BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiBu hazine herkesi peşine düşürdü----

Bu hazine herkesi peşine düşürdü

Bu hazine herkesi peşine düşürdü
05 Mart 2013 - 11:52 www.finansgundem.com

Ünlü antikacının Rocky Sıradağları'na sakladığı 18 kiloluk hazineyle ilgili tüm ipuçlarını bir şiirde verdiği öne sürüldü

ABD'nin New Mexico eyaletinde Santa Fe kentinde yaşayan antikacı ve tarihi eser meraklısı milyarder Forrest Fenn (82), üç yıl önce dağlık alana sakladığı hazinesinin yerini bulmak isteyenler için şifrelerle dolu bir şiir kaleme aldı. İlginç anılarını topladığı The Thrill of the Chase / Takibin Heyecanı adlı kitabında yer alan şiirde, hazinenin yerine dair 9 ipucunun saklı olduğunu söyleyen Fenn, bunun sıradan bir hazine avı olmadığını, insanların doğal yaşamı keşfetmesini de amaçladığını vurgulayarak şunları söyledi: "Çocuklarınızla birlikte doğaya çıkın. Balık tutun, gezin ve dolaşın. Kapalı alanlardan kendinizi açık alanlara atın." Yaklaşık 18 kiloluk hazinenin, yıllardır biriktirdiği kıymetli parçalardan oluştuğunu belirten, ancak değeri konusunda net bilgi vermeyen Forrest Fenn, bütün dünyada ilgi uyandırdı. Yerli ve yabancı çok sayıda define avcısı, şimdiden onlarca denemede bulundu bile. Santa Fe'li kuyumcu Marc Howard, Fenn'in hazinesini aramak için şimdiye kadar 20'den fazla keşif gezisine çıktı. Howard, Fenn'in sakladığı serveti bulduğu takdirde, kuyumculuk mesleğinde kullanacağını belirtti.
'YENİ INDIANA JONES'
Amerikan basını ise "gizli hazine" konusunda ikiye bölünmüş durumda. Bazılarına göre Fenn, kitabının satışını artırmak ve ününe ün katmak için çabalayan bir sahtekâr. Böylesine kıymetli bir hazineyi insanlara hedef göstermenin inandırıcı olmadığını kaydedenler, hazinenin yeriyle ilgili Fenn'in verdiği bilgilerin tutarsızlığına vurgu yapıyor. Sakladığı kıymetli parçaların koordinatlarını yalnızca "Santa Fe'nin kuzeyinde, Rocky Sıradağları" ifadesiyle belirten Fenn'in, Alaska'ya kadar olan geniş bir alanı kastetmesi, bu yorumculara göre sözlerine gölge düşürüyor. Öte yandan, ciddi olarak Forrest Fenn'in hazinesinin yeri konusunda kafa patlatan yorumcular da oldukça fazla. Basındaki bazı haberlerde, Forrest Fenn'den "Yeni Indiana Jones" olarak bahsediliyor. 9 yaşından beri antika ve tarihi esere meraklı olan Fenn, ilk dükkânını 1970'lerde Santa Fe'de açmış. 1988'de böbrek kanserine yakalandığını öğrenen Fenn, doktorların kendisine biçtiği "birkaç aylık" süreyi en kıymetli eserleri bir araya getirmek için harcamış. Ancak kanseri mucizevi şekilde yenince, biriktirdiği bu hazineyi gizli bir yere saklamaya karar vermiş.
ALASKA'DA BİLE OLABİLİR
Fenn hazinesini "Santa Fe'nin kuzeyi"ne sakladığını söyledi. Bu, Colorado, Utah, Wyoming, Montana, Idaho, British Columbia ve Alberta'yı da içine alan, hatta Alaska'ya uzanan devasa bir alan demek.
Hiçbir zaman "Hazineyi gömdüm" demedi. Bu da, hazinenin herhangi bir yerde olabileceğini gösteriyor.
Santa Fe'nin kuzeyi denildiğine göre, daha güney kısımlarda vakit harcamamak gerekiyor.
Hazine, Fenn 79 veya 80 yaşındayken gömüldü. Bu da, Fenn'in bu iş için çok yüksek doruklara tırmanmayı göze alamayacağına işaret ediyor. Dolayısıyla dik yamaçlar, uçurumlar ya da çıkılması çok zor olan yükseklikler elenmeli.
Şiirde, aramaya başlanacak alan için "sıcak havanın bitmeye başladığı nokta" tanımlaması yapılıyor.
Hazine, her halde en az 1500 metre yükseklikte. Daha aşağıdaki noktaları aramak boşuna bir çaba olur.
Fenn, şiirin yanısıra kitabındaki konu başlıklarının da işaretler taşıdığını söylüyor.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)