BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaBorsada daha fazla kazanmanın yeni yöntemi----

Borsada daha fazla kazanmanın yeni yöntemi

Borsada daha fazla kazanmanın yeni yöntemi
02 Mayıs 2020 - 12:53 www.finansgundem.com

Birçok uzmana göre şu ana kadar ABD'lilerin tercih ettiği endeks fonları, yani büyük bir yelpazeden oluşan portföy tipi yatırımlar, korona virüs krizinden sonra bir daha kullanılmayabilir

Amerikan ekonomisi, korona pandemisinin ekonomik faaliyetleri durdurmasıyla birlikte 2020'nin ilk çeyreğinde yüzde 4,8 oranında daraldı. Pandeminin yol açtığı ekonomik resesyon süreci, Amerikan tarihinin en uzun süreli ekonomik genişleme dönemini de sonlandırmış oldu.

2017’nin ilk aylarından itibaren Başkan Trump’ın göreve gelmesiyle yükselen borsa endeksleri, Corona virüsü yüzünden zor bir döneme girdi. ABD’nin en büyük şirketlerinin işlem gördüğü S&P 500 ve Dow Jones endeksleri, bugün, Şubat ayında yükseldikleri rekor seviyelerden çok uzakta. Mart ayı boyunca gerileyen endeksler, Nisan ayında hükümetin açıkladığı yardım paketleri sayesinde bir önceki ay yaşanan sert düşüşlerden sonra toparlansa da uzmanlar, borsa endekslerinin, salgının kontrol altına alınmasına kıyasla daha yavaş toparlanacağını öngörmeye başladı.

Wall Street’teki bazı yatırımcılar, Mart ayındaki sert düşüşlerin ardından üçüncü çeyrekte virüs tehdidinin ortadan kalkmasıyla hızlı bir yükseliş bekliyordu. Ancak salgının sonbaharda tekrar alevleneceğine ilişkin spekülasyonlar nedeniyle bu görüş, giderek popülaritesini yitirmekte.

''Yatırımcılığın şekli değişecek''

Birçok uzmana göre şu ana kadar Amerikalılar'ın tercih ettiği endeks fonları, yani büyük bir yelpazeden oluşan portföy tipi yatırımlar, bu krizden sonra bir daha kullanılmayabilir. CNBC uzmanlarından Jim Kramer, bu konuyla ilgili olarak, “Büyük portföylere yatırım yapmak yerine kazanan hisseleri tek tek seçerek onlara oynamanın” önemini vurgulayanların başında geliyor. ”Mad Money” isimli programında bu konuyu ele alan Kramer’a göre ABD borsalarında bu dönemde para kazanmak isteyenlerin “kazananlara” oynamaları önemli. “Hem kazananlar hem de kaybedenler o kadar bariz ki, hisseleri buna göre seçmemek söz konusu değil” diyen Kramer, yatırımcılığın bu yüzden değişmesi gerektiğine de inanıyor.

Corona virüsünün yarattığı krizden en kötü etkilenen sektörlerin başında enerji geliyor. Petrole olan arzın hızla azalması, enerji sektörünün Şubat ayından bu yana yüzde 39,54 oranında gerilemesine sebep oldu. Petrol fiyatlarının düşüşü devam ederken enerji sektöründe de gerilemenin sürmesi bekleniyor.
Corona salgınının yol açtığı işsizlik ve ekonomik faaliyetlerdeki durgunluk, finans sektörüne de sekte vurdu. S&P 500’de işlem gören finans sektörü hisseleri, yüzde 26,2 oranında gerilemiş durumda.

''Emlakta kayıp büyük''

Enerji ve Finans dışında endüstriyel imalat sektörü yüzde 21, emlak sektörü ise yüzde 9 oranında küçüldü. Özellikle emlak sektöründeki bu düşüş, finans sektörünü de olumsuz etkiliyor. Büyük şehirlerde inşaatların durması, Amerikan ekonomisinin en önemli sektörlerinden biri olan emlak sektörüne olumsuz yansıdı. Çok sayıda Amerikalı'nın işlerini kaybetmesi veya işten çıkarılması da yaşanan olumsuzluklar arasında.

''İlaç ve sağlık son dönemin en çok kazananları arasında''

Her krizde kaybedenler olduğu gibi kazananlar da var. Yatırım uzmanı Altan Ergun, bu konuyla ilgili olarak, Corona salgınının etkisiyle yükselen sektörlerin başında ilaç ve sağlık sektörünün geldiğini söylüyor. Ergun, son günlerde Corona virüsü tedavisinde başarılı olduğu kaydedilen antiviral ilacın üreticisi Gilead dışında Regeneron ve Moderna isimli şirketlerin de bu dönemde kazananlar arasında olduğunu belirtiyor.

“Walmart ve Clorox gibi temel ürünleri satan ve üretenler de tabii bu dönemde hisseleri yükselen şirketlerin başında geliyor” diyen Ergun, teknoloji sektöründeyse Google’in sahibi Alphabet, online alışverişin devi Amazon ve Alibaba ve Facebook hisselerinin yükselmeye devam edeceğini belirtiyor. (VOA)

YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Ahmet03 Mayıs 2020 17:41

    Diyelim Mayısta Havayolu şirletleri açıldı. Bi gazla herkes hisseleri alacak. Sonra bir haziranda 2 ay ucmayan uçakların zarari aciklanacak. Sizce ne olacak? Hisseler yükselmeye devam mi edecek?

  • salim02 Mayıs 2020 17:11

    turizm-havacılık-restoran,,,2.çeyreğin kazandıran hisseleri olacak bence.

  • azmi03 Mayıs 2020 21:26

    Metinden anlaşılan ;  Enerji,Finans ve Emlak sektörleri koronadan  olumsuz etkilendi, ilaç ve sağlık , teknoloji sektörleri olumlu etkilendi, diyor. Ben böyle anladım YTD

  • KERİM03 Mayıs 2020 08:44

    BURALAR ACILIRSA....

  • Mahallenin delisi02 Mayıs 2020 23:15

    Ya saçmalayıp yanlış yönlendirmeyin restaurantlar kapalı havayolu kapalı. Turizm tabi oteller açık birde doluluk %100 ya tabi... 2.çeyrek dediğin nisan-Mayıs-Haziran.. Ah almaktan uslanmıyorsunuz sanırım... yatırım tavsiyesi değildir...