BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisBrexit finans mücadelesinde herkes kaybetti----

Brexit finans mücadelesinde herkes kaybetti

Brexit finans mücadelesinde herkes kaybetti
07 Mayıs 2021 - 17:51 www.finansgundem.com

İngiltere ve Avrupa Birliği arasında yapılan ayrılık anlaşmasının ardından belirsizlik içinde kalan alanlardan finans ve balıkçılıkta kazanan olmadı.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

İngiltere ve Avrupa Birliği arasında yürütülen Brexit müzakerelerinde balıkçılık ve finans konuları gündemdeydi. Finansal hizmetler sektörü İngiltere’nin gayrisafi yurtiçi hasılasının %3,5’ini karşılıyor ve 2,3 milyon kişiye istihdam sağlıyor. İngiltere’nin finans sektörü ise en önemli pazarı olan Avrupa Birliği’ne erişim sağlayamıyor. Sivil toplum kuruluşu New Financial’a göre 440 şirket çalışanlarını ya da varlıklarını Avrupa Birliği’ne taşıdı ya da Avrupa Birliği’nde yeni şirketler kurdu.

İngiltere’den 900 milyar sterlin değerindeki, ülkenin bankacılık sektörünün %10’una denk gelen bir miktar Avrupa Birliği’ne yöneldi. Amsterdam Londra’dan kaçan sermaye piyasası işlemleri için bir merkez halini aldı. Avrupa Komisyonu ise 81 trilyon euroluk euro türev araçlarının bir kısmını blok içerisine taşımayı hedefliyor. Balıkçılık alanında ise Jersey adasına özel bir imtiyaz sağlandı. Bununla birlikte Fransa’nın elektrik konusundaki tehditleri Brexit anlaşmasına aykırı.

Financial Times’ın haberine göre, şirketlerin ve varlıkların Brexit anlaşmasının ardından taşınma süreci, yeni normalin planlanması olarak yansıtıldı. Balıkçılıkta ise ocak ayında balık ve kabuklu deniz ürünlerinin ihracatında %83 düşüş görüldü. Yatırım işlemlerinde gelişme görülmüş olsa da New Economics Foundation’dan Chris Williams’a göre karamsar bir tablo çizmeye devam ediyor. Williams neredeyse her cephede Brexit’in vaatlerinin gerçekleşmediğini söyledi.

finansgundem.com'un derlemesine göre, nisan ayında Norveç’le yapılacağı düşünülen balıkçılıkta erişim anlaşması da önemli bir darbe oldu: İngiltere’nin en büyük gemisi Kirkella, İngiltere sınırlarına geri dönecek ve Brexit’ten fayda görme umudu taşıyan sektörü zora sokacak. Finans alanında ise İngiltere’nin Avrupa pazarına erişim şansı ortadan kalktı. Asya piyasalarına odaklanmak ise potansiyel olarak daha kolay bir hamle olarak görülüyor.

Hiçbir sektör Brexit’in Avrupa Birliği ve İngiltere arasında oluşturduğu gerilimli ilişkiden fayda görmedi. Hem balıkçılığın hem de Finans sektörünün kaderi ise belirsiz detaylara bağlı. Şimdilerde İngiltere, ülkenin finans kurallarını yeniden düzenlediğini söylüyor ve Avrupa Birliği İngiltere’ye erişiminin sınırlandırılmasından endişeleniyor. Finans sektörü ise siyasi çıkarların ve güvensizliğin zaman içinde ortadan kalkarak finansal sistemin faydası için çalışılacağını umut ediyor.

Goldman Sachs, kripto para 'trade' edecek

 

İki finans devinden enflasyon uyarısı

 

Avrupa'da sigorta sektörüne stres testi 

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)