BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemBu ilaçları kullananlar Kovid-19 için yüksek risk grubunda ----

Bu ilaçları kullananlar Kovid-19 için yüksek risk grubunda

Bu ilaçları kullananlar Kovid-19 için yüksek risk grubunda
04 Ağustos 2020 - 13:21 www.finansgundem.com

ABD'de yapılan bir araştırmaya göre, pandemi döneminde hamile olan kadınların ve doğum kontrol hapı, aspirin ya da östrojen artırıcı gibi kan sulandırıcı ilaçları kullananların korona virüste yüksek risk grubunda oldukları belirtildi.

ABD’de yer alan Endokrin Derneği (Endocrine Society) tarafından yapılan bir araştırmada, kadınlık hormonu olan östrojenin fazlalığında kan pıhtılaşması riskinin artttığı açıklandı. Bilim insanları yeni tip korona virüsün (Kovid-19) en yaygın ölüm nedenlerinden biri olan kan pıhtılaşmasından korunmaları için kadınlara pandemi döneminde doğum kontrol hapını bırakmalarını ve aspirin gibi kan sulandırıcı ilaçlar kullanmasını tavsiye etti.

ÖSTROJEN DAMARLARI DARALTABİLİR

Araştırmaya göre Kovid-19, oral kontraseptif (doğum kontrolü için alınan haplar) alan kişiler için kan pıhtılaşması riskini artırıyor. Doğum kontrol hapları damarları daraltabilen östrojen içeriyor. Hamile veya HRT (hormon replasman tedavisi) alan bireyler aynı tehlikeyle karşı karşıya bulunuyor.

Çalışmanın ortak yazarı Dr. Daniel Spratt, aspirin gibi kan inceltici ilaçların hamile, doğum kontrol hapı kullanan ve HRT alan her üç gruba da reçete edilmesini önererek şu ifadeleri kullandı:

“Pandemi esnasında, hamilelik sırasında enfekte olan kadınların antikoagülasyon (Kanın pıhtılaşmasını önlemek için uygulanan ilaç ve tedaviler) tedavisi alıp almayacaklarını veya doğum kontrol hapları veya hormon replasman tedavisi alan kadınların bunları bırakıp bırakmayacağını belirlemek için ek araştırmalara ihtiyacımız var. Ancak, korona virüsün daha önce sağlıklı insanlarda bile kan pıhtılaşmasına neden olduğunu gördük.”

ÖLÜMCÜL VEN TROMBOZU RİSKİ

Dr. Spratt, östrojenin bazı hamilelerde ve hap veya HRT kullanan kadınlarda potansiyel olarak ölümcül derin ven trombozuna (derin damar tıkanıklığı) neden olabileceği hakkında uyardı. Spratt, “Blokajlar genellikle bacaklarda başlar. Yukarı hareket ederek kalp krizi veya felce neden olabilirler. Oral kontraseptiflerin korona virüs tarafından şiddetlenebilecek bir risk taşıdığı bilinmektedir. Kovid-19 ile enfekte olunması halinde, bu kadınların kan pıhtılaşması riski daha da yüksek olabilir” açıklamasını yaptı.

Diğer taraftan çalışmada, doğum kontrol hapı kullanan kadınların kan pıhtısı geliştirme ihtimalinin dört kat arttığı belirtilirken, hamilelikte bunun beş katına çıktığı ifade edildi:

“Kovid-19'un etkileri hakkında daha fazla bilgi ortaya çıktıkça, enfeksiyonun kombine oral kontraseptifler ve diğer östrojen tedavileri ile ilişkili kan pıhtılarını ve gebeliğe bağlı riskleri kötüleştirip kötüleştirmediğine dair sorular ortaya çıkıyor.”

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)