BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiBotaş'tan Gazprom'a ret----

Botaş'tan Gazprom'a ret

Botaş'tan Gazprom'a ret
06 Şubat 2013 - 11:07 www.finansgundem.com

Botaş, Gazprom'un doğalgaz getirmesine ilişkin talebine olumsuz yanıt verdi

BOTAŞ, Rus enerji şirketi Gazprom'un Türkiye'de doğalgaz ithalatı yapan şirketi Bosphorus Gaz'ın Kazakistan'dan 10 yıl süreyle yıllık 750 milyon metreküp doğalgaz getirmesine ilişkin talebine olumsuz yanıt verdi.
Bosphorus şirket yetkilisi Metin Şen geçen yıl Şubat ayında Reuters'a yaptığı açıklamada, "Kazakistan'dan 10 yıl süreyle Rusya'nın Batı hattından yıllık 750 milyon metreküp doğalgaz ithalat etmeyi planlıyoruz. EPDK'dan lisansı ne zaman alırsak o tarihten itibaren günlük 2 milyon metreküp tedarike başlayacağız" demişti.
Reuters'ın enerji sektörü kaynaklarından edindiği bilgiye göre, BOTAŞ, EPDK'ya Bosphorus Gaz'ın Kazakistan'dan doğalgaz getirmesi hakkında enerjipolitikalarını ve altyapıyı gerekçe göstererek olumsuz görüş bildirdi.
Bir enerji yetkilisi, "Bu konuda EPDK, Enerji Bakanlığı'nın görüşünü sordu ancak bakanlıktan da olumlu bir cevap verilmesi beklenmiyor" dedi.Enerji Bakanlığı ve BOTAŞ'tan olumsuz görüş gelmesi halinde EPDK'nın Bosphorus Gaz'a lisans izni vermesi mümkün olmayacak.    
BOTAŞ, Kazakistan'dan doğalgaz almadığı için hukuki olarak özel sektör şirketlerinin bu ülkeden doğalgaz ithal etmesinin önünde herhangi bir engel bulunmuyor. Üst düzey bir başka yetkili de, Türkiye'nin enerji arz güvenliği açısından arz çeşitliliğinin sağlanmasının önemli olduğuna vurgu yaparak, "Fakat BosphorusGaz'ın Kazakistan'dan getirmek istediği doğalgazda Enerji Bakanlığı'nın istediğişartlar oluşmadı. Bu nedenle Enerji Bakanlığı'ndan da olumsuz görüş iletilecek"
Bosphorus Gaz, halen Rusya'dan iki ayrı kontratla Batı Hattı'ndan toplam yıllık 2.5 milyar metreküp doğalgaz ithal ediyor.Türkiye halen Rusya, İran ve Azerbaycan'dan doğalgaz, Cezayir ve Nijerya'dan da LNG ithal ediyor. Türkiye, yıllık 47 milyar metreküp düzeyinde doğalgaz tüketirken, arz güvenliği açısından başka kaynaklardan doğalgaz alınması büyük
önem taşıyor. Öte yandan, Irak'tan doğalgaz getirmek isteyen yerli şirketler de bulunuyor.
Ancak Enerji Bakanlığı, yerli kaynakları kullanarak özellikle yüzde 50 civarına kadar gerileyen elektrik üretiminde doğalgaz kullanımını azaltmaya çalışıyor.
ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)