BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaLeasing-FaktoringBu zirveden kredi müjdesi çıktı ----

Bu zirveden kredi müjdesi çıktı

Bu zirveden kredi müjdesi çıktı
08 Eylül 2012 - 07:09 www.finansgundem.com

İhracatçılar, Eximbank ve Faktoring Derneği ile buluştu. Büyüyen faktoring sektörünün cazibesi ve gücü konuşuldu

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), ihracatçıların farklı finansman ihtiyaçlarını karşılamaları ve finansman anlamında yaşadıkları sorunları paylaşmak amacıyla gerçekleştirdiği toplantılar kapsamında Eximbank ve Faktoring Derneği ile bir araya geldi. 6 Eylül Perşembe günü gerçekleşen toplantıya TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Eximbank Genel Müdürü Hayrettin Kaplan, Faktoring Derneği Başkanı Zafer Ataman ile TİM ve Faktoring Derneği’nin Yönetim Kurulu üyeleri katıldı.
TİM Başkanı Büyükekşi açılış konuşmasında, dünyanın farklı bölgelerine nüfuz eden Türk ihracatçısının rekabet gücünü artıracak finansman enstrümanlarına her zamankinden daha fazla ihtiyaç olduğunu dile getirerek, “İhracat alacaklarının tahsilinde büyük önemi olan faktoringi ihracatçılara, özellikle de ülke ihracatının büyük kısmını gerçekleştiren KOBİ’lere anlatmak istiyoruz. Dolayısıyla ihracatın güvenli finansmanı, üzerinde en fazla durduğumuz konuların başında geliyor.
Dünyada 1980’de 50 milyar Euro ile ticaretteki payı binde beş iken, 2011 yılında 2 trilyon Euro hacim ile yüzde dört paya ulaşan uluslararası faktoring hacmi, ihracatcılara yönelik önemli bir çözüm ortağı. Türkiye’de 2011 yılında ihracat faktorining yüzde 57 büyüdüğünü görüyoruz. Bu her geçen gün daha çok ihracatcının faktoring ile tanıştığını gösteriyor. Ancak genel rakamlar değerlendirildiğinde faktoringin daha çok büyüme potansiyeli olduğuna ve hali hazırda yüzde 5 seviyesinde olan pazar payını yükseltmesinde ihracatların küresel rekabet ve risk yönetimleri konusunda fayda sağladığını görüyoruz.
Bu alanda ihracatın finansmanı konusunda atılacak her türlü adımı destekliyoruz. Bunun için birçok çalışmaya imza atmaya devam ediyor, ticaretin çarklarının döndürülmesinde önemli yeri olan faktoring ile büyük işlere imza atacağımıza yürekten inanıyoruz. Bugün ilkini gerçekleştirdiğimiz toplantının hem kurumlarımız arasındaki işbirliğini güçlendirmesini ve ülkemize büyük katkı sağlamasını diliyorum.” dedi. Büyükekşi konuşmasında TBMM Plan Bütçe Komisyonu’ndan Mayıs 2012 tarihinde geçen Finansal Kiralama, Faktoring ve Finansman Şirketlerine ilişkin Kanun Tasarısı’nın finans kuruluşlarının rekabet gücünün artması konusundaki önemine de değindi.
İhracatcıların alacaklarını için faktoring bir can simidi
İhracat faktoringinin teminatsız ihracat olan mal mukabili işlemlerde yurt dışı alacakları garanti altına alarak ödenmeme riskini minimize ettiği ve bu alacakların finansmanını sağlayan önemli bir finansal enstrüman olduğunu söyleyen Ataman “İhracat faktoringi özellikle alacak riskinin arttığı rekabet ortamında, KOBi’ler için bir can simidi özelliği taşıyor.” dedi. Türkiye’de faktoringe olan ilginin artmasından mutluluk duyduklarını dile getiren Faktoring Derneği Başkanı Zafer Ataman sektörün tüm dünyada yüzde 12 büyürken; Türkiye’de yüzde 42 büyümesine dikkat çekti. Ataman, faktoring sektörü olarak Türkiye ticaretinin yüzde 6’sına denk gelen bir hacimle ve 71 milyar TL’lik ciro ile faaliyet gösterdiklerini belirtti.
İhracattaki rekor artışa paralel olarak ihracat faktoringine olan ilginin de artacağına inandıklarını söyleyen Ataman ayrıca, “Faktoring Derneği olarak ihracat faktoringinin gelişmesi için TİM’in desteği ile ihracatçılarımıza, özellikle KOBİ’lerimize ihracat faktoringini Türkiye genelinde anlatmak istiyoruz. Bu kapsamda Türkiye genelinde toplantılar düzenleyeceğiz. Türkiye’nin doğusunda yer alan, faktoringin gelişmekte olduğu ülkelere ise Eximbank iş birliği ile ulaşmak ve böylece Türkiye’yi faktoring uygulamalarının küresel dağılımdaki en yüksek paya sahip olduğu Avrupa’dan Batı Asya’ya taşınmasında doğuya açılan pencere olarak konumlandırmak, bölge üssü yapmak istiyoruz.” dedi.
Uluslararası Faktoring Konferansı Türkiye’de
14 Eylül’de Faktoring Derneği olarak Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) ve dünyadaki iki büyük faktoring organizasyondan biri olan Factors Chain International (FCI) ile İstanbul’da uluslararası bir faktoring konferansı düzenleyeceklerini belirten Ataman, bu konferansın hem ticaretin finansmanına aracılık eden ve özellikle KOBİ’lere alternatif kaynak faktoring sektörüne hem de Türkiye ihracatına katma değer sağlayacağını söyledi.
Eximbank Genel Müdürü Hayrettin Kaplan : “Faktoring şirketleri ile birlikte çalışabiliriz”
Eximbank Genel Müdürü Hayrettin Kaplan ise açılış konuşmasında Faktoring Derneği ile iş birliği içine girdiklerini belirterek, özellikle sevk sonrası sigortalar noktasında faktoring sektörünün tecrübelerinden yararlanacaklarını söyledi. Kaplan, “Faktoring Derneği ile ihracatçılara daha fazla destek vermek amacıyla Temmuz ayında iki kez biraraya geldik. Yapacağımız çalışmalarda, finansmana ulaşma imkanı kısıtlı olan firmalara büyük destek vereceğiz. Eximbank olarak faktoring şirketlerinin ticari bankalar, katılım bankaları gibi kredi alanında da çalışabileceğini gördük. Merkez Bankası ile hemfikir olursak reeskont kredilerinde de faktoring şirketlerini kullanmak istiyoruz. ” dedi.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)