BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiBrexit anlaşmasında şeytan ayrıntıda gizli----

Brexit anlaşmasında şeytan ayrıntıda gizli

Brexit anlaşmasında şeytan ayrıntıda gizli
28 Aralık 2020 - 15:50 www.finansgundem.com

31 Aralık’taki uçuruma günler kala Brexit ticaret anlaşmasına varılması finans çevrelerince olumlu bir gelişme olarak yorumlanıyor. Ancak anlaşmanın görece zayıf olması İngiltere’yi gelecek süreçte zor durumda bırakabilir

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

İngiltere ve Avrupa Birliği 31 Aralık’taki Brexit geçiş periyodunun sonlanmasına günler kala 24 Aralık’ta tarihi bir ticaret anlaşmasını imzaladı. Anlaşmasız Brexit uçurumunun kenarından dönen tarafların uzlaşmaya varması finans sektöründe geleceğe ilişkin iyimserliği arttırdı.

Gelecekte inşa edilecek yeni ilişkiler için bir temel olarak görülen anlaşma gelecek için umut veriyor. Ancak ortaya çıkan zayıf anlaşma finans uzmanlarına göre İngiltere Başbakanı Boris Johnson’ı yeni yıl sürecinde zor durumda bırakabilir.

Financial News’in haberinde Londra finansının önemli isimlerinin anlaşmaya ilişkin yorumlarına yer veriliyor.

Finsansal hizmetler lobi grubu The City UK’in CEO’su Miles Celic Brexit anlaşmasını yorumlarken, “Bu müzakerelerin başarıyla sonuçlanması, İngiltere ve Avrupa'nın dört bir yanındaki işletmeler tarafından mutlulukla karşılanacaktır. Müzakerecileri bu anlaşmaya ulaşabildiklerinden dolayı kutluyoruz” ifadelerine yer verdi.

Celic, “Anlaşma memnuniyetle karşılansa da Finans sektörü ve ilgili profesyonel hizmetler alanındakiler anlaşmanın her iki tarafın da önümüzdeki yıllarda finansal hizmetlerde ilişkilerin geliştirilmeye devam etmesi gereği konusunda net bir görüşe sahiptir. Şimdiki görevse, anlaşmayı onay yoluyla hızla harekete geçirmek, her iki tarafın da bu anlaşmayı gelecekteki hırsları için bir başlangıç olarak değil üzerine inşa edilecek bir temel olarak kullanmasına izin vermek olmalıdır” ifadelerine yer verdi.

Londra Büyükşehir Belediyesi Siyaset Birimi Başkanı Catherine McGuinnes konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “İngiltere ve ABD müzakerecilerinin sonunda bir serbest ticaret anlaşmasına ulaşmasından büyük memnuniyet duyuyoruz” dedi.

McGuinnes anlaşmaya ilişkin yorumlarında, “Bu olumlu haber yeni bir dönemi başlatacak ve Kanal’ın (Manş Denizi) her iki tarafında işletmeler ve hane halkı için hayati bir anda uzun zamandır beklenen kesinliği sağlayacaktır. Bağımsız ortaklar olarak birlikte bir gelecek ortaklığının temellerini atılabileceğini umuyoruz. Ayrıca, düzenleyicilerin ve denetleyicilerin işbirliği için bir çerçeve üzerinde anlaşma ve veri yeterliliğinin sağlanması da dahil olmak üzere diğer önemli konularda çalışmaya devam etmeye çağırıyoruz. İngiltere ve AB arasında yapıcı bir ilişki, ekonominin dijitalleşmesi ve iklim değişikliği gibi ortak güçlükler ve fırsatların ele alınması açısından hayati önem taşımaktadır” sözlerini kaydetti.

Avrupa Finansal Piyasalar Birliği (AFME) CEO'su, Adam Farkas, Brexit anlaşmasını değerlendirirken AB ile İngiltere arasında yeni bir ilişkin başlaması anlamında önemli bir adım ifadesine yer verdi.

Farkas, “Bunun finansal hizmetler sektöründe daha büyük işbirliklerinin temelini oluşturmasını umuyoruz. AB ve İngiltere'nin geçiş döneminin sonundaki aksamaları azaltmak ve yeni döneme sorunsuz bir adaptasyon sağlamak için acilen olağanüstü denklik kararları almaları önemlidir” dedi.

İngiliz Sanayi Birliği (CBI) Genel Müdürü Tony Danker anlaşmanın hem İngiltere hem de AB ekonomileri için büyük bir rahatlama getirdiğini belirtiyor. Danker, “Anlaşma bizim için, AB dışında daha iyi temellerle yeni bir döneme başlayabileceğimiz anlamına geliyor” ifadelerine yer verdi.

Danker yayınladığı Twitter mesajında, “Tüm detayları gözden geçireceğiz. Ancak her iki tarafın da önümüzdeki haftada uçurumun kenarından dönmeyi kabul etmesi acil olandır. İş ortamı şu anda düzenlenmek için zamana ve devamlılık için acil yönergelere ihtiyaç duyuyor” ifadelerine yer verdi.

Yatırım danışmanlığı şirketi T.Rowe Price’ın Portföy Yöneticisi Quentin Fitzsimmons, “Tüm yatırımcıların endişe duyduğu uçurumun kenarındayken anlaşma ulaşılması açısından bir anlaşma olması kesinlikle iyi bir şeydir. Güçlenen sterlinde ve hafifleyen tahvil fiyatlarında rahatlama görmekteyiz” dedi.

Fitzsimmons, “Buna rağmen Brexit sürecinin her bölümünde olduğu gibi şeytan ayrıntıda gizli olacak. Brexit'in sonuçları devam ederken, yeni yılın gelmesiyle birlikte anlaşmanın çok zayıf görülmesi riski, hem para biriminde Boris Johnson'ın hem de siyasi gücünde olumsuz etkilere neden olabilir” ifadelerini kullandı.

İngiltere merkezli yatırım şirketi Brooks Macdonald’ın Baş Yatırım Sorumlusu Edward Park, “Varılan anlaşma zayıf bir anlaşma olarak tanımlansa da piyasa için düzensiz bir çıkıştan çok daha olumlu. Bu zayıf anlaşma aynı zamanda İngiltere-AB ilişkileri için siyasi ortamın bu kadar çetin ceviz olmadığı zamanlarda daha fazla entegrasyon için bir başlangıç olabilir” dedi.

Park Brexit anlaşmasına ilişkin, "Fransa İngiltere ile sınırlarını kapattığında, yatırımcılar Brexit sebebiyle oluşabilecek ticari gecikmelerin ve kısıtlamaların nasıl olabileceğine ilişkin kısa bir bakış sağladılar. Bugünkü anlaşmayla piyasalar rahat bir nefes alıyor" görüşlerine yer verdi.

Brexit sonrası Türkiye-İngiltere ticari ilişkileri

 

AB'den 5 milyar euroluk Brexit fonu hazırlığı

 

Brexit anlaşması İngiltere’yi 4 alanda yoksullaştıracak

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)