BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkBuffett’ın yatırım yaptığı fintek bankası halka arz olacak----

Buffett’ın yatırım yaptığı fintek bankası halka arz olacak

Buffett’ın yatırım yaptığı fintek bankası halka arz olacak
27 Ağustos 2021 - 14:48 www.finansgundem.com

Efsane yatırımcı Warren Buffett’ın 500 milyon dolar yatırım yaptığı fintek bankası Nubank halka arza hazırlanıyor. Değerinin 55 milyar doları geçmesi beklenen fintek bankası ülkenin en büyük bankasından daha değerli hale gelebilir


FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Brezilya’da bankacılık sistemi finans sistemindeki parçalanmalar konusunda iyi bir vaka çalışması örneği taşıyor. Birkaç geleneksel bankanın hakimiyetindeki finans sektörü fahiş ücretler, bürokrasi ve eski tip şubelerdeki uzun kuyruklarla aynı anlama gelir.

Brezilya merkezli fintek bankası Nubank ise Finans sektöründeki değişime öncülük eden firmalar arasında. Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre sekiz yıllık bir geçmişi olan start-up şirketi Haziran ayında efsane yatırımcı Warren Buffett’ın dev yatırım şirketi Berkshire Hathaway’den 500 milyon dolarlık yatırım alarak değerini 30 milyar dolara kadar çıkarmıştı.

Financial Times'ın haberine göre fintek bankası şimdilerde 55 milyar doların üzerindeki değerlemeyle halka arz olmaya hazırlanıyor. Halka arzın söz konusu değerleme üzeriden gerçekleşmesiyle Nubank ülkenin en büyük bankası Itaú Unibanco’dan daha değerli hale getirebilir. Bu aynı zamanda fintek bankasının olağanüstü bilanço beklentilerini de gösteriyor. Nubank, 40 milyon müşteriye sahip olmasına karşın Brezilya Merkez Bankası verilerine göre 2020’yi 44 milyon dolarlık kayıpla bitirmişti.

Ancak fintek şirketinin büyüme potansiyeli hala korunuyor. Brezilya bankacılık endüstrisi dünyanın en kârlı yatırım alanlarından birisi. S&P Global verilerine göre sektör getireli 2019 yılında %19’a kadar ulaştı. Bu oran aynı dönemde ABD’de %10,6 Asya-Pasifik pazarında %8,8 ve Avrupa’da %5,8’di.

Nubank verilerine göre 216 milyon nüfusu olan Brezilya’da 60 milyon kişi banka kullanmıyor. Bu rakam Latin Amerika genelinde 300 milyona kadar yaklaşıyor.

Hizmet almayan müşterileri dijital hizmetler üzerinden hedef almak oldukça mantıklı bir girişim. Zira Brezilyalıların yarısından fazlasının akıllı telefonu bulunuyor. Yeni müşteriler telefonları üzerinden kredi kartı başvurularında bulunuyor. Nubank müşterilerin kredi yeterliliklerini internet üzerinden kontrol edebiliyor. Fintek şirketi hayat sigortası ve mobil ödeme ürünleri gibi diğer finansal ürünlerde de hizmet verebiliyor.

Şu an için makro ekonomik koşullar da Nubank’in lehine gibi gözüküyor. Brezilya ekonomisinin bu yıl %5’in üzerinde gelecek yıl ise %2’nin üzerinde büyümesi bekleniyor. Kredi kayıplarının ise %2,3’te sabit kalması öngörülüyor.

Dünya çapında büyüme odaklı hisseler yüksek değerlemeleri ile öne çıkıyor. Bu nedenle Nubank hisselerinin de ABD ve Asya’daki fintek şirketlerinden daha ucuz olması beklenmiyor. Ancak sektörle ilgilenmek ve portföylerinde coğrafi çeşitlendirmek yapmak isteyen yatırımcılar bu tür halka arz haberlerini takip etmeyi sürdürüyor.

Buffett’tan 500 milyon dolarlık fintek yatırımı

 

Ekonomistlerin enflasyon beklentileri netleşti

 

İngiltere'nin ilk yeşil tahvili 2033 vadeli olacak

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)