BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiBu kışı zamsız geçirmek mümkün mü?----

Bu kışı zamsız geçirmek mümkün mü?

Bu kışı zamsız geçirmek mümkün mü?
03 Eylül 2014 - 06:41 www.finansgundem.com

Bu kışı doğalgaz zamsız geçirebilmek için enerji yönetimi iki ülke ile masaya oturacak

Enerji yönetimi kurak geçen yazın ardından kışa yönelik hazırlıklarını sürdürürken bu ay Rusya ve İran ile gaz pazarlığına oturacak. İki ülkeden peş peşe gelen heyetlerden hem indirim hem de ek doğalgaz istenecek. Eğer indirim mümkün olursa bu kışı zamsız geçirmek mümkün.

Habertürk'te yer alan habere göre, kışın yaklaşmasıyla yoğun gaz tüketimi için geri sayım başlarken Ankara, bu ay içinde peş peşe gaz sektörüyle ilgili iki önemli heyeti kabul edecek. Rusya ve İran doğalgaz heyetleri, ayrı ayrı Ankara’da temaslarda bulunacak. Gündem, gaz fiyatları ve ek gaz ithalatı. Rusya ve İran’la yapılacak görüşmelerden çıkacak sonuç, yılın kalan 3 ayı ile 2015 yılında gaza zam yapılıp yapılmayacağını da büyük ölçüde belirleyecek. BOTAŞ, halen gazı maliyetinin altında bir fiyatla müşterilerine satıyor. BOTAŞ’ın, bu yıl 1-1.5 milyar TL zarar edeceği hesaplanıyor. Rusya ve İran’la yapılacak görüşmelerden çıkacak sonuç, yılın kalan 3 ayı ile 2015 yılında gaza zam yapılıp yapılmayacağını da büyük ölçüde belirleyecek. Rusya’dan sözleşme gereğince ve İran’dan tahkim yoluyla indirim alınması halinde belli bir dönem daha gaza zam yapılmayabileceği belirtiliyor.

YÜZDE 30 İNDİRİM BEKLENİYOR

Türkiye, İran’ın doğalgaz fiyatlarını indirmemesi üzerine uluslararası tahkime başvurmuştu. Tahkimde, son toplantı uzmanların ve avukatların katlımıyla ekim ayının ilk haftası yapılacak. Tahkim heyetinin kararını aralık ayının sonunda vermesine kesin gözüyle bakılıyor. İran doğalgaz sektörü temsilcileri, ekim ayında yapılacak bu kritik toplantı öncesinde Ankara’ya gelmeye karar verdi. Türkiye, en pahalı gazı İran’dan ithal ediyor. İran’dan satın alınan her 1000 metreküp gazın fiyatı 490 dolar. Türkiye, İran gazında en az yüzde 30 indirim bekliyor. İran’ın gaz sektörü temsilcilerinin Türkiye’ye yapacağı ziyarette. doğalgaz fiyatları ve Ankara’nın indirim talebi bir kez daha masaya yatırılacak.

GAZPROM'UN BAŞKANI GELECEK

Türkiye’nin, 2015 yılında ek doğalgaza ihtiyacı olacak. Gazprom’dan, Mavi Akım üzerinden ek gaz talebinde bulunuldu. Bu konuda son rötuşların yapılması hedefleniyor. Bu çerçevede Mavi Akım’dan gelen yıllık gaz miktarının, 16 milyar metreküpten 19 milyar metreküpe çıkarılması hedefleniyor. Bu arada Aleksander Medvedev’in yerine Gazprom Export’un genel direktörlüğüne getirilen Elena Burmistrova’nın da eylülde Türkiye’ye geleceği ifade ediliyor. Rusya’dan da Türkiye, 410 dolardan gaz ithal ediyor. Türkiye’nin, Rus Gazprom’dan ithal ettiği doğalgazın fiyatı, sözleşme gereğince 1 Ocak 2015’te revize edilecek. Fiyatın düşürülmesine kesin gözüyle bakılıyor. Bu da gazza zam yapılmayacağı beklentisi yaratıyor.
ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)