BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkBrexit yatırım bankacılığını beslemeye devam edecek----

Brexit yatırım bankacılığını beslemeye devam edecek

Brexit yatırım bankacılığını beslemeye devam edecek
08 Aralık 2021 - 16:00 www.finansgundem.com

JPMorgan’ın çiçeği burnunda yatırım bankacılığı başkanı Charlie Jacobs, Brexit sonrasında İngiltere’deki sözleşme bankacılığı performansının yükselişe geçtiğini belirtiyor

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Charlie Jacobs 31 yılını İngiliz hukuk firması Linklaters’da geçirdikten sonra 3 ay öncesinde JPMorgan İngiltere’nin yatırım bankacılığı birimine eş başkan olarak getirildi. Ancak Jacobs Financial News’daki röportajında bu iş değişiminin tereyağından kıl çeker gibi gerçekleştiğini belirtiyor.

Jacobs beş yıl önce Linklater’ın büyük ortağı olarak terfi etmeden önce aynı firmanın M&A birimine sözleşme sağlama konusunda oldukça başarılıydı. JPMorgan üst düzey yöneticisinin göreve gelişi yatırım bankası şimdiye kadarki en iyi yıllık performansını tamamlamaya hazırlanırken gerçekleşti.

İngiltere’de satın alım ve şirket evliliği (M&A) sözleşmesi faaliyetleri, yabancı alıcıların Brexit sonrasında İngiliz şirketlerini elde etmek için acele etmesiyle ve özel sermaye şirketlerinin nakit rezervlerini devreye sokmasıyla adeta patladı. Araştırma şirketi Dealogic verilerine göre JPMorgan bu alanda rakibi Goldman Sachs’ı geçerek pazarın yaklaşık %11’ini oluşturacak ölçekte 671 milyon dolarlık gelir elde etti.

Jacobs röportajında, “Birçok insan Brexit'in İngiltere'nin daha az faaliyete neden olacağı anlamına geleceğini düşünüyordu. Ancak bir her zaman için uzun vadeli bakış açısımızı koruduk ve İngiltere’nin çok güçlü ve aktif bir pazar olacağını düşündük. Eğer M&P, kredi ve sermaye piyasaları gibi alanlarda İngiltere’deki iş akışına bakarsanız her zamankinden daha güçlü olmasa da son derece güçlü kaldığını görürsünüz” ifadelerine yer verdi.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, Güney Afrikalı yöneticinin Linklaters’dan geçtiğimiz Aralık ayında verdiği istifa kararı İngiltere’nin dev hukuk firmasında art arda gelen miras yarışına ve saygın yöneticinin nereye geçeceğine dair spekülasyonlara yol açtı. Şubat ayında JPMorgan, Jacobs’ı David Lomer ile birlikte İngiltere yatırım bankacılığının eş başkanlığı görevine getireceklerini açıkladı. Jacobs hukuk alanından üst düzey bir bankacılık rolüne geçen nadir isimlerden birisi olma özelliğini taşıyor.

İngiltere’de yatırım bankacılığı alanındaki rekabet kızışırken sektörde Jacobs’ın JPMorgan'a güç katacağı yorumları yapılıyor. Jacobs, Linklaters'a 1990 yılında stajyer olarak katıldı ve bu süre zarfında metaller ve madencilik sektöründe sözleşmeci olarak uzmanlaştı. Başarılı yönetici Xstrata'nın 2012'de Glencore ile 90 milyar dolarlık şirket evliliğinde ve SABMiller'ın beş yıl önce Anheuser-Busch InBev tarafından 108 milyar dolara devralmasında rol almıştı.

Jacobs 2017'de takım çalışmasına daha fazla odaklanmak için Linklaters'taki finansal hedefleri elden geçiren yönetim ekibinin bir parçası oldu. Başarılı yönetici JPMorgan'daki ilk odak noktasının "personelin yeni yıl için dinlenmiş, canlanmış ve ilham sahibi olduğundan emin olmak" ve banka çalışanlarının yeniden bağlantı oluşturmasını sağlamak olduğunu söyledi.

Başarılı yönetici, “Hepimiz aynı binada olsak bile insanlar sık sık toplantılara katılıyorlar. Biz bunu durduruyoruz. Sadece bir araya gelmek ve sohbet etmek sektörün ve ekibin kültürü için önemlidir. Bu nedenle de her gün ofise geliyorum” dedi.

JPMorgan'ın 2021'de İngiltere yatırım bankacılığından elde ettiği 671 milyon dolarlık gelir, geçen yıl elde ettiği gelirin neredeyse iki katı. Yatırım bankası üç yıldır ilk kez ülkedeki sözleşme getirisi tablolarının zirvesinde yer alıyor. İngiltere genel yatırım bankacılığı ücretleri 2020'e oranla %37'lik bir artışla 6,1 milyar dolara yükseldi. Bu yükselişlerde %66'lık artışla ve 2,9 milyar dolarlık getiriyle M&A gelirlerde en büyük pay sahibi oldu.

Sözleşme bankacılığındaki patlama rakip bankaları da bu alanda genişlemeye itti. Citigroup, İngiltere'deki yeni yatırım bankası liderleri olan James Fleming ve Jan Skarbek yönetiminde ilk üç pozisyonda tutarlı hale gelmeyi hedefliyor. Deutsche Bank ve HSBC de yeni sözleşme bankacılarını işe alıyor.

Jacobs sektörle ilgili açıklamasında, “İngiltere’deki M&A sözleşmelerinin 2022 yılında da aktif olmaya devam etmemesi için bir sebep göremiyorum. Belli sektörlerde konsolidasyon bileşenlerinin bir tür karşımı olacak ve uluslararası alıcılar da geliyor olacak. Finansal sponsorlar aktif kalmaya devam edecek. Özel sermaye şirketlerinin cepleri oldukça derin ve hala sözleşme yapmaya istekliler” dedi.

Son günlerde korona virüsün yeni Omikron varyantı, İngiltere’de toplu taşıma araçlarında ve mağazalarda yeniden maske takılması zorunluluğu gibi yeni önlemler almaya sevk etti.

Jacobs, Omikron varyantı nedeniyle kısmi bir kilitlenme oluşması veya işlerin yavaşlaması durumunda bazı firmaların "kendilerine ateş gücü sağlamak amacıyla finansman için özkaynak ve kredi piyasalarına geri dönme" potansiyeline sahip olduğunu söyledi.

Başarılı yönetici, “Bu yeni Omikron varyantının kızışması durumunda ne olacağına dair soru işaretleri var. Ancak bu olsa bile güçlü şirketler güçlenmeye devam edecek ve şu anda M&A'yi yönlendiren bazı trendler devam edecek. Yeni yıla girerken gelecek faaliyetler konusunda hala iyimseriz” ifadelerine yer verdi.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)