BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaEmlakBu ilçelerde konut fiyatları katlandı----

Bu ilçelerde konut fiyatları katlandı

Bu ilçelerde konut fiyatları katlandı
31 Mayıs 2015 - 12:01 www.finansgundem.com

İstanbul'daki gayrimenkul fiyatları son yıllarda devreye alınan ulaşım hatları ve prestijli projelerle tırmanışını sürdürüyor.

Boğaziçi Köprüsü yapılana kadar İstanbul nüfusunun ancak üçte birinin yaşadığı, daha uygun fiyatlı konut alternatifleri sunan Anadolu yakasında fiyatlar, Avrupa yakasıyla yarışır duruma geldi. AA muhabirinin Türkiye Sınai Kalkınma Bankası AŞ (TSKB) "Mega Projeler" raporundan derlediği verilere göre, Göztepe-Ataşehir bölgesinde markalı konut fiyatlarının metrekaresi 6 bin lira, Sancaktepe'de ve Tuzla'da 3 bin lira, Riva'da ise 2 bin 500 dolar seviyelerine kadar yükseldi.

Anadolu yakasının ilk metrosu özelliğini taşıyan Kadıköy-Kartal metro hattı, Adalet Sarayı ve D-100 güzergahı boyunca uygulanan Kartal kentsel dönüşüm projesi, bölgedeki markalı konut metrekare fiyatlarını 4 bin-5 bin dolar seviyelerine kadar çıkardı. İstanbul Anadolu yakasında fiyat artışları Üsküdar başta olmak üzere, Göztepe, çekmeköy, Sancaktepe, Sultanbeyli, Beykoz, Ümraniye, Kartal ve Tuzla'da görülüyor. Özellikle Tuzla'da inşa edilen Viaport Marina adlı 1 milyar dolarlık özel sektör yatırımının da hizmete alınmasıyla bu bölgedeki primin artarak sürmesi bekleniyor. 

"Sancaktepe konut fiyatlarında yüzde 100'e yakın artış var"

Mega Projeler raporunu değerlendiren TSKB Gayrimenkul Değerleme AŞ Değerleme Uzmanı Seda Güler, son dönemde yıldızı parlayan Kartal ilçesinde önemli fiyat artışı gerçekleştiğini belirterek, şunları kaydetti: "Kartal-Maltepe-Pendik bölgesi son 5 yılda oldukça yükselen bir ivme gösterdi. Bölgede rezidans ve ofis projelerinde göze çarpan bir artış yaşandı. İnşaat aşamasındaki projelerin de bölgeye ayrı bir değer kattığı düşünülürse bölgedeki prestijli konut projeleri lokasyona göre metrekare fiyatları 4 bin-5 bin dolar seviyelerine kadar çıkıyor."

Üsküdar-Sancaktepe metro hattı çalışmasıyla markalı konut geliştiricilerinin tercih ettiği bir bölge haline gelen Sancaktepe'de ise konut fiyatlarında yüzde 100'e yakın bir artış gözlendiğini anlatan Güler, "Metrekare fiyatı bin 500 lira-2 bin lira dolaylarında olan daire fiyatları şu sıralar 3 bin-4 bin lira birim fiyat aralığında seyrediyor. Metro hattı ile bölgeye ulaşımın destekleniyor olması gibi nedenlerle fiyatlardaki artışın yukarı yönlü seyrini devam ettirmesi bekleniyor" ifadelerini kullandı.

"Üsküdar'da yüzde 70'e yakın fiyat artışı yaşandı"

Marmaray'a entegre edilecek olan Kartal-Kurtköy-Tuzla-Gebze koridorunda önerilen raylı sistem projesiyle Tuzla ilçesinin, kara ve deniz ulaşım alternatifleriyle dikkati çeken bölgelerden biri olduğunu kaydeden Güler, "Bölgeye hem sahil kesiminden hem iç kesimden erişimi güçlendirecek ve hızlandıracak ulaşım projeleri sayesinde bölgesel çaplı teknoloji projelerinin de yer aldığı gelişen bir bölge statüsüne kavuştu" dedi. Bölgede gerçekleşen markalı projelerde konum ve manzara durumuna göre değişen değerlerle Anadolu yakasına göre düşük olsa da metrekare fiyatlarının 3 bin-4 bin lira seviyelerine kadar çıktığını aktaran Güler, Marmaray'la yüksek değerini katlayan Üsküdar'a ilişkin ise şöyle konuştu:

"Yaklaşık 1,5 sene önce faaliyete geçen Marmaray ve Üsküdar-Çekmeköy Metro Projesi'yle özellikle Üsküdar'da yüzde 70'e yakın bir fiyat artışı yaşandı. Bölgede çoğunlukla eski yapı bulunmasına ve arsa stokunun az olmasına karşın, mevcut stok üzerinde bu denli fiyat artışı ulaşım fonksiyondan kaynaklanıyor ve adeta ulaşımın gayrimenkul piyasasında ne kadar önemli olduğunun altını çiziyor." Beykoz'un özellikle Riva bölgesinin gelişiminin, 3. Köprü ve 3. Havalimanı projesiyle kuzeye doğru kayacağını belirten Güler, "Bölgede gerçekleşen ve yapılması planlanan projeler de bunu gösteriyor. Bölgenin yaklaşık iki-üç senelik dönemde oldukça büyük bir ivme kat ettiği ve arsa değerlerinde yüzde 35'lik bir artış yaşandığı görülüyor. Bölgede yer alan markalı projelerde birim fiyatlar, 2 bin 500-3 bin 500 dolara kadar ulaşıyor" bilgisini verdi.

"Göztepe bölgesinde şimdiden yüzde 30'a varan artış söz konusu"

Ataşehir-Göztepe hattına yapılacak metro hattının Anadolu yakasında şehrin merkezi ve birçok ulaşım sistemine eklemleneceğini anlatan Güler, hattın Yenisahra istasyonunun Kadıköy-Kartal metrosuyla, Ümraniye istasyonunun ise Üsküdar-Ümraniye-Çekmeköy-Sancaktepe-Sultanbeyli metro hattıyla entegre edileceğini anımsattı. Hattın ayrıca Göztepe istasyonundan Marmaray ile bağlanacağını belirten Güler, şu değerlendirmeleri yaptı:

"Söz konusu ulaşım ağı ile markalı konutlara ev sahipliği yapan Ataşehir bölgesi ile merkezi bir transfer merkezi konumunda olacak Göztepe bölgesinin oldukça büyük bir artış yaşayacağı tahmin ediliyor. Bu bölgede yeni projelerde ortalama konut birim fiyatları 6 bin-7 bin lira mertebelerinde... Ataşehir bölgesinde yer alan, ulaşım ile desteklenen İstanbul Finans Merkezi projesi, İstanbul ve ülke genelini ilgilendirecek gayrimenkule yönelik değişimleri yaratacağı önemli bir faktör. Buna göre özelikle ofis piyasası anlamında alt bölgelerin oluşturulmasının, bu süreçte gündeme gelebileceği düşünülüyor. Ataşehir, TEM ve D-100'e yakınlığı bakımından merkezi bir lokasyonda olması nedeniyle markalı konut projelerinin tercih ettiği bir ilçe. Ataşehir bölgesinde finans merkezi ile metro bağlantısının tamamlanmasının ardından, bölgenin değerinin daha da artacağı öngörülüyor."

Metro hatlarının yanı sıra Avrasya Tüneli ile merkezi bir transfer noktası haline gelecek olan Göztepe'nin "Altın Çağını" yaşayacağını belirten Güler, "Kentsel Dönüşüm ile çehresini değiştiren ve ulaşım olanaklarıyla oldukça tercih edilir bir bölge konumunda olan Göztepe bölgesinde şimdiden yüzde 30'a varan bir artış söz konusu olurken, ulaşım altyapısının tamamlanmasıyla her geçen gün değer artacağı düşünülüyor" diye konuştu.
ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)