BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaBu seviyeden dolar alınır mı? ----

Bu seviyeden dolar alınır mı?

Bu seviyeden dolar alınır mı?
16 Ekim 2021 - 08:43 www.finansgundem.com

Merkez Bankası’nda 3 üyenin görevden alınmasıyla artan faiz indirimi beklentileriyle dolar 9.20 TL’nin üzerine çıktı. Gözler 21 Ekim’deki faiz kararında...

Piyasalarda geride bıraktığımız hafta en çok konuşulan konu hiç şüphesiz dolardaki yükseliş oldu. 9.20’nin üzerine çıkarak tarihi zirvesine tırmanan dolar, diğer ülke para birimlerinden de negatif ayrışmaya devam etti. Aslında dolarda yaşanan bu son yükseliş hareketi Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal’ın görevden alınarak yerine Şahap Kavcıoğlu’nun getirildiği tarihte başladı. Ağbal-Kavcıoğlu değişikliği öncesinde 7.20 TL olan dolar, 1 ay hariç ‘istikrarlı’ bir şekilde yükselişini sürdürdü. Merkez Bankası’nın eylül ayında sürpriz bir şekilde 100 baz puanlık indirime gitmesi yukarı yönlü hareketi hızlandırdı. Faiz kararı öncesinde 8.30 TL seviyelerinden işlem gören dolarda, son 1 aylık artış yüzde 10’un üzerine çıktı.

Atamalar yükselişi destekledi

Dünya'dan Ufuk Korcan'ın haberine göre; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu’nun görüşmesinin ardından 13 Ekim Çarşamba gecesi 3 Para Politikası Kurulu (PPK) üyesinin görevden alınması ve yerine yeni isimlerin atanması, dolarda alımları hızlandırdı. Öte yandan 21 Ekim’de yapılacak PPK toplantısında faiz indiriminin beklentilerin üzerinde olabileceğine yönelik endişeler de döviz piyasası üzerinde negatif baskı oluşturuyor. Finansal Danışman Egemen Kaya, piyasaların 50 baz puanlık indirimi fiyatlara yansıttığını düşünüyor.

Benzerlerden negatif ayrıştık

Yurtdışındaki gelişmelere baktığımızda ise dolar küresel piyasalarda değer kaybediyor. Önceki hafta ABD’de açıklanan Tarım Dışı İstihdam verisinin beklentilerin çok altında ve hafta içi açıklanan enfl asyon verisinin yüzde 5.40 ile yüksek gelmesi, doların küresel piyasalarda değer kaybını hızlanırdı. Geride bıraktığımız hafta Türkiye’nin dışındaki diğer gelişmekte olan ülke para birimleri dolar karşısında değer kazandı.

Güney Afrika Randı’nda 1 haftalık değer artışı yüzde 1.7, Rus Rublesi’nde yüzde 0.88, Singapur Doları’nda yüzde 0.52 oldu. ABD Merkez Bankası’nın (Fed) açıkladığı toplantı tutanaklarında, varlık alımlarının kasım-aralık aylarında azaltılacağının ifade edilmesi takvimin netleşmesiyle birlikte küresel risk iştahını olumlu etkiledi.

Bu seviyeden dolar alınır mı, satılır mı?

Faiz indirimlerinin nereye kadar devam edeceği, döviz kurundaki yukarı yönlü marj açısından belirleyici olacak. Bu ortamda faiz ne kadar düşük seviyeye getirilirse, kur hareketinin de o kadar yukarı hızlanabileceği görüşü hakim. Bank Of America (BofA), Para Politikası Kurulu’nda yaşanan görevden almalar sonrasında yıl sonuna kadar 150 baz puan Faiz indirimi yapılacağına yönelik beklentisini yukarı yönlü revize ederek 200 baz puana çıkardı. Uzmanlar, daha önceden dolar pozisyonu almış yatırımcılara bu pozisyonlarını korumalarını öneriyor. Yeni alım yapmayı düşünen yatırımcılara ise acele etmemeleri tavsiye ediliyor. Çünkü hem hisse senedi hem de tahvil-bono piyasasında yabancı payının düşük olması, olası olumsuz gelişmede sınırlı bir yabancı çıkışına işaret ediyor. Yurtiçi yerleşiklerdeki yüksek dolarizasyon oranı da kısa vadede ikinci bir sert yükselişi sınırlayabilir. Faiz indirimlerinin yılın geri kalan aylarında da sürmesi halinde kurlar yılı 9.50-10 TL aralığında tamamlayabilir. Bu da mevcut seviyelere göre yüzde 3-8 aralığında bir getiriye işaret ediyor. TL mevduatlar ise aylık net yüzde 1.5 civarı bir getiri sunuyor.

TCMB Başkanı Kavcıoğlu: 21 Ekim'de en doğru kararı vereceğiz

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu ile dün bir araya geldi. 1,5 saatlik görüşme sonrası Kılıçdaroğlu ve Kavcıoğlu basına açıklamalarda bulundu. Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu gündemin sıcak konusu görevden almalarla ilgili olarak, "Bir kısmı bizim tercihimiz, bir kısmı arkadaşların tercihi. Bu arkadaşlar faiz indirildiğinde de faiz artırıldığında da burada görev yaptılar" dedi. Türkiye'nin en güzide kurumlarından biri için yapılan yıpratıcı açıklamaların üzücü olduğunu ifade eden Kavcıoğlu, “Merkez Bankası'nı herkes sahiplenmeli” diye konuştu. Başkan Kavcıoğlu, gözlerin çevrildiği 21 Ekim'deki PPK toplantısı için de "Tüm gelişmeleri analiz ederek en doğru kararı vereceğimizden kimsenin şüphesi olmasın" açıklamasında bulundu.

Kılıçdaroğlu: Siyasetin müdahalesini istemiyoruz

CHP lideri Kılıçdaroğlu ise sıcak siyasetin TCMB'ye müdahale etmesini asla istemediklerini belirterek, “Merkez Bankası'nın yetkililerinin kararnamelerle alınıp başka bir kuruma verilmesinin de doğru olmadığını, özellikle fiyat istikrar komitesine vurgu yaparak ifade ettik” dedi. Kılıçdaroğlu, “Erdoğan'a açık çağrı yapıyorum; Merkez Bankası'nın kurumsal kimliğine saygı göster. Kararı liyakatli kişiler versin1 ifadelerini yer verdi. Türk Lirası'nın son bir ayda yüzde 10 değer kaybettiğini söyleyen Kılıçdaroğlu, "TL'nin değer kaybındaki endişelerimizi paylaştık" diye konuştu.

Borsada 1.400 puan kritik

Kurlarda yaşanan yukarı yönlü hareket Borsa İstanbul’un da yurtdışından negatif ayrışmasına neden oluyor. Borsada kısa vadede 1.432 puanın geçilemediği sürece yükselişlere temkinli yaklaşmak gerektiği ve tepkilerin satış fırsatı olarak değerlendirilebileceği söyleniyor. Diğer taraftan tüm olumsuz haber akışına karşın endeks 1.400 üzerinde tutunma çabasında. Bu seviyenin altında 1.386 desteği kritik. Yukarıda ise 1.423 direncinin kırılması halinde 1.432 ve 1.443 dirençleri hedef haline gelebilir.

Beklenti üzerinde indirim yükselişi destekler

Dolarda yaşanan son hareket sonrasında vatandaşlar yükselişin sürüp sürmeyeceğini merak ediyor. Kısa vadede 21 Ekim’de yapılacak PPK toplantısından çıkacak faiz kararı kurlar üzerinde etkili olacak ana gündem maddesi durumunda. Piyasalar 50 baz puanlık faiz indirimini fiyatlara dahil etmiş durumda. Peki, faiz indirimi beklentinin üzerinde olursa kurlar buna nasıl tepki verir? Beklentilerin aksine önümüzdeki perşembe günü PPK toplantısından 100 baz puanlık bir indirim gelmesinin doların 9.50 TL seviyesini test etmesine neden olabileceği düşünülüyor. 75 baz puanlık bir indirimde ise kur 9.25-9.30 TL seviyelerini görebilir. Merkez’in bu ayki toplantıda sürpriz yapıp faizleri sabit tutacağını düşünenlerin sayısı ise oldukça az. Faiz değişikliğine gidilmemesi durumunda kurlar yeniden 9 TL’nin altına inebilir.

Tera Yatırım Ekonomisti Enver Erkan: Düşük getiri TL'ye değer kazandırmaz

Merkez Bankası’nın yüksek enfl asyona rağmen düşük faiz oranlarına dair yönlendirmesi TL’nin üzerindeki değer kaybı baskısını artırıyor. Türk Lirası hali hazırda 20 Mart 2021’den beri %25 değer kaybı ile gelişmekte olan ülkeler standardının çok üzerinde bir aşınmaya maruz kaldı. Merkez Bankası’nın diğer gelişen ülkelerden farklı bir profilde oluşturduğu patikasının, daha fazla “lira” aşınması riskinin temelini oluşturabileceğini düşünüyoruz. Çünkü gelişen ülkeler Fed olayına parasal sıkılaşma şeklinde yaklaşırken, TCMB istisnai durumla faiz indirme isteğinde. Dolayısıyla, düşük getirili bir liranın kazanması gibi bir beklenti içinde değiliz. TCMB’nin faiz indirimlerine yüksek enfl asyona rağmen devam etmesi liranın aşınmasını hızlandırabilir ve döviz kurunun daha da yükselmesine neden olabilir.

SAGAM Strateji Danışmanlık Kurucusu Murat Sağman: Merkez pas geçerse kurlarda tansiyon düşer
Merkez Bankası’nın bu ayki PPK toplantısında faiz değişikliğine gitmeyeceğini düşünüyorum. Çünkü piyasalarda negatif bir hava hakim. Kasım ayı enfl asyon rakamlarını bekleyebilir. Piyasaları 1 ay rahatlatıp, enfl asyonda kasım ayında baz etkisiyle yaşanacak düşüş sonrası faiz indirebilir. Yani indirimlerinin yılın sonuna saklanması doğru olur. Eğer perşembe günü faiz indirimi olursa kasım-aralık aylarındaki baz etkisi ortadan kalkabilir. Beklentimin aksine faiz indirimi olursa dolar kuru 9.5 TL’yi test edecektir. Kurların mevcut seviyelerin daha da üzerine çıkması makroekonomik beklentilerin daha da kötüleşmesine neden olacaktır. Kısa vadede kurlardaki yukarı hareketi durduracak tek hamle Merkez’in bu ayı pas geçmesi. Acelesi de yok. Enfl asyondaki baz etkilerinden yararlanmalı.

Dolar ve euroda yeni zirveler

 

Dolarda izlenecek kritik seviyeler

 

YORUMLAR (29)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Gerçek olan 17 Ekim 2021 13:04

    Sonradan zengin olan 3-5 kişide ve fazlasında milyar dolar var. Doların yükselmesi yönündeki tüm kararlar (faiz vs) bu kişileri TL nezdinde dahada zenginleştiriyor

  • Hakikat17 Ekim 2021 20:25

    İlgisi yok sen kötü yönetiliyorsun gelir dağılımı eşit değil adil bir sosyal düzen yok çağın gerisinde din ticareti ile besleniyorsun batıdan uzak geri kalmış ortadogu dogmalarıyla yol alıyorsun çağdaş değilsin kaliteli insan birikimin yok teknik devlet değilsin dışa bağımlısın dolar döviz senin gercegindir gercektir namustur iyi idaredir haktır adalettir hukuktur iyi yönetimin gercegidir doğru yolda olup olmadığının göstergesidir

  • Mustafa17 Ekim 2021 02:37

    Dolar 10 BIST 100 bin bekletim mevcut ilerleyen zamanlarda ytd

  • reyiz16 Ekim 2021 22:07

    1995 teki dönenmde hiç fiyat sormadan döviz alırmış millet..aha da o günlere gelindi.bana doları durduracak bir sey diyecek olan varmı.erken seçim kararından başka

  • AHMET ÖZBİR16 Ekim 2021 21:44

    FAİZ LOBİSİ'NE T.C. DEVLETİM GEÇİT VERMEYECEKTİR. Bu OY'unları hayatımda yüzlercesine şahit oldum. USA'nın KILsasına asla yatırım yapmayacağız, VATANIMIZA SAHİP ÇIKACAĞIZ. Türk'üm, Devlet'im T.C. Devleti, param TÜRK LİRASI, ne işimiz olur ecnebilerin BATAK PARASINDA, biz VARIZ HER DAİM TÜRK LİRASINDA, BİST'İMİZDE.

  • Türkoğlutúrk18 Ekim 2021 12:37

    Türk paradini degersizlestiren cehapemi yoksa iktidarmi

  • Özbirlik17 Ekim 2021 21:21

    Ne lobisi dış güçleri len sen önce kendini bi eleştir saçma sapan akıl dışı yorumlar yapacağına deve sormuşlar neren düzgün diye tlnin değeri yok değeri çık ülke dışına sıfır kağıt daha kıymetli herseyin dışa bağlı TL ile su alamazsın su sende kafa olsa çalışır amayokki boyna hamaset palavra

  • Ahmedi17 Ekim 2021 13:15

    Ali kodum akıllan artık çağdaş ol bırak bu vatan millet edebiyatını batılı ol karanlıktan kurtul ahiretini kurtar Tanrının dürüst ahlaklı medeni uygar kulu ol batıya dön yüzünü uygarlığa adım at ecnebiye kurban ol onlar olmasa her tarafın açıkta kalır onların verdiğine muhtaçsın ey alıkonulan uyan artık uyan

  • Birkişi17 Ekim 2021 00:37

    Yeşşe len keloğlan A..salla gitsin

  • CEVAP16 Ekim 2021 23:35

    AHMETT USA Yı nasıl bilirsin senin kafana geçirir papazı dayar fazla atmaya bakma ABD ile uğraşanların senin gibilerin sonu dönüşü olmayan gayya kuyusu hatırlatılır

  • Öksüzamet16 Ekim 2021 23:00

    Kim dinler seni arap amet troll amet bırak palavraları TÜRK Halkının senin arap palavralarıyla karnı doymuyor Türk parasının hicbi değeri yok palavracı amet sen bu vatana sahip çıkıyorsan millet ölmüştür palavrası amet senin arap palavralarına Bu MİLLETİ YEDİRMEYİZ Sen Kim TÜRKLÜK ĶİM Palavracı arap sevici amet

  • BORSACI16 Ekim 2021 13:25

    insanlarda korku ve endişe oldugu sürece güvenli liman arayacakdır TL ,nin itibarını koruyacak merkez bankası çelişkili açıklama yapıyor faiz indirimini yaparak arkası gelecek indirimlerin der gibi açıklama yapınca halk dövize koşuyor nasıl olsa hesap kitap sorulmuyor çal çalbildigin kadar der gibi bir ülke haline geldik hesap soran kimse yok .gelecekten korku ve endişem var.güvenim yok.

  • Finansman16 Ekim 2021 12:36

    Döviz senin ekonomik sosyal siyasal durumunun günümüze gerçeğe dayalı olması gereken net göstergesidir gercegidir

  • cemo16 Ekim 2021 12:33

    elinde doları olanlar reise bol boö dua ediyor. allah başımızdan eksik etmesin ki dolarlarımız değerlensin.

  • ALİ KODUŞ16 Ekim 2021 11:36

    BURALARDAN DÖVİZ ARTIK ALINMAZ ÇÜNKÜ BİR GİRER İSE İYİ GİRER VE 2 SENE DE ANCAK ZARAR ÇIKAR.BEN ZANNETMİYORUM MB BAŞKANI ZOKAYI KILIÇTAROĞLU NDAN YEDİ ARTIK BİLİMSEL VERİLER İŞIĞINDA FAİZİ İNDİRECEKLERİNİ DÜŞÜNMEKTEYİM.SURİYE OPERESYONLARI BİR OLUMLU NETLEŞİR İSE HERSEY YAVAŞ YAVAŞ RAYINA GİRER.DAHA ÖNCE YOUTUBE BAKIN DOLAR 15-20 TL OLACAK DİYEN VATANHAİNLERİNE 4 SENEDİ BÖYLE DEDİLER FAKAT OLMADI.ÜLKEMİZE DIŞIDAN EKONOMİK VE ASKERİ OLARAK İÇERİDENDE ONLARIN UZANTILARI HÜKÜMETİ ÜLKEYİ YIKMAK İÇİN GECE GÜNDÜZ ABD NİN TALİMATLI NE İSE HARFİ HARFİYE UYGULUYORLAR.BİLMİYORLAR Kİ KAZIK KENDİLERİNEDE GİRECEKTİR.

  • Türkoğlutúrk18 Ekim 2021 12:36

    Para olsa ,akp iktidarda olduğu sürece döviz alınır.hatta Tanzanya parası bile alınır.

  • Alikoduma16 Ekim 2021 12:18

    Parasını ülkenin ekonomisinin bozuk oldunu görüp koruyan halka milletine insanlarına Vatan haini diyenler öyle görenler hem şerefsiz hem ahlaksız hemde gerçek vatan hainleridir

  • ASTOR16 Ekim 2021 11:26

    ALTIN DOLAR ALIRSAK  BU GİDİŞE BİR DARBEDE BİZ VURMUŞ OLURUZ VATANINI SEVEN GİDİP GAVUR PARASINA PARA BAGLAMAZ. KENDİ CIKARIMIZ İÇİN ÜLKEYİ HEBA ETMEYİN.DOLAR ALIRSANIZ YÜKSELMEYE DEVAM EDER BUDA VATANA ZARAR VERİR. GİT ALTIN AL.

  • Metin16 Ekim 2021 14:14

    Yav . he he

  • VAHAP16 Ekim 2021 12:22

    VATANINI SEVMEKLE KÖTÜ YÖNETILMENİN NE İLGISI VAR ARAP PALAVRASINDAN KURTULDA EKONOMİ BATIK ÖNCE NİYE DİYE ONU ELEŞTİR DOLARI GÜNAH KECİSİ YAPACAGINA DÖVİZ SENİN DEĞİL DÜNYANIN GERCEĞİDİR

  • ASTOR16 Ekim 2021 11:18

    FAİZ İNDİRİMİ OLMAZ.  OLURSA ZATEN KÖTÜ NİYET VARDIR. ASLA DOLAR ALMAM ASLA ALTIN ALMAM  GİDERİM BORSAYA YATIRIRIM . SANAYİ GELİŞSİN. BENDEN CARPARLARSA İLERDE YATIRIM YAPACAKLARI İÇİN COCUKLARIMIZ FAYDALANIR.

  • bedri16 Ekim 2021 12:34

    sen lirada bekle açlıktan kendi başını ye

  • hesapsız16 Ekim 2021 11:12

    Kimsenin de doları düşürmek gibi derdinin olmadığı da görünüyor. Dolar alıp ta zarar eden oldu mu, cevap hayır ise alınır. 

  • Ali16 Ekim 2021 10:57

    Hükümet arabayı boşa aldı...boştaki araç dolar oluyor..uçuyor her gün uzaya yolculuk başladı...by bay dolar...by bay hükümet...sonu anap doğru yol gibi tarihe gömülecek ler

  • SS Kamyoncular 16 Ekim 2021 10:45

    Kırar ne demek patates bile olur

  • Erdi16 Ekim 2021 10:42

    Dolar her yerden alınır. TL de kalmak ahmaklık yani merkez başkanlığı dalga geçme yeri oldu.

  • Yatırım Hesap16 Ekim 2021 10:10

    Altın, dolar alın, zarar etmezsiniz.

  • Vatandaş16 Ekim 2021 09:55

    TL dışındaki tüm dünyadaki paralar değerleniyor.

  • Türkoğlutúrk16 Ekim 2021 09:13

    Akp iktidarda olduğu sürece dolar da alınır Tanzanya parasida.ispati