BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemBu yaz cehennem sıcakları olacak----

Bu yaz cehennem sıcakları olacak

Bu yaz cehennem sıcakları olacak
20 Mayıs 2013 - 16:24 www.finansgundem.com

Mayıs ayında yaz sıcağı yaşayan Türkiye'yi çok sıcak bir yaz bekliyor

Haziran, temmuz ve ağustos aylarının sıcaklığının normallin üzerinde geçeceğini ifade eden Prof. Dr. Orhan Şen, “Yaz mevsiminin 90 gününün 65 günü sıcak geçecek” dedi.
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ )Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Şen sıcak geçecek bir yaz uyarısı yaptı.
KÜRESEL ISINMA TÜRKİYE'Yİ ISITIYOR
Son 10 yılda Türkiye’de bir takım, meteorolojik parametrelerde değişiklikler olmaya başladığını söyleyen Şen, “ Bunlarda bilhassa ekstrem yani uç değerlerde artışlar meydana geldi. Bunların nedeni esasında, küresel ısınmanın alabildiğine önlem alınmaksızın devam etmesinden kaynaklanıyor. Sanayileşmiş ülkeler, küresel ısınmanın önüne geçmek için fazla çaba göstermiyorlar. O zaman ne oluyor dünyanın belirli bölgelerinde bu küresel ısınmanın meydana getirmiş olduğu, iklim değişiklikleri meydana geliyor. Türkiye’de bu iklim değişikliklerinden en fazla etkilenen ülkelerden bir tanesi” diye konuştu.
SICAKLIK, RÜZGAR VE YAĞIŞ DEĞİŞİYOR
Küresel ısınma üç ayrı meteorolojik olaya etki ettiğini belirten Şen, “ Birincisi sıcaklık, ikincisi rüzgar üçüncüsü yağış. Ne oluyor bunlarda rüzgar kuvvetleniyor ve hortumları meydana getiriyor. Ani yağmurlar yağıyor ve sel baskınlarını meydana getiriyor. Şimdi Türkiye’de bunları yavaş yavaş görmeye başlıyoruz. Bazı illerimizde hortumları gördüğümüz biliyorsunuz. Artık mal ziyanından ziyade can kaybı da yaşanıyor. Bu tamamen tedbirsizlik ve ihmalden kaynaklanıyor. Esasında bu Amerika’daki hortumlarda Türkiye’deki hortumlar bir değildir. Amerika’daki hortum hızı 200 kilometre saate çıkan hortumlardır” şeklinde konuştu.
BU YAZ SICAK HAVA DALGASI VURACAK
Türkiye’deki sıcaklık artışlarının periyodik olarak kısa aralıklarla görüldüğünü kaydeden Şen şöyle konuştu:
“2010 yılında bir sıcak hava dalgası ile karşılaşıldı. Şimdi 2013 yılında yeniden bir sıcak hava dalgası ile karşılaşılacak. Bu hep böyle gitmeyecek ancak yaz mevsimin 90 gününün 65 günü sıcak geçecek. İstanbul’un Temmuz -Ağustos sıcaklığı 28-29 derece iken 32- 33 derecelere çıkacak. Burada sadece termometre ile ölçülen sıcaklık değil, hissedilen sıcaklıkta son derece önemli. Nemin fazla olduğu bölgelerde bilhassa İstanbul’da termometre ile ölçülen sıcaklık ile hissedilen sıcaklıkta yükseliyor. 36- 37 derecelik bir sıcaklık nem ile birlikte 43- 45 derecelik bir sıcaklığa çıkar bu sıcaklıkta sağlık açısında tehlikeli boyutlara yol açabilir.”
GÜNEŞTEKİ PATLAMALAR
Türkiye’deki aşırı sıcaklıkların nedenleri arasında küresel ısınmanın yanı sıra güneşteki patlamalar ve El-Nino olayının olduğunu vurgulayan Şen, “Küresel ısınmanın yanı sıra güneşteki patlamalardır. 2013 yılında güneşteki patlamalar maksimum seviyelere ulaştı. Dolayısıyla dünyaya gelen enerji miktarı arttı. Üçüncü neden ise El-Nino dediğimiz Doğu Pasifikteki deniz yüzey sıcaklıkların artmasıdır. Bu El-Ninolu yıllarda dünyada sıcak hava dalgası etkili olur. Bu üçünün bir araya gelmesinden dolayı Türkiye’nin de arasında bulunduğu Rusya, Doğu Avrupa ülkeleri, İran, Irak ve diğer Arap ülkelerinde etkili olacak” ifadelerini kullandı.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)