BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemBrexit sonrası yeni ilişkiler masaya yatırılıyor----

Brexit sonrası yeni ilişkiler masaya yatırılıyor

Brexit sonrası yeni ilişkiler masaya yatırılıyor
25 Şubat 2020 - 09:05 www.finansgundem.com

AB, üyelikten ayrılma kararı alan Birleşik Krallık ile gelecekteki ilişkilerin belirlenmesini amaçlayan ve gelecek hafta başlaması planlanan görüşmeleri yürütmesi için başmüzakereci Michel Barnier’e tam yetki verdi.

Brüksel'in Birleşik Krallık ile gelecekteki ilişkilerine yönelik talepleri ve kırmızı çizgilerini içeren metin ise salı günü Avrupa Birliği (AB) Dışişleri Bakanları toplantısının ardından onaylanacak

Euronews'de yer alan habere göre,Londra da yine aynı şekilde perşembe günü kendi müzakere yetkisi ile ilgili kurallarını belirleyerek, kamuoyuna açıklayacak.

Brexit sonrası anlaşmaların freni Fransa

AB ve Birleşik Krallık arasında gelecek ilişkilerdeki en tartışmalı konular arasında ticaret, güvenlik ve savunma geliyor.

Taraflar arasında gelecekte çevre, istihdam, sağlık, vergi konularındaki iş birliği alanları da yine tartışma yaratmasına kesin gözüyle bakılan konular arasında yer alıyor.

Birleşik Krallık, AB’den ayrıldıktan sonra da, kapsamlı bir serbest ticaret anlaşmasıyla tam üye gibi ekonomi alanındaki avantajları sürdürmek isterken, Brüksel buna çok sıcak bakmıyor.

Brexit sonrası AB'de bütçe savaşları başladı

Brexit süreci

Birleşik Krallık'ta 2016'da yapılan Brexit referandumunda yüzde 48'e karşı yüzde 52 ile AB'den ayrılma kararı alındı. Ancak İngiltere'de seçmenlerin yüzde 46'sı, Galler'de yüzde 47'si, Kuzey İrlanda'da yüzde 56'sı, İskoçya'da ise yüzde 62'si AB üyeliğinin devamından yana oy kullandı.

Londra'nın AB ile vardığı Brexit anlaşmasıyla Kuzey İrlanda'ya ayrıcalıklı bir konum verilerek, fiili AB üyesi olarak kalmasına yol açan düzenleme yapıldı fakat İskoçya ise İngiltere ile aynı koşullarda 31 Ocak'ta AB'den resmen ayrıldı.

Birleşik Krallık'ı oluşturan 3 unsur ile AB arasında, bunların 31 Aralık'a kadar fiili üye olarak kalacağı ancak AB'nin karar mekanizmalarında yer almayacağı 11 aylık bir geçiş dönemine girildi.

Bağımsızlık referandumu

Kuzey İrlanda’nın Brexit bağlamındaki ayrıcalıklı konumu, İngiltere’den bağımsızlık arayışı içinde olan İskoçya’da bu eğilimlerin güçlenmesine yol açtı.

2014’te yapılan ilk bağımsızlık referandumunda, İngiltere’den ayrılmanın AB’den de ayrılmak anlamına geleceği şeklindeki propagandanın etkisiyle “hayır” cephesinin kazandığı İskoçya'da, Brexit yeni referandum taleplerine yol açtı.

İskoçya Bölgesel Yönetimi, bu yılın ikinci yarısında yeni bağımsızlık referandumuna gitmek istediğini açıkladı ancak referandum, Londra’daki merkezi hükümetin iznine tabi bulunuyor.

Birleşik Krallık'ta 12 Aralık'ta yapılan erken genel seçimde Boris Johnson liderliğindeki Muhafazakar Parti, 650 sandalyeli Avam Kamarasına 365 milletvekili sokarak güçlü bir hükümet kurmuş ve katı Brexitçi gündemini hızla uygulamaya almıştı.

Aynı seçimde bağımsızlık yanlısı İskoçya Ulusal Partisi (SNP) de milletvekili sayısını 48'e çıkararak, İskoçya'da ezici bir galibiyete imza atmıştı.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)