BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemBrezilya'da neler oluyor----

Brezilya'da neler oluyor

Brezilya'da neler oluyor
24 Temmuz 2017 - 07:41 www.finansgundem.com

Akşam yazarı Deniz Gökçe, Brezilya'da eski başkan Sula da Silva'nın tutuklanmasıyla başlayan politikacılara yönelik operasyonları değerlendirdi. İşte Gökçe'nin o yazısı:

Brezilya nüfusu 210 milyon civarında bulunan büyük ve kalabalık bir ülke. Ancak 2017 yılında sadece yüzde 0.6 büyüyecek gibi. Çünkü 2017 yılının ilk çeyreğinde ancak yüzde eksi 0.4 büyüyebilmiş. Haziran ayında yıllık enflasyon yüzde 3 kadar, 2017 sonunda ise yüzde 3.8 düzeyine çıkması bekleniyor. Brezilya'nın işsizlik oranı 2017 Mayıs ayında yüzde 13.3 kadardı. Cari denge açığı ise oldukça küçük, 2017 Mayıs ayında yıllık eksi 18.1 milyar dolar kadardı. Kamu Bütçesi/GSYİH oranı ise büyük, Mayıs 2017 ayında eksi yüzde 7.8 kadardı. 10 yıllık Hazine Bonosu faizi ise yüzde 9.4! Brezilya parası 12 temmuz 2017 tarihinde dolar başına 3.23 reais idi. Yani dolara karşı TL’den biraz daha kuvvetli bugünlerde!

690 bin dolarlık daire

Ama esas incelenmesi gereken konu Brezilya’da nerede ise tüm gelmiş geçmiş politikacıların bugünlerde mahkemelere gitmesi ve hapse mahkum edilmesi.

Bu operasyona “Lava Jato operasyonu” deniyor.

12 Temmuz tarihinde Sergio Moro adlı Federal Hakim ülkenin en itibarlı eski Başkanı Luiz İnacio Lula da Silva’yı 10 yıla yakın bir hapse mahkum etti. Nedeni de bir inşaat firmasından 690 bin dolar değerinde bir apartman alması idi. Karşılığı ise firmanın petrol rafinerisinde inşaat yapması sağlanmıştı.

Şu anda görevdeki Başkan Michel Temer ise 150 bin dolar rüşvet almakla itham edilmiş durumda ve o da mahkemede, fakat henüz bir karar verilmemiş.

Lula ithamı inkar ediyor, ama 2018 yılında yapılacak seçimlere katılamayacak, halbuki katılmak için hazırlanmıştı.

En çok rüşvet veren firma ülkenin petrol şirketi Petrobras idi. Ama tek rüşvetçi firma Petrobras değildi.

En çok rüşvet dağıtan firmalardan biri de dünyanın en büyük et firması olan Brezilyalı JBS firması imiş. Bu firma mahkemeye göre 100 kadar siyasetçiye 185 milyon dolar kadar rüşvet dağıtmıştı.

Şu ana kadar rüşvet nedeni ile tevkif edilen kişi sayısı ise tam 157 kişi.

172 oy alması gerekiyor

Şu andaki Başkan Michel Temer’in mahkum olmaması için Brezilya kanununa göre parlamentodaki 513 milletvekilinden 172 adet oy alması gerek. Bakalım ne olacak?

Brezilyalıların çoğunluğu rüşvetçi siyasetçilerin itham edilmesi ve mahkum edilmelerini destekliyor. Rüşvet sisteminden bıkmış durumdalar. Ülkenin ancak bu mahkumiyetler sonrası düzgün bir ortama geleceği düşünülüyor.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)