BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaBorsa İstanbul'dan Takasbank'a taze kan----

Borsa İstanbul'dan Takasbank'a taze kan

Borsa İstanbul'dan Takasbank'a taze kan
03 Nisan 2014 - 01:52 www.finansgundem.com

Takasbank'taki hisselerini yüzde 57'ye çıkaran BİST, bankaya 93 milyon TL sermaye koyacak, Nasdaq'ın teknolojik altyapısını da kuruma aktaracak

Geçtiğimiz aralık ayında ABD’li borsa devi Nasdaq OMX Grubu ile stratejik ortaklık kuran Borsa İstanbul (BİST), bu anlaşma kapsamında Nasdaq’tan satın aldığı teknolojik altyapıyı, hisse karşılığında Takasbank’a da aktaracak. Nasdaq OMX’in teknolojik altyapısının maliyeti ise bankanın özsermayesinden değil, Borsa İstanbul’un karşıladığı sermaye artırımı ile yapılacak.

Hülya Güler'in Hürriyet'teki haberine göre Takasbank’ın geçen hafta cuma günü gerçekleşen 19. genel kurulunda, kurumun 420 milyon olan ödenmiş sermayesinin 600 milyon liraya tahsisle çıkarılmasına karar verildi. 2013 yılı genel kurul toplantısı tutanaklarına göre, sermaye artırımının 120 milyon TL’si Takasbank’ın karşılıklarından, 60 milyon TL’lik kısmı da nakit olmak üzere artırılan sermayende 180 milyon TL’lik artış yapıldı. 

BİST’İN HİSSESİ ARTIYOR

Sermaye artırımının ortakların rüçhan haklarının kısıtlanması suretiyle gerçekleştirilmesi kararına varılırken, artırılan 60 milyon liralık nakdi sermayenin Borsa İstanbul tarafından karşılanacağı belirtildi. Borsa İstanbul’un sermaye artırımında söz konusu olan bu yeni payları 1.55 TL primli fiyattan satın almasına karar verildi. Buna göre Borsa İstanbul, Takasbank’ın sermayesine 93 milyon lira sermaye aktarırken, bankadaki payı da yüzde 57.09’dan yüzde 61.38’e çıkacak. Borsa İstanbul, Ekim 2013’te Ziraat Bankası’nın sahip olduğu yüzde 4.86 Takasbank hisselerini satın almasıyla payını yüzde 47.20’den yüzde 52.06’ya çıkarmıştı. 

İKİ AŞAMALI UYGULANACAK

BIST ile Nasdaq OMX Gorup arasında imzalanan stratejik işbirliği anlaşması çerçevesinde Takasbank bünyesindeki mevcut takas uygulama ve teknolojik alt yapısının yenilenmesi planlanıyor. İki aşamalı olarak devreye alınacak dönüşüm programının ilk aşaması Pay Piyasası. Bu kapsamda, Takas, Şartlı Virman, Temerrüt, Tahakuk, Mağduriyet Ödeme, Teminat Yönetimi ve Risk Yönetim Sistemi ile Raporlama Alt yapısı yenilenecek. Üye sistemleri de değişimden  etkilenecek.

YÖNETİME 2 MAAŞ İKRAMİYE

Toplantıda ayrıca, bankanın 8 milyon 172 bin TL’lik dönem kârından, 4 milyon TL’sinin 1. Tertip yedek akçe olarak ayrılması, 77 milyon TL dağıtılabilir net kardan ise 3.9 milyon TL’nin 2013 yılı içinde görev yapan yönetim ve denetim kurulu üyeleri ile personele dağıtılması kararlaştırıldı. Toplantıda, genel müdür dahil tüm personele; 2 maaş tutarda, yönetim kurulu üyelerinin her birine ise genel ile eşit tutarda, denetim kurulu üyelerinin her birine genel müdürün yarısına eşit tutarda olmak üzere dağıtım yapılması kararı verildi.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)