BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaBu ortamda faiz indirmek doğru olur mu? Mahfi Eğilmez yazdı...----

Bu ortamda faiz indirmek doğru olur mu? Mahfi Eğilmez yazdı...

Bu ortamda faiz indirmek doğru olur mu? Mahfi Eğilmez yazdı...
01 Eylül 2019 - 15:47 www.finansgundem.com

Ünlü ekonomist ve eski Hazine Müsteşarı Mahfi Eğilmez, 12 Eylül'de faiz kararını açıklayacak TCMB'nin faizde olası bir indirime gitme kararını yorumladı. İşte Eğilmez'in kendi blogu olan mahfiegilmez.com'da yayımladığı yazısı:

Bu Ortamda Faiz İndirmek Doğru Olur mu?

Bir ülkede faizlerin yüksek olup olmadığı anlamak için konuyla ilgili göstergeleri önce kendi içinde sonra da benzer ülkelerdeki göstergelerle karşılaştırmak gerekiyor. Bu meseleye çözüm ararken Türkiye gibi gelişmekte olan, ikili para sistemine[i] sahip bir ekonomiden söz ediyorsak ele almamız gereken başlıca göstergeler paranın dış değerindeki değişimler (kur değişimi), paranın iç değerindeki değişimler (enflasyon) ve ülke risk primidir (CDS. Faiz, bütün bu göstergelerin sonucu olarak çıkar karşımıza.

Aşağıdaki 1 numaralı tablo Türkiye ve benzer konumda kabul edilen ekonomilerin para birimlerinin Dolara karşı değişimini gösteriyor. 2 numaralı tablo ise bu ülkelerin enflasyon, Merkez Bankası faizi ve CDS primi açısından karşılaştırılmasını sergiliyor.

Şimdi bu tablolardan bir üçüncü tablo üretelim:

Türkiye göstergeleriyle diğer ekonomilerin göstergelerini karşılaştıran bu 3 numaralı tabloya baktığımızda Merkez Bankası faizinin öteki göstergelerle uyumlu olduğu, bu göstergelere göre faizin yüksek olmadığı anlaşılmaktadır.

Bu durumda öteki göstergelerde düzelme sağlanmadan Merkez Bankası faizinin indirilmesinin doğru bir hamle olmayacağını söyleyebiliriz.

[i] İkili (dual) para sistemi bir ülkede kendi yerel parası dışında yabancı paraların da kullanıldığı sistemdir.

YORUMLAR (14)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Hakan Bezirgan02 Eylül 2019 20:49

    Merkez faizi indirdiginde borçlanmayı surduremezse ne olur?Tekrar faizler yükselir.Serbest piyasada kimse göz göre göre sermayesinin veya parasının değer kaybetmesine seyirci kalmaz.Enflasyon düşürulmeden faizleri dusururseniz sermaye daha güvenli limanlara demir atar.

  • JDEdwards02 Eylül 2019 13:12

    Mahfi, dünya siyasi - ekonomik düzleminden, Türkiye'yi yüzeysel anlamda sıyırıp tüm gerçekliği vermeden bu tip 3-5 veri ile size sunar. CDS primi Türkiye'nin siyasi duruşu ile ilgilidir ki, bu coğrafyada batı ile ters düştükçe indirmezler. Kredi kuruluşları ile derecelendirme kuruluşlarının sahipleri aynıdır. Kur sizin yaptığınız ve sattığınız ürün hizmet vb. ile doğrudan ilgilidir. Ancak bunlarda da gelişme büyüme sermaye girişi ve ucuz para ile olur. Enflasyon zaten ikisi ve üretime doğrudan bağlı. Sonuç ekonomide bu yüzyılda bir savaş aracıdır.

  • Kaptan02 Eylül 2019 09:11

    Konuşan bu adam ekonomist falan değil yahu. Ekonomiyi sadece kitaplardan gördüğü kadar biliyor. Eski hazine müsteşarıymış. 1997 yılında ülkenin krize sürüklendiği yıllarda görev yapan bürokratlardan biri. Anlayın gerisini gari :)))) Bu arada Güney Afrika'yı küçümseyen MZD hacım sen iyi misin?

  • Murat Gökdemir02 Eylül 2019 08:42

    Dolar çok yükselirse Bankalar Batar. TL alacaklari Dolar borçlari var. Olay bu kadar basit. Faiz yükselirse insanlar işsiz kalir doğru. Demekki neymiş yediğimiz hurmalar bir gün gelir tirmalar. Olmayan para ile yapilan saçma sapan gelir üretmeyen yatirimlar. Uzun vadeli ev almalar araba almalar. Köprüler tüneller hava limanlari hep lüks. Bugün oralara harcadiğimiz paralari tarima hayvanciliga harcamadiğimiz icin aç kalma dövünme zamani

  • Yatırımcı02 Eylül 2019 06:21

    Mahfi Eğilmez’e kesin katılıyorum. Ekonomiyi kötü idare edersen böyle olur işte. Çok güzel açıklamış. Teşekkür ederim.

  • mzd01 Eylül 2019 23:10

    g.afrikanın cdc i bile 178 ne diyim daha...

  • abdullah01 Eylül 2019 22:03

    faizler inmesinde para sahipleri iş yapan emek verenlerin emeklerini mi? sömürsün. bu ülke sanayisiz mi üretimsizmi kalkınacak banka parayı nerden bulacakta faize verecek sonra bankalar battı paralarımız battı bu ne tamahkarlık.

  • Emekci 01 Eylül 2019 21:58

    Faiz kesin indirilecek 200 civarı. Fed de 25 puan indirecek. Ondan sonra yabancı bu faiz oranını beğenmeyecek ve yavaş yavaş tl mevduattan dolara geçecek.sonbaharda dolar 7 olur

  • Ayıp be01 Eylül 2019 21:36

    Tayland’da bile yüzde 1,5 faiz oranları ayıp artık.Kamu borç stoğu bu kadar yüksek iken neden devlet daha yüksek maliyete katlansın.Dolar 7 olacaksa olsun,zaten her şey 7’li seviyelerden daha zamlı.Faiz sebep değil sonuç desen farklı ama bu politika söz konusu ise düşmelidir.

  • VATANDAS 01 Eylül 2019 17:14

    MAHFİ DE BU DEVLET IDARESINDE OLMADIGI GIBI KAFA HIC VAR OLMADI AMA SUREKLI MASAL ANLATTILAR...BU ULKELERIN TAMAMININ GEZI DONEMINDEN BU YANA VERILERINI INCELYIN...MAHFI DE DUZENIN COCUGU...DUZENLER DE SADECE MASAL ANLATIR...TURKIYEDEKI TEK SORUN PATRONLARIN KAGIT USTUNDEKI DOVIZ BORCLARI VE BUNUN PAZARLAMASI YAPILARAK VATANDASA VE ULKEDEKI BIRIKIMLERIN DOLARA YONLENDIRILMIS OLMASI..TURKIYE PARA  YANI TL O KADAR COK TEVACUZE UGRADI KI TURKIYEDEKI FIYATLAMALARIN HIC BIRI DOGRU DEGIL SU ANDA...AMA ITHALATA BAGIMLI OLDUGUNUZ ENERJI FIYATLARI USTUNDEN BU ULKEDE HERKES ALAKASI OLSUN OLMASIN TL FIYATLARINA GOMEREK TL ENFLASYONU YARATTILAR VE DEVAMINDA DA FAIZ...TURKLER KENDI KENDILERININ BACAGINA SIKIP KENDI HIRSIZ SERMAYE, BEYINSIZ IDARE VE AVANTACI VATANDAS DAVRANIS KALIPLARININ KENDI EKONOMISINE NE KADAR ZARAR VERDIGINI DAHI GOREMEZ KADAR KORLESMIS HALE DUSMUS DURUMDALAR..

  • 100 baz puanin ustu01 Eylül 2019 17:02

    Problem...250-300 diyorlar..Hareket alani kalmaz yaparsa...200 ustu

  • Selahattin abi01 Eylül 2019 16:46

    Öyle yada böyle en az 150 baz puan indirecek çünkü CB istiyor 

  • Bika01 Eylül 2019 16:28

    Beklenti siyasi erk nedeniyle TCMB'nin bağımsız karar alamayacağı.

  • abdullah 5301 Eylül 2019 21:59

    merkez bankası şu an belkide yarı bağımsız hale gelmiştir daha önce dışa ve içimizdeki vatan hainlerine bağımlıydı memleket menfaatine hiçbir kararını görememiştik. sadece faizci gürüha çalışıyordu.