BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaYaşam-MagazinBumerang çalışanlar----

Bumerang çalışanlar

Bumerang çalışanlar
17 Ağustos 2022 - 14:53 www.finansgundem.com

Büyük İstifa dalgası sırasında işlerinden ayrılan birçok kişi istifa ettikleri işlere geri dönmek istiyor. Rekor istifalar nedeniyle tecrübeli çalışan eksikliği olan işverenler de bu akıma sıcak bakıyor

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yeni bir işe alışmaya çalışıyorsanız ve bu mesleğin hayalinizdeki iş olmadığını düşünenlerdenseniz yalnız değilsiniz. CNBC’nin haberine göre araştırma firması UKG’nin 2022 yılında gerçekleştirdiği bir araştırma, pandemi sürecinde istifa edenlerin %43’ünün eski mesleklerinde daha iyi durumda olduğunu itiraf ettiğini gösteriyor.

Araştırmaya göre pandemi sırasında istifa eden her 5 kişiden 1’i de bıraktıkları işyerine geri döndüğünü bildirdi. Bumerang çalışanlar olarak da adlandırılan bu akım Büyük İstifa dalgasından sonra bir sonraki büyük kariyer trendi haline gelebilir.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre Büyük İstifa (Büyük değişim) dalgası olarak adlandırılan kariyer hareketi, çalışanların pandemi sırasında daha yüksek ücret ya da daha iyi olanakla için işlerini bırakması sonrasında görüldü.

HEC Paris Yönetim ve İnsan Kaynakları Profesörü Brad Harris istifa dalgası ile ilgili açıklamasında, “Kesinlikle işletmeler hakkında sahip olduğumuz bazı yeni, biraz hevesli fikirleri öncelik haline getirmemize zorladı. Başlangıçta, Kovid ilk ortaya çıktığında hepimiz bir çeşit şoka uğradık ve daha önce tolere edebildiğimiz işverenleri daha fazla para, daha fazla kontrol veya daha farklı bir iş ortamı için terk etmeye karar verdik" dedi.

Büyük İstifa hareketi daha sonrasında ise küresel bir dalga galine geldi ve istihdam piyasasını temelli olarak değiştirdi. Ancak şimdiyse dünya Kovid öncesi normalleşmeye geri döndü. Bumerang çalışanlar üzerine araştırma yapan Harris, “pandemi öncesi işlerimiz biraz daha iyi görünüyor olabilir” açıklamasında bulundu:

“Tüm bunlarla mücadele eden eski işyerlerimiz, ayrılışımızdan bu yana tekliflerini geliştirecek şekilde değişmiş ve uyum sağlamış olabilirler. Belki de daha esnek davranıyorlar. Belki de tazminat stratejilerini düzenleme şanslarını buldular.”

Eski işvereniniz sizi geri isteyecek mi?

Uzmanlara göre işverenler de eski çalışanları yeniden işe almaya meyilli konumdalar. Kariyer koçu Jennifer Brick konuyla ilgili açıklamasında, “Aylarca süren rekor sayıdaki istifalarda Büyük Değişim dalgası kesinlikle büyük bir rol oynadı. Çalışanlar istifa ettikçe birçok pozisyonda yetenek eksikliği yaşandı. Yetenek eksikliğini gidermek için eski çalışanları geri kazanmayı hedefleyen yeni bir eğilim gördük. Zira bu kişiler işletmeyi, işyeri kültürünü biliyorlar ve daha düşük işe alım maliyetlerine sahipler" ifadelerine yer verdi.

Harris de işgücü piyasasının bumerang yetenek stratejisini daha önce eski çalışanlarını geri almaktan kaçınan kuruluşlar için "daha cazip" hale geldiğini belirterek kabul etti:

“Tabii ki, hala oldukça bumerang karşıtı işe alım yapan bazı işverenler var. Zira bu şirketler istifa edenlerin geri işe alımıyla diğer çalışanlar konusunda zararlı bir sinyal gönderildiğini düşünüyor.”

Relay Payments'ın İnsan Kaynakları Baş Sorumlusu Amy Zimmerman ise şunları söyledi:

“Hangi şirket işini zaten bilen eski bir yıldızı yeniden işe almak istemez ki? Ayrıca, yüksek performanslı bir çalışanın geri dönüşünü görmek daha iyi şartları düşünen diğer ekip üyelerini elde tutmanın harika bir yoludur.”

Eski işe geri dönmenin avantajı ne?

Uzmanlara göre eski işyerine dönmenin en büyük artıları aşinalık etrafında toplanıyor. “Tanıdığınız şeytana geri dönüyorsunuz” diyen Zimmerman, çalışanlar ve şirket kültürü hakkında önceden bilgi sahibi olunduğuna işaret etti.

Harris işyerinden uzakta geçen zamanın çalışanların “kendi değerlerini yeniden kalibre etmelerine” yardımcı olacağını söyledi. Ancak Harris bu sürecin iki taraf için de geçerli olacağına dikkat çekti:

“En iyi ihtimalle, çalışma düzeninde değerinizin bir şekilde daha doğru bir şekilde görüldüğünü ima eden bir zam veya değişiklik alırsınız."

Brick, ‘bumerang’ müşterilerinin çoğunun "kariyer yollarına geri döndüklerini" gözlemledi. Kariyer koçu, “Bazıları geri döndüklerinde terfi bile aldı” diyor.

İki kez düşünmek gerekiyor

Ancak eski işyerlerine dönen herkes memnun değil. Zimmerman konuyla ilgili açıklamasında, “İşe geri dönenler terfi alırsa veya geri döndürülmek için başka bir özel muamele görürlerse, bazı meslektaşlarını yabancılaştırabilirler ve bu iş ilişkilerinde bir çatlak yaratabilir” dedi.

İşyeri uzmanları ayrıca eski işyerlerindeki tablonun uzaktan göründüğü kadar pembe olmayabileceği konusunda da uyardı. Zimmerman, düşünülmesi gereken en büyük dezavantajının "ilk etapta ayrılma nedeninizin ele alınmasını veya çözülmesini sağlamak" olduğunu söyledi.

Söylemesi kolay, yapması zor

Harris, “Sosyal psikologlar biz insanların sağlıksız kişisel ilişkilere geri dönme konusunda kayda değer bir eğilime sahip olduğumuzu ve bunun muhtemelen iş yerinde de geçerli olduğunu göstermiştir” uyarısında bulundu.

Bu yüzden "neden ayrıldığınızı ve neden geri dönmek istediğinizi değerlendirmek önemlidir” diyen Harris, eski işe geri dönme hamlesinin “mantıklı” olduğundan emin olunması gerektiğini vurguladı:

"Muhtemelen, kendimiz ve işverenimiz hakkında, gerçekte olduğundan daha fazla şeyin değiştiğini varsayıyoruz. Kısa vadede işler daha iyi görünebilir, ancak her şeyin hızlı bir şekilde eskiye geri dönme riski var."

Jennifer Brick, daha önce ayrılma nedenleriniz arasında yetersiz liderlik veya toksik bir çalışma kültürü gibi sebepler varsa bu sebeplerin "hala orada olmasının muhtemel" olduğunu söyledi. Kariyer koçu, “Yeniden imza atmadan önce iki kez düşünmek isteyebilirsiniz” dedi.

Ofise dönüş zamanı yaklaşıyor

 

Z kuşağının önerisi: İş yerinde tembellik

 

Kariyer değişikliği için atılması gereken 6 adım

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)