekillerinin tepkisi üzerine, bunların gerçekler olduğunu savunan Kılıçdaroğlu, "Bırak ağlasınlar, ağlamak da fazilettir." diye konuştu.

Kılıçdaroğlu, AK Parti milletvekillerinden gelen tepkilerine karşılık "Millet İttifakı olarak göreceksiniz, temiz, herkesin mutlu olduğu bir Türkiye'yi yeniden, beraber, birlikte, 'sen, ben' demeden inşa edeceğiz." ifadelerini kullandı. 

Kılıçdaroğlu'nun hitabının ardından Meclis Başkanı Mustafa Şentop oturuma ara verdi.

"Bütçe değil, cumhurbaşkanlığı adaylığı konuşmasıydı"

Kılıçdaroğlu'nun konuşmalarına AK Parti Grup Başkanvekili Numan Kurtulmuş'tan sert tepki geldi. Hiç kimsenin Meclis'e hakaret etmeye hakkı olmadığını ifade eden Kurtulmuş, şunları kaydetti:

"Arkadaşlar Gazi Meclis'e saygıdan bahsettiğinde, 'Gazi Meclis' lafını duyduğu zaman 'Bırakın bu ayakları' diyen Türkiye'nin ikinci partisinin Genel Başkanıdır. Bu Meclis, gazi bir Meclis'tir. AK Partilisiyle, CHP'lisiyle, HDP'lisiyle, MHP'lisiyle, İYİ Partilisiyle 15 Temmuz'da hep beraber direnmiş bir Meclis'tir. Bu Meclis'in gaziliğine saygı duymuyorsanız, Allah aşkına neye saygı duyacaksınız? Sözlerimi en baştan alıyorum, Gazi Meclis'i saygıyla selamlıyorum."

Oktay'dan Kılıçdaroğlu'na tepki

TBMM Genel Kurulu'nda, 2023 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi'nin tümü üzerinde milletvekillerinin soru ve eleştirilerini yanıtlayan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay,  Kılıçdaroğlu'nun konuşmasına sert tepki gösterdi. 

Kılıçdaroğlu'nu bir fıkra üzerinden eleştiren Oktay, "Bir gün Temel çift görüyormuş, Dursun da cevaben 'tek gözünü kapatsana' demiş. Kılıçdaroğlu, Türkiye'ye ne yazık ki iki gözünü birden kapatmış bir halde bakıyor. Dolayısıyla nereye baksa karanlık." diye konuştu.

Kılıçdaroğlu'nun, TBMM Genel Kurulu'nda söylediği "Bırakalım bu ayakları. Gazi Meclis bellidir. Ne olduğu da bellidir. Kimin gazi olup olmadığı da bellidir" sözlerini anımsatan Oktay, "FETÖ'nün sözcülüğüne soyunanların bu Meclise 'Gazi Meclis' demelerini beklemek hayaldir. Ey yüce milletimiz; şahit olun: Senin temsilcilerinin içerisinde bulunduğu, üzerine bombalar yağmış bir Meclise gaziliği yakıştıramayan bir Genel Başkanın size vadettiği ancak siyaset üstü dostları tarafından mandacılıkla yönetilen bir ülke olabilir. İnanıyorum ki buna cevabı yüce milletimiz verecektir." değerlendirmesinde bulundu.

Varlık barışı iddialarına yanıt

Oktay, Kılıçdaroğlu'nun, 'varlık barışı' ile ilgili iddialarına tek tek yanıt vererek, "'Yurt dışındaki varlıklarınızı ülkemize getirin, kayıtlarınıza alın, bizde bununla ilgili vergi problemi çıkarmayacağız.' Söylediğimiz bu. Varlık barışı uygulamaları kapsamında sadece, bildirim ve beyana konu edilen varlıklar nedeniyle bir vergi incelemesi ve vergi tarhiyatı yapılmaması imkanı sağlanmakta. Varlık barışı uygulaması ile bildirime veya beyana konu edilen varlıkların mevcut mevzuatımız ki buna kara para ile mücadele dahildir, çerçevesinde incelenmesinde ve gerekli yasal işlemlerin yapılmasında herhangi bir kısıtlayıcı hüküm yok" dedi.

Oktay, "Ortalığı bulandırmak, yasadışı işlemleri teşvik eden bir hükümet olarak bize iftira atmak en basit tabirle insafsızlıktır, milletimize ihanettir. Kaldı ki, bu kadar abarttığın varlık barışı kanununda bu yıl ülkemize gelen döviz tutarları karşılığı sadece 25,5 milyar TL (bu yılın ortalama dolar kuru ile 1,57 milyar dolardır.)Mücadelemizin genel verileri açısından, 2022 yılının ilk on ayında 200 bin operasyon olayda 255 bin şüpheliye yasal işlem yapılmıştır, 23 bin 419 narkotik şüphelisi tutuklanmıştır. 2022 yılında 1 ton 961 kilogram kokain yakalanması bile bu iddiaların alenen yalan olduğunu ortaya koymaktadır" açıklamasında bulundu.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay: KKM'nin bütçeye maliyeti azaldı

 

TBMM'de bütçe maratonu başlıyor

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)