BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemBu yaz seyahat etmek güvenli mi?----

Bu yaz seyahat etmek güvenli mi?

Bu yaz seyahat etmek güvenli mi?
07 Mayıs 2021 - 17:35 www.finansgundem.com

Dünya çapındaki korona virüs vakalarının azalması gezginlerin yaz aylarında tatil planları hazırlamalarını sağladı. Ancak yaz aylarında mevsimsel etkiyle vaka sayılarının azalacağı beklentileri gerçeklikle uyuşmuyor olabilir


FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Uzun bir süre evlerine kapanmak zorunda kalan tüm dünyadaki gezginler yeni seyahat planları hazırlıyorlar. Ancak bu yıl için asıl sorun rezervasyonların nasıl yapılacağından çok seyahatlerin ne zaman yapılacağı yönünde.

CNBC’nin haberine göre dünya çapında seyahat etmek isteyenlerin sayısı en yüksek seviyesine ulaştı. Araştırma şirketi Destination Analysts verilerine göre, ABD’de bu yaz seyahat etmeyi bekleyenlerin oranı %87.

Ancak dünya çapında turizm için hala uygun koşullar yerine gelmemiş olabilir. Finansgundem.com’un derlemelerine göre sağlık profesyonelleri 2021’de turizm konusunda rol oynayacak dört önemli ihtimale dikkat çekiyor.

Yaz aylarındaki enfeksiyon oranları

Stony Brook Çocuk Hastanesi Pediatrik Enfeksiyon Hastalıkları Bölüm Başkanı Dr. Sharon Nachman, bu yılın yaz aylarında kış aylarından daha düşük enfeksiyon oranlarına ulaşılmasını beklediklerini söyledi.

Nachman, “12 yaş ve üstü çocukların da bu yaz aşılara erişeceği düşüncesi de eklediğinde, aileler için risk düşmeye devam edecek, herkes için daha düşük riskle daha fazla aktiviteye imkan sağlanacak” dedi.

California Üniversitesi Fielding Halk Sağlığı Bölümü Epidemiyoloji Profesörü Dr. Anne Rimoin, aşı olarak, maske takarak, sosyal mesafeyi koruyarak ve el hijyenine dikkat ederek "hastalık oranlarının çok daha düşük olduğu bir yaz için gerçek bir şansın oluşturulabileceğini” düşündüğünü belirtti. Ancak bunun gerçek olabilmesi için “herkesin üzerine düşen rolü yapması gerektiğini" ifadelerine ekledi.

Uzmanlar yaz aylarında seyahatlerin güvenli olup olmamasını iki faktöre bağlıyorlar: aşı ve yeni varyantlar.

Rimoin, “Her şey cephanemizde ne kadar aşı bulunduğuna bağlı. Yeni varyantlar daha bulaşıcı. Bu nedenle aşılanmayanlar daha kolay enfekte olacaklardır” ifadelerine yer verdi.

İyi bir yaz ve ortalama bir sonbahar beklentisi

ABD Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) Eski Başkanı Scott Gottlieb Nisan ayında verdiği bir demeçte, bu yaz ABD'deki enfeksiyon oranlarının "gerçekten düşük" olmasını beklediğini ve bunun da büyük olasılıkla sonbahar aylarında "nispeten hafif bir düşüşle" sonuçlanacağını söyledi. Gottlieb’e göre daha sonraki süreçte ise şartlar değişebilir.

Eski FDA Başkanı açıklamalarında, “Bana kalırsa bizim kış gelecek kış sonrasını düşünmemiz gerekiyor. Kovid kaynaklı genel ölümlerin ve bulaşmaların azalacağını umuyorum ancak salgının tekrar yayılması gibi bir ihtimal var” ifadelerini kullandı.

Gottlieb Kovid-19’un gelecek yıl pandemiden mevsimsel bir hastalığa geçiş sürecinde olacağını öngörüyor. Bununla birlikte, daha önceki bağışıklıkları veya aşıları korumalarını yenebilen varyantlar gelişirse bu durum değişebilir. Ancak Eski FDA Başkanı ufukta böyle bir sorun görmediklerini de belirtiyor. Gottlieb korona virüsün etkilerini birkaç yıl daha hissettirebileceğini de sözlerine ekledi.

Vaka sayılarında ani yükseliş tehdidi

Providence St. Joseph Hastanesi ve Providence Mission Hastanesi Enfeksiyon Önleme Birimi Tıbbi Direktörü Dr. Charles Bailey yaz aylarının güvenli bir seyahat için uygun olmadığı görüşünde. Salgının sonbahar aylarında geri döneceği görüşüne karşı çıkan Bailey pandeminin yıl boyunca devam etmesini bekliyor. Bailey pandeminin 2021 yılının geri kalanında ve 2022’nin başlarında bölgesel olarak ani vaka artışlarıyla birlikte etkilerini hissettireceğini öngördüğünü açıkladı.

Case Western Reserve Üniversitesi’nde epidemiyolog olarak görev yapan Mark Cameron da yaz aylarının seyahat için bir fırsat penceresi açtığı fikrine sıcak bakmıyor. Cameron geçtiğimiz yılın yaz aylarında vaka sayılarındaki yükselişi hatırlatıyor ve yeni varyantların oluşturabileceği pandemi ihtimalinden endişe ediyor.

Cameron açıklamalarında, “Pandemi, virüsün tahmin edilemez bir şekilde dolaşmasıyla sona erebilir ve özellikle aşıya ulaşılabilirliğin düşük olduğu veya aşı karşıtlığının yüksek olduğu yerlerde yeni varyantlar yarı düzenli olarak epidemilere veya salgınlara neden olabilir” görüşlerine yer verdi.

 

Yaz aylarında vaka sayılarının yükselmesi ihtimali

Harvard Üniversitesi Tıp Fakültesi Eski Profesörü ve “Varyantlar! Kovid-19’un Şekil Değiştirmesi Sorunu” kitabının yazarı William Haseltine yaz aylarında korona virüs vakalarında yeni bir yükseliş riskinin var olduğunu ve seyahat etmenin sadece bu problemi daha da kötüleştireceğini belirtti.

Haseltine, “Ne kadar çok insan pandeminin gerçeklerinin neden olduğu stresinten ve yorgunluktan kaçmak için seyahat etmeyi seçerse, bu yaz aylarında yeni bir vaka artışı riski de o kadar artar" görüşlerine yer verdi.

Haseltine, birçok insanın sıcak yaz aylarında diğer korona virüslerdeki mevsimsellik özelliğine dayandığı ve grip virüsleri vakalarındaki azama nedeniyle Kovid vakalarında bir azalma gelmesini beklediğini belirtiyor.

Ancak profesöre göre virüs beklenildiğinden daha az mevsimsel olduğunu gösterdi. Haseltine, “2020’ye ve 2021’in başlarına bakarsanız, sonbahar aylarında ve kış aylarında yükseliş göreceksiniz ki bu beklentilerin arasında. Ancak aynı zamanda ilkbahar ve yaz yükselişlerinin de olduğunu görebilirsiniz” dedi.

Uzmanlar Kovid-19'a neden olan virüsün bir noktada mevsimsel hale gelmesi beklerken, BM Dünya Meteoroloji Örgütü yayınladığı bir raporda bu yılın 2020'den farklı olacağına dair herhangi bir "kanıt olmadığını" vurgulandı.

İzmir'de vakalar yarı yarıya azaldı

 

Turizmde süre uzadı: Sonbahar tatili

 

Moderna CEO’su: Gelecek altı ayda yeni varyantlar görebiliriz

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)