BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiBrexit anlaşmanın kilidi çözülüyor mu?----

Brexit anlaşmanın kilidi çözülüyor mu?

Brexit anlaşmanın kilidi çözülüyor mu?
30 Kasım 2020 - 13:42 www.finansgundem.com

Avrupa Birliği ile İngiltere arasındaki Brexit anlaşmasının en kritik konusu olan balıkçılık haklarına ilişkin İngiltere Dışişleri Bakanı’ndan ılımlı mesajlar geliyor. Anlaşmanın sağlanabilmesi içinse çok az bir süre kaldı

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

İngiltere Başbakanı Boris Johnson’ın ekibi Brexit ticaret anlaşması görüşmelerinde müzakerelerin tıkanmasına sebep olan balıkçılık hakları meselesinin çözülmesi konusunda “iyi niyetle” çalışmaya devam edilmesi durumunda birkaç gün içerisinde anlaşmaya varılabileceğine inanıyorlar.

İngiltere Dışişleri Bakanı Dominic Raab Avrupa Birliği’nin İngiliz denizlerindeki kontrolü yeniden ele geçirmesinin İngiltere için bir egemenlik meselesi olduğunu kabul etmeye çağırdı. Raab görüşmelere ilişkin pozitif bir görünüm olduğunu belirterek müzakerelerin son haftalarında balıkçılık haklarına ilişkin müzakerelerin olumlu sonuçlanması gerektiğine inanıyordu.

Sky News’te verdiği röportajda Raab, “Bana kalırsa Avrupa Birliği’nin bir prensip meselesini anlaması çok önemli. Eğer görüşmelerin son ayağında yararcılık, iyi niyet ve adilliğe olan inanç gösterirlerse bizim kendi esnekliğimizi gösterdiğimize ve bir anlaşmaya varılabileceğine inanıyorum” dedi.

Eğer müzakereler başarısız olursa milyonlarca işletme ve tüketici gümrük vergileri ve arz zincirinde oluşacak kritik bozulma nedeniyle daha yüksek fiyatlarla karşı karşıya kalacak. Brexit geçiş süreci 31 Aralık tarihinde sona eriyor. Söz konusu tarih İngiltere’nin Avrupa Birliği’ndeki ortak pazardan ve gümrük birliği rejiminden çıkış tarihi olarak Brexit prosedüründe belirlenmişti.

Anlaşmaya yakınız mesajı

Pazar günü yayınlanan röportajlar silsilesinde İngiltere Dışişleri Bakanı’nın Brexit sürecine ilişkin iyimser tutumunu gösterdi.

Raab, Fransa ile olan balıkçılık geriliminin anlaşma için en büyük engel olmaya devam ettiğinin altını çizdi. Ancak AB'nin İngiltere kadar "makul" olması halinde rekabet kuralları ve devlet yardımıyla ilgili bir anlaşma için bir ortak nokta görebildiğini söyledi. AB, bu konuda İngiltere'nin uzlaşması konusunda ısrar ediyor.

Bakan, AB'deki ortak pazar ve gümrük birliğinden ayrılmanın maliyetinin korona virüsün ekonomik etkisi karşısında küçük gibi görünse de salgın nedeniyle oluşan durgunluktan her iki tarafın da daha fazla zarar görmesini önlemek için ellerinden geleni yapması gerektiğini belirtti. Bu da her iki taraf için de uzlaşma anlamına gelecektir.

İngiltere Dışişleri Bakanı, “Günün sonunda her iki tarafın da biraz esnek ve pragmatik olmasını gerektirir. Bu konuyu son birkaç gün içerisinde halletmenin iki taraf içinde ekonomik avantaj sağladığını düşünüyorum” dedi.

Raab BBC’ye verdiği röportajda müzakerecilerin diğer alanlarda kaydettiği gelişmler göz önünde bulundurulduğunda iki tarafın balıkçılık sınırları konusunda anlaşmaya varmasının bir gereklilik haline geldiğini belirtti.

Avrupa Birliği’nin teklifi reddedildi

Avrupa Birliği Baş Müzakerecisi Michael Barnier AB’nin İngiltere sularındaki av payının %15 ila %18’lik bir kısmından feragat edebileceklerini açıklamıştı.

Her iki tarafın yetkililerinin bir aydan uzun bir süre önce bahsedildiğini söyledikleri ve o zamandan beri müzakere konusu olan söz konusu teklif, İngiltere tarafından "artırılabilir" olarak nitelendirildi ve Raab pazar günü bu teklifi tekrar reddetti.

İngiltere’yse AB balıkçı filolarının İngiliz sularına erişimi konusunda her yıl tekrarlanacak yeni müzakereler istiyor. Ancak AB daha uzun vadeli bir anlaşma niyetinde. Londra’daki yüz yüze görüşmeler devam ediyor.

JPMorgan Brexit anlaşmasına yüzde 80 güveniyor

 

Bankaların Brexit göçü İngiltere’ye darbe vuruyor

 

İngiltere Merkez Bankası: Brexit’in hasarı pandemiden fazla

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)