BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisBrexit’in ilk kazananı ABD oldu----

Brexit’in ilk kazananı ABD oldu

Brexit’in ilk kazananı ABD oldu
22 Ocak 2021 - 16:59 www.finansgundem.com

Londra’dan kaçan türev ticareti, ABD’ye yöneldi. ABD ise Brexit’in ilk kazananı oldu. Hollanda da, İngiltere’den kaçan sektörün bir kısmına kapılarını açtı

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD ve Hollanda, İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden ayrılmasıyla türev işlemlerinde görülen değişimin ilk kazananları oldu. Perşembe günü IHS Markit’in yayınladığı veriler, İngiltere ve Avrupa Birliği’nin Brexit sonrası süreç için vardığı mutabakatta, finansal hizmetlerin yer almaması nedeniyle İngiltere’de başlayan finans göçünü gözler önüne serdi. ABD’de euro ve sterlindeki kur değişimleri nedeniyle koruma amaçlı kullanılan swap işlemleri, 2021’in ilk haftalarında yükseliş gösterdi.

IHS Markit’e göre, ABD’nin finans kurumları şimdi her para biriminde %23’lük paya sahip. ABD merkezlerinde küresel dolar swap işlemleri, bir önceki ayki %36’lık seviyeden %48’e yükseldi. Aynı zamanda, her üç para biriminde de Avrupa’daki swap işlemleri düşüş gösterdi. Londra, Avrupa’da bu tür türev işlemlerinin ticareti için bir merkez konumundaydı. Şehir tüm dünyadan günde 2 trilyon dolarlık aktiviteye ev sahipliği yapıyordu. Dolayısıyla, işlemlerin ABD’ye yönelmesi, İngiltere için daha büyük bir darbe anlamına geldi.

IHS Markit’in türev verileri birimi MarkitSERV’ün Genel Müdürü Kirston Winters, işlemlerin ABD’ye kaçmasının, yatırımcıların en aktif piyasalarda işlem yapmayı tercih ettiği gerçeği göz önünde bulundurulduğunda kaçınılmaz olduğunu söyledi. Winters, “veriler bir kez daha, borsa dışı türev piyasalarının, doğası itibarıyla küresel ve oldukça hızlı olduğunu gösterdi” dedi ve piyasa likiditesinin coğrafyaya değil, para birimine odaklanma eğiliminde olduğunu ifade etti.

Amsterdam da bazı swap ve kamu borcu işlemlerini çekmeyi başardı. 

Hollanda’nın finansal düzenleyicisi Autoriteit Financiële Markten’ın Brexit Programı Yöneticisi Sander van Leijenhorst, Financial Times’a yaptığı açıklamada, 2021 başından bu yana Londra’dan kaçan işlemlerin bir kısmının Amsterdam’a yöneldiğini söyledi.

Amsterdam’ın Tradeweb, MarketAxess ve Bloomberg gibi piyasaların en büyük şirketleri, şehri Avrupa Birliği oeprasyonları için merkez olarak kullanması nedeniyle, Brexit’in ardından kazananlardan biri olarak öne çıkması bekleniyordu.

Avrupa Birliği düzenleyicilerinin yayınladığı verilere göre, geçtiğimiz yıl CME’nin Amsterdam biriminde, değeri 154 milyar doların üzerinde kamu borcu işlemi gerçekleşti. Bu yılın başında, şehir aynı zamanda genellikle Londra’da yoğunlaşmış olan günlük 6 milyar dolar hacminde, Avrupa Birliği hisselerinin ticaretine de kapılarını açtı. van Leijenhorst, bu yıl türev ve tahvil işlemlerinde görülen değişimin, hisse işlemlerinde görülen değişim kadar büyük olmadığını söyledi.

Küresel borç piyasaları Londra’nın Avrupa’nın tahvil ticaretindeki lider pozisyonunu yok ederken, ABD ve Hollanda Brexit’in kazanan iki ülkesi olarak öne çıktı. İngiltere ve Avrupa Birliği’nin ayrılığı, Londra ve Brüksel arasındaki tartışmayla yeni bir boyut kazandı.

Her iki ülke de, diğer ülkenin finansal düzenlemelerinin ve denetiminin kalitesini sorguladı. Bunun sonucunda, Winters, yatırımcıların 2013-2015 yıllarındaki trendi tersine çevirerek, ABD’ye yöneldiğini söyledi.

Ancak bazı yatırımcılar yine de ABD’nin kurallarına karşı temkinli. van Leijenhorst, birçok bankanın ilk aşamada ABD’ye taşınmayı düşünmesine rağmen, şimdilerde Avrupa Birliği içerisinde faaliyet göstermeyi planladığını söyledi.

Citigroup’un yeni CEO’sunu bekleyen zorlu miras

 

İngiltere’nin kamu borcunda tarihi zirve

 

Finans dünyasının yaşlı kurtları SPAC şirketlerinde

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)