BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkBulut temelli bankacılık dönemi başlıyor----

Bulut temelli bankacılık dönemi başlıyor

Bulut temelli bankacılık dönemi başlıyor
17 Kasım 2021 - 17:17 www.finansgundem.com

Pandemi bankacılıkta cloud (bulut) sistemlerinin benimsenmesini hızlandırdı. Bankaların bulut sağlayıcılarıyla yaptığı işbirlikleri geçtiğimiz 12 ila 18 ay arasında hız kazandı.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Geride bıraktığımız 12 ila 18 ayda cloud (bulut) sistemleri sağlayan teknoloji şirketleri ile bankalar arasında imzalanan işbirliği anlaşmalarının sayısı arttı. Trend geçtiğimiz yıl Deutsche Bank, Goldman Sachs, HSBS, Wells Fargo gibi dev bankaların Amazon Web Services, Microsoft Azure ve Google Cloud benzeri şirketlerle stratejik anlaşma açıklamaları yapmasının ardından hız kazandı.

2021 yılında da hız kesmeyen trend BNY Mellon’un havale ödemelerini Azure’a taşıma kararı, CaixaBank’ın IBM Cloud’la yaptığı yeni anlaşma ve BMO Financial Group’un AWS’i stratejik bulut sağlayıcısı olarak seçemsiyle devam etti. Bu trend büyük bulut sağlayıcılarının neredeyse tamamının finansal hizmetlere yönelik ürünler tasarlamış olmasından da kaynaklanıyor. Bulut sağlayıcılar finans sektörünün güvenlik ve direnç gibi ihtiyaçlarına yanıt veren ürünler sağlıyor.

The Banker’ın haberine göre aynı zamanda düzenleyicilerin son yıllarda bulut sistemlerine yönelik bakış açısının daha ılımlı hale gelmesi de etkili oldu. Ancak trend büyük oranda sektörün hız, inovasyon fırsatları ve maliyet düşürme gibi imkanları tanıyan sistemlere duyduğu ihtiyacı yansıtıyor. Yakın zamanda Economist Intelligence Unit ve Temenos işbirliği ile bankacılık sektöründe bulunan bilgi işlem (IT) yöneticileriyle yapılan anket çalışmasında, katılımcıların %72’si bulut sistemlerini bankacılık ürünlerine entegre etmenin, önceliklerini gerçekleştirmede önemli rol oynayacağını düşündüğünü söyledi.

Katılımcıların %47’si ise sistemlerin “büyük ölçüde” fayda sağlayacağını ifade etti. İlgi çekici bir şekilde bulut sistemlerinin potansiyeli konusunda en yüksek beklentilere sahip bölge Latin Amerika oldu. Latin Amerika’da bankacılık sektöründe yer alan kişilerin %82’si bulut sistemlerinin etkisinin büyük olacağını düşünüyor. Bu oran Asya Pasifik ve Avrupa bölgesinde %67 seviyesinde. Bu farklılık ise bölgede değişen düzenleme ve rekabet ortamının bir göstergesi olabilir.

finansgundem.com'un derlediği bilgilerde ankete göre maliyet düşürme hedefi, bulut sistemlerinin benimsenmesinde en büyük tetikleyicilerden bir tanesi oldu. Katılımcıların %47’si bulut sistemlerini tercih etme nedenleri olarak sunduğu maliyet düşürme avantajını dile getirdi. Diğer nedenler arasında %34’le yapay zekanın (AI) yaygın olarak benimsenmesi ve %25’le sağladığı hız imkanı yer aldı. Katılımcıların yalnızca %15’i bulut sistemlerini tercih etmelerinin nedeni olarak esneklik ve ölçeklendirilebilirlik avantajlarını belirtti.

Bankacılık sektöründe çalışan her 5 IT yöneticisinden dördü bulut teknolojisine yönelik belirgin bir stratejileri bulunduğunu söyledi. Ancak güvenlik, gizlilik, düzenlemelere uyum ve yönetim endişeleri bulut sistemlerinin tam anlamıyla belirlenmesinin önünde duran engeller olarak öne çıktı. Üçüncü parti bulut sağlayıcılar tarafından depolanan verilerin güvenliği ve gizliliği katılımcıların neredeyse %60’ı tarafından bulut sistemlerinin en büyük riski olarak adlandırıldı.

Katılımcıların %44’ü ise bulut altyapısının gelecekte ne tür bir düzenlemeye tabi tutulacağına yönelik belirsizliklerin endişe yarattığını söyledi. Bankalar bulut sağlayıcılarla işbirliklerini hızlandırırken, düzenleyiciler de finansal istikrara yönelik potansiyel tehditleri dile getiriyor. Bunun sonucunda düzenleyiciler alanı oldukça yakından izliyor. Ankete katılan yöneticilerin %68’i büyük teknoloji şirketlerinin bankacılık sektörü için kilit önem taşır hale geleceğini ve bu nedenle de düzenlemelere tabi tutulan kurumlara dönüşeceğini söyledi.

Finans devlerinde skandallar kayıp getiriyor

 

Bitcoin’in geleceğini FED belirleyecek

 

Bill Gates harekete geçti: İşte 'dünyayı kurtaracak' proje!

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)