BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiBrexit Londra finansını büyütebilir mi?----

Brexit Londra finansını büyütebilir mi?

Brexit Londra finansını büyütebilir mi?
21 Mayıs 2021 - 14:47 www.finansgundem.com

Fintek devi Klarna’nın patronu hisselerin aşırı değerlenmesi nedeniyle halka arz için acele etmediklerini açıkladı. Siemiatkowski piyasa denetimlerini gevşek tutacak bir İngiltere’nin Brexit sonrası güçlenebileceğini belirtiyor

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Avrupa'nın en büyük fintek girişimlerinden birinin kurucusuna göre, Brexit, AB’nin küresel finanstaki yükselişine karşı Londra'ya bir fırsat sağlayacak ve daha fazla fintek şirketini ve bankayı şehre çekerek küresel bir finans merkezi olarak konumunu güçlendirme imkanı sunacak.

Financial Times’ın haberine göre ‘Şimdi al, sonra öde’ sistemiyle bilinen İsveçli fintek şirketi Klarna’nın Kurucusu Sebastian Siemiatkowski şirketi Londra borsasında halka arz etmeyi planladığını belirtti. Siemiatkowski bununla birlikte borsaların aşırı derecede “ısındığını” ve bu sonbahar aylarında bir düşüşe maruz kalabileceğini de sözlerine ekledi.

Klarna’nın kurucusu açıklamasında, “Brexit’in gerçekleşmesi, Londra'ya finans sektörü için daha da iyi düzenlemeler yapma fırsatı veriyor. AB’nin dışında kalması bu nedenle Londra’ya fayda sağlayacak. İnsanlar bankaların İngiltere’den uzaklaşmasını bekliyor. Bense bunun tam zıddının gerçekleşeceğini düşünüyorum” dedi.

Mart ayında 31 milyar dolar değer biçilen Klarna, altı ay önceki seviyesinin üç katına çıktı. Şirketin halka arzı hisse senedi piyasaları için en büyük getirilerden birisi anlamına geliyor ve dünya çapındaki borsalar halka arzın kendi bünyesinde listelenmesi için uğraş veriyor. Fintek şirketi daha önce New York Borsası’nda doğrudan listeme yoluyla halka arza yönelmiş, ancak listelenmek için acelesi olmadığını da vurgulamıştı.

İngiltere'nin daha fazla teknoloji şirketini listeye çekme planları, gıda dağıtım şirketi Deliveroo'nun geçen ay Londra Borsası’nda tarihinin en kötü halka arzının gerçekleşmesi fiyaskosyula ciddi şekilde çökmüştü.

Deliveroo'nun sorunlarından haberi olmadığını iddia eden Siemiatkowski, şirketinin fintek girişimlerini çekme konusunda "yoğun bir ilgisi" olan İngiltere Hükümeti’yle görüştüğünü söyledi.

Klarna patronu, özellikle müşteri tanıma, kara para aklamayla mücadele ve gizlilik gibi alanlarda daha kuralcı olmak yerine riske dayalı piyasa düzenlemelerinden yana olduğunu söyledi. Siemiatkowski "İngiltere için şu anda düzenlemelerin sonuçlarını deneyimlemek ve fazlasıyla kuralcı olan ülkeleri incelemek gibi fırsatlar bulunuyor" ifadelerine yer verdi.

Klarna, son yıllarda Kuzey Avrupa'dan İngiltere ve ABD'ye kadar hızla genişledi ve fintek girişimi adeta "bireysel bankacılığın Tesla'sı" olmayı hedefliyor.

Ancak finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre şirket, kredi teklifinin genç tüketicileri sürdürülemez krediler almaya teşvik ettiğini iddia eden eleştirmenlerin giderek daha fazla ses getiren bir tepkisiyle karşılaşıyor. İngiltere de dahil olmak üzere birçok ülkedeki düzenleyici kurumlar ‘şimdi al sonra öde’(BNPL) şirketlerine karşı harekete geçmeye başladı.

İngiltere Finansal Yürütme Otoritesi (FCA) "tüketicilerin zarar görmesi için önemli bir potansiyel" yarattığı uyarısının ardından sektöre daha sıkı kontroller getirmeye hazırlandığını açıkladı. FCA’in Şubat ayında yayınlanan bir incelemesinde, BNPL müşterileri arasında geri ödemelerde yüksek düzeyde sorun yaşandığını sonucuna varıldı ve birçok müşterinin kredi ürünlerine ulaştığının farkında olmadığı belirtildi.

Aralık ayında, İngiltere Reklam Standartları Kurumu, Instagram fenomenleri tarafından tanıtılan birkaç Klarna reklamını, "insanların ruh halini iyileştirmek için kredi kullanımını sorumsuzca teşvik ettiklerini" gerekçesiyle yasakladı.

İngiltere ekonomisi toparlanıyor

 

Yunanistan’da turizm normale dönüyor

 

Bitcoin enflasyona karşı korur mu?

 

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Kemal21 Mayıs 2021 16:22

    Gine zarar eden buyuk bir sirketi kakalayacaklar.ödemeyen musteriler nedeniyle 2020'de 1 milyar TL zarar yazdi. Ekonomik kötulesme ile daha da zarar yapabilir.