BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaBorsa mağdurları fonu da kamu bankalarına akacak----

Borsa mağdurları fonu da kamu bankalarına akacak

Borsa mağdurları fonu da kamu bankalarına akacak
17 Temmuz 2020 - 07:07 www.finansgundem.com

Borsa mağdurlarının alacaklarının değerlendirildiği Özel Fon’daki kaynaklar da artık kamu bankalarındaki tek Hazine hesabında nemalandırılacak. Fondaki para düşük faizde tutulacak


Başta düşük faizli krediler olmak üzere iktidarın verdiği görevler nedeniyle zorluk yaşayan kamu bankalarına kaynak yaratmaya yönelik yeni bir adım daha atıldı. Kamuya ait tüm kurum ve kuruluşlarla İşsizlik Sigortası Fonu'na getirilen nakit varlıklarını kamu bankalarına yatırma zorunluluğu, borsa mağdurlarının paralarının değerlendirildiği Özel Fon'a da getirildi.

Fon, artık nakit kaynaklarını en yüksek faizi veren bankalara değil, kamu bankalarının düşük faizli hesaplarına yatıracak. Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Özel Fon mal varlığının yönetimi ile nemalandırılmasına ilişkin usul ve esasları belirleyen yönetmelikte değişikliğe gitti. Resmi Gazete'de yayımlanan yönetmeliğe göre, Özel Fon'un mal varlığı Tek Hazine Kurumlar Hesabı kapsamında yönetilecek ve nemalandırılacak.

Buna göre, yetki belgeleri iptal edilen aracı kurumların yatırımcılarının sermaye piyasası faaliyetlerinden doğan alacaklarının kısmen ödenmesi amacıyla kurulan Özel Fon varlıkları da artık kamu bankalarına aktarılacak. Fon, kaynaklarını daha yüksek faiz verse de özel bankalarda değerlendiremeyecek.

300 MİLYON TL'Yİ BULUYOR

Özel Fon, bugüne kadar mevcut portföy yapısı ve ekonomik konjonktürü göz önünde bulundurarak, mevduat olarak değerlendirilecek tutarlar için, çalışılan bankalar ile görüşüyor vade ve faiz oranlarını alıyordu. Bankalardan alınan vade ve Faiz oranları ekonomik gelişmeler ve beklentiler de dikkate alınarak değerlendirilip banka, şube ve vade seçimi yapılabiliyordu. Ayrıca fonun getirisi Hazine borçlanma kağıtlarından daha düşük olamıyordu. Fonun bugün itibarıyla 300 milyon lira civarında varlığı olduğu tahmin ediliyor. 

İŞSİZLİK FONU KAYBETTİ

İşsizlik Fonu ilk kurulduğunda biriken kaynaklar Hazine kağıtlarıyla birlikte piyasa yapıcısı bankaların en yüksek faiz seviyesinden nemalandırılıyordu. Bu sayede fondaki kaynaklar hızla arttı. Fon yönetimi, işsizin parasına yüksek getiri sağlandığını kamuoyuna açıklamak için aylık bültende düzenli olarak getirileri gösterdi.

Ancak fon gelirleri hazine tek hesabı kapsamına alınınca İşsizlik Sigortası Fonu'nun nema getirisi hızla düştü, enflasyonun bile altında kalarak reel kayıp yaşamaya başladı. Fon yönetimi bu kaybı kamuoyundan gizlemek için kayıp/kazanç tablosunu bültenden çıkardı. (Sözcü / Erdoğan Süzer)

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)