BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiBurhan Karaçam'a göre Türkiye'de kriz var mı?----

Burhan Karaçam'a göre Türkiye'de kriz var mı?

Burhan Karaçam'a göre Türkiye'de kriz var mı?
23 Mayıs 2016 - 09:05 www.finansgundem.com

Türk bankacılığının duayenlerinden Burhan Karaçam, Türkiye ekonomisine yönelik açıklamalarda bulundu

Yapı Kredi Bankası'nda çoğu devrim niteliğindeki öncü uygulamaları olan Türk bankacılığının duayen isimlerinden Burhan Karaçam Sözcü'ye verdiği röportajda Türk ekonomisine dair görüşlerini açıkladı. İşte o röportajın bir kısmı;

‘TÜRK İNSANINA GÜVENİYORUM'

– Umudunuz var mı?

Ben Türk insanına güveniyorum. Türkiye'de fırsat eşitliğine şu veya bu nedenle gelememiş insanların sıkıntı içinde yaşadıklarını ve hayatlarını sürdürebilmek için birtakım kazançları kaybetme korkusuyla hareket ettiklerini görüyorum. Ama bu Türkiye'yi bir yere götürmeyecek. Türkiye'nin insan kaynağının inançları, siyasi görüşü ne olursa olsun, gelecekte Türkiye'yi güçlü kılacak şekilde eğitilmesi lazım. Bir de sorumluluk duygularının ortaya çıkması lazım. Bana dokunmayan yılan bin yaşasın demekle olmaz. İş dünyasına bu anlamda bir görev düşüyor. Çünkü son durak orası, her şey tükendiğinde sıra özel sektöre gelecek!

Burhan Karaçam, 12 Eylül 1980 darbesinden sonra Türkiye'ye döndü. Önce Pamukbank, ardından da Ege Bank'ta çalıştı. Oradan da Yapı Kredi'ye Genel Müdür oldu. Bu görevi 12 yıl sürdü. Karaçam, yenilikçi uygulamaları için “Birbirimize güvenerek başardık” dedi.

– Türkiye'de ekonomi iyi mi gidiyor? Dev mühendislik projeleri vs…

Havaalanı da yapılıyor, köprü de, ama bunlar neyle yapılıyor, nasıl yapılıyor, o önemli.
3 hedefimiz vardı, mali sektörü derleyip toparlamak, bütçe disiplinini getirmek ve ekonomik büyümeyi döviz kazandırıcı faaliyetlerden sağlamak. İkisi yapıldı ama en önemlisi kaldı. Türk parası değer kazanmaya başladı. Bu sefer kurlar düştü ve ithalat ucuzladı. İthalat ucuzlayınca bizim yerli üretimimiz rekabet edemez duruma geldi. Bazı sanayicilerin, sanayiden inşaata yönelmeleri de işte bu sebeptendir. Bana göre çok büyük bir hata yapıldı, faizler eşzamanlı inmedi. İşte böylece bu rant dışarıya çıktı. Türkiye o dönemde çok fazla borçlandı. Özel sektörün borçlanması, 50 milyarlardan 300 milyarlara yükseldi. Türkiye'nin şu andaki ekonomik bilançosuna baktığınız zaman, buradaki varlıklarının karşılığında çok da büyük bir borç yükü var. Siyasi krizler, terör… Şu anda Türkiye kritik bir dönemden geçiyor. Yabancı yatırımcı iştahı son 10-15 sene içine hiç görülmediği kadar düşmüş vaziyette.

– Türkiye'de bir kriz var mı?

Var tabii. 10 bin dolardan 9 bin dolara geriledi kişi başına düşen milli gelir. Bugün Gayri Safi Milli Hasıla, 800'ler civarında.

– Yine de yaşadıklarımıza bakınca ekonomi iyi dayanıyor sanki…

Sistemin çökmesi sadece zararla olmaz. Likiditenin kesilmesi lazım. Türkiye'de bir şekilde likidite sürdürülüyor.

ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)