BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaBorsa şirketlerine ‘kadın yönetici’ zorunluluğu----

Borsa şirketlerine ‘kadın yönetici’ zorunluluğu

Borsa şirketlerine ‘kadın yönetici’ zorunluluğu
28 Kasım 2020 - 10:20 www.finansgundem.com

Borsa yönetimi, halka açık büyük şirketlerin yönetim kuruluna kadın üye alınmasını zorunlu tutacak

Almanya borsada işlem gören şirketlerin yönetim kurulları üç kişiden kalabalıksa kurulda bir veya birden fazla kadın olmasını zorunlu tutacak. Türkiye'de kanunla zorunlu olmasa da mevzuatlar yönetim kurullarına yüzde 25 kadın kotası konmasını tavsiye ediliyor.

İş dünyasında kadın erkek eşitliği, geçen yıl Jennifer Morgan'ın Avrupa'nın en değerli yazılım grubu SAP'nin eş genel müdürü olarak atandığında ciddi bir ivme kazandı. Bu Morgan'ı DAX'a kayıtlı bir şirketin ilk kadın patronu yapmıştı.

Almanya'da özel şirketlerin yanı sıra sağlık, emeklilik ve kaza sigortası fonları gibi kamu kurumları ve Federal Çalışma Bürosu için de kadın kotası getirilecek. Bu kurumların üst düzey pozisyonlarında kadınlar yalnızca yüzde 14 oranında yer alıyor.

Alman iş çevreleri ise bu tarz bir kotanın şirketlerin iç işlerine haksız müdahale oluşturacağını ve üst yönetim rolleri için kadın adayların yetersiz olduğunu savunuyor. İsveç-Alman Allbright Vakfı tarafından yapılan bir ankete göre, Frankfurt Borsası'nda işlem gören Alman şirketlerinin sadece yüzde 12.8'inin yönetim kurullarında bir veya birden fazla kadın bulunuyor. Bu oran ABD borsalarında yüzde 28.6, İsveç'te yüzde 24.9 ve İngiltere'de yüzde 24.5.

Financial Times’ta yer alan habere göre; Almanya'da kadınların üst düzey pozisyonda bulunma oranı zaten düşükken yeni elde edilen veriler yönetim kurullarının son zamanlarda daha da erkek egemen bir hale geldiğini ortaya koyuyor. Ankete göre üst düzey pozisyonda çalışan kadın sayısı geçen yıl yüzde 29 iken bu yıl eylül ayı başında yüzde 23'e düştü. Daha düşük çapta olan MDax ve SDax endekslerindeki şirketler ankete dahil edildiğinde, borsaya kayıtlı 160 firmanın toplamda yüzde 10'unun yönetim kurullarında bir veya birden fazla kadın yer alıyor.

Kadın çalışanlar üstleriyle konuşmadan terfi alamıyor

 

Elif Bilgi Zapparoli, finans dünyasının en güçlü kadınları listesinde

 

İşin çoğunu yapan kadınlar paranın azını alıyor!

 

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Hamido28 Kasım 2020 22:11

    Kanunla Fermanla Olmaz bu işler. Başarılı/başaracak kapasitesi varsa, Arar bulur şirket sahipleri veya yetkilileri.

  • Çok gerici ve örümcek kafalı yobaz bir yurttaş28 Kasım 2020 14:44

    kadının yeri evidir.çocuklarının başında akşama kadar onların terbiyesiyle,ev işleriyle,çamaşır,bulaşık,ev temizkliğiyle ilgili olmalıdır.bugünün gençleri çocukları terbiyesiz , ahlaksız ve saygısız olduysa bu çocukların ve gençlerin suçu değil onların analarının dışarıda olup çalışan kadın olmasındandır.

  • Ali28 Kasım 2020 12:43

    Saçma. kadınlar başarılıysa hepsi kadın olsun. Cinsiyet ayrımcılığının daniskası. Kadın hakları diye diye cinsiyetçi faşizm ortaya çıktı.