BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaBorsada yılsonu rallisi yaşanır mı?----

Borsada yılsonu rallisi yaşanır mı?

Borsada yılsonu rallisi yaşanır mı?
06 Aralık 2020 - 09:51 www.finansgundem.com

Borsa İstanbul, kasım ayında yüzde 15.3 yükseldi, dolar yüzde 6.2 düştü. Aracı kurumlar da aralık ayı stratejilerini oluşturdu. Peki borsada yılsonu rallisi yaşanır mı?

Ekonomi yönetimindeki değişimin piyasalar üzerindeki etkisi devam ediyor. Türkiye piyasalarında net satıcı konumunda olan yabancı yatırımcılar da yeniden Türkiye’yi radarlarına aldılar ve 2 haftalık sürede hem hisse senedi hem de tahvil piyasalarında net 1.5 milyar dolarlık alım gerçekleştirdi. Ancak bireysel yerli yatırımcıların döviz talebi hız kesse de sürüyor. 27 Kasım haftasında bireyseller 101 milyon dolarlık döviz alırken kurumlar 289 milyon dolarlık döviz sattı.

ARALIK AYI YATIRIM STRATEJİSİ

Piyasalardaki rallinin geleneksel yılsonu rallisiyle birleşip aralık ayında da devam edip etmeyeceği merak ediliyor. Aracı kurumlar da hazırladıkları strateji raporlarında aralık ayına ilişkin beklentilerini açıklamaya başladılar.

Ufuk Korcan’ın Dünya’daki derlemesine göre, bu hafta gözler AB liderler zirvesinde olacak. AB’den bir yaptırım ya da kısıtlama gelmedikçe BIST’te kâr satışları yaşansa da yabancı ilgisiyle alım fırsatı olarak değerlendirilmesi ve TL’nin de değer kazançlarının sınırlı da olsa devam etmesi bekleniyor. Bundan sonraki dönemde, gelecek haberlere bağlı olarak hareket etmesi beklenen Borsa İstanbul’da 1.290 seviyesi kritik. Bu seviyenin altına inilmesi halinde 1.250 ve devamında 1.225-1.200 aralığının gündeme gelebileceği söyleniyor.

BORSA İÇİN KRİTİK SEVİYE: 1.370

Yukarıda ise mart ayında başlayan ve bugüne kadar devam eden yükselen kanalın üst bandının bulunduğu 1.370 civarı en önemli direnç bölgesi. Gedik Yatırım’ın hazırladığı strateji raporuna göre bu bölgeye yakın yerlerden kısa vadeli de olsa kâr satışları gelebilir. Şeker Yatırım olası düşüşlerin alım fırsatı olarak kullanılacağını düşünüyor.

DÖVİZ CEPHESİNDE NELER BEKLENİYOR?

Aşı ile ilgili olumlu gelişmeler ve ABD’deki mali teşvik paketi ile ilgili iyimser açıklamalar son günlerde küresel döviz piyasaları üzerinde etkili. Bu hafta AB zirvesinden Türkiye’ye yönelik bir yaptırım kararı çıkması halinde Türk Lirası’nda negatif ayrışma gündeme gelebilir. Dolar endeksi (DXY) son iki buçuk yılın en düşük seviyesine gerilerken, Euro/dolar paritesi 1.21’in üzerinde. Şu aşamada, genel olumlu risk algısının devam etmesi ve dolardaki belirgin zayıflığın gelişmekte olan ülke para birimlerini desteklemeye devam edebileceği düşünülüyor. Perşembe günü beklentilerin üzerinde gelen kasım ayı enflasyon rakamları kurlar üzerinde geçici de olsa bir baskı yarattı ve dolar/TL 7.90’ın üzerini gördü. Ancak bu seviyeden yeniden düşüşe geçti. Türkiye’nin ülke risk primi (5 yıllık CDS) de 400 baz puanın altında kalmaya devam ediyor. Dolayısıyla, olası baskı sınırlı kalabilir ve dolar/TL 7.93-7.94 güçlü direnç bölgesi altında kalabilir. Aşağıda ise 7.72 destek konumunda.

ALTIN FİYATLARNIDA DÜŞÜŞ SÜRECEK Mİ?

Pandemi ile artan riskler ve bol likiditenin etkisiyle uluslararası piyasalarda ons altın 2075 dolar ile gram altın ise tarihi zirve seviyelerini test etti. Altın fiyatları yılın son çeyreğinde gevşeme başladı. Gram altın fiyatları, kasım ayını yüzde 11,3 düşüşle 447 lira seviyesinden tamamlayarak tarihi düşüş kaydetti. Ons altın fiyatları ise kasım ayında yüzde 5,5 değer kaybederek 1.776 dolara geriledi ve son 4 yılın en kötü aylık performansını gerçekleştirdi. Aşı haberleriyle başlayan iyimserliğin ons altın fiyatları, dolar/TL'nin gerilemesi ve gram altın fiyatlarında sert düşüşlere neden olduğu belirtiliyor. Güvenli limanlardan uzaklaşan yatırımcıların yeni yatırım araçlarına yöneldiği biliniyor. Piyasalarda, yatırımcılar başta olmak üzere halkın önemli bir kısmı ‘altın fiyatları daha da düşer mi?’ sorusuna cevap arıyor.

Kasım ayında kayda değer bir şekilde azalan altın fiyatları, aralık ayının ilk haftasında yükselişe geçti.
Analistler, Kovid-19 salgını sebebiyle artan kısıtlamaların risk algısını artırması, ABD'deki teşvik paketine ilişkin olumlu haber akışı, dolar endeksindeki düşüş eğiliminin ons altın fiyatlarını desteklemesiyle, gram altın fiyatları için yükselişler görüldüğünü kaydetti.

Aralık ayının ilk haftasında yüzde 3,1 yükselerek 461,4 liraya, altının ons fiyatı ise yüzde 3,4 artarak 1.838.79 dolara çıktı. Bazı yabancı yatırım kurumları altın fiyatlarının yeniden 2000 dolar seviyesine yükseleceğini düşünüyor. Ancak kısa vadede aşı başta olmak üzere yaşanan olumlu gelişmelerin bir süre daha fiyatlar üzerinde baskı oluşturacağına da dikkat çekiliyor. Ayrıca altın ithal bir emtia olduğu için dolar kurlarındaki aşağı ya da yukarı hareketlerin fiyatlar üzerinde etkili olacağı vurgulanıyor.

Aralık 2020 Merkez Bankası toplantısı ne zaman?

Moody's Türkiye ile ilgili güncelleme yapmadı

İşte haftanın en çok kazandıran yatırım aracı

Halka açık şirketin patronuna uluslararası tuzak!

4 meslek grubuna kara para uyarısı!

 

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • KAKTUST06 Aralık 2020 17:50

    birde bu tahminleri tersden okumak lazım,borsa, soyal medyada yükselecek deniyorsa düşüyor,düşecek söylentileri yaygınsa borsa yükseliyor,tabi hisse bazında ona birşey diyemem

  • veli aslan06 Aralık 2020 16:04

    borsa sert duserse ekiz kimya rabuatar sert yukseliyor bunun nedeni ne

  • BORSACI06 Aralık 2020 10:26

    BORSAMIZ TARİHİNDE BU KADAR KAZANÇLI OLMAMIŞDIR ŞİMDİ SATIP BEKLEME DÖNEMİNE GİRİLMELİ EGERKİ SERT DÜŞÜŞLER GELİRSE PARÇA PARÇA ALINMALI.ALLAH BEREKET VERSİN KAZANDIK KALANLARADA ALLAH BOL KAZANÇ VERSİN.