BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaBorsa İstanbul sürekli uyarıyor, aracı kurumlardan ses yok----

Borsa İstanbul sürekli uyarıyor, aracı kurumlardan ses yok

Borsa İstanbul sürekli uyarıyor, aracı kurumlardan ses yok
02 Nisan 2019 - 13:56 www.finansgundem.com

Analiz Faktoring’in imza attığı 125 milyonluk ‘tahvil krizi’nin üzerinden 4 ay geçti. Darboğaz aşıldı mı, ödemeler yapılacak mı, kimse bilmiyor. Borsa İstanbul şirketi uyardı ama iki aracı kurum hiç konuşmuyor!

FINANSGUNDEM.COM

2018’in sonlarında Finansgundem.com’un ortaya çıkardığı ve yatırımcı dünyasında çok konuşulan Analiz Faktoring’deki tahvil krizinde, aylar sonra yeni bir gelişme yaşandı. Ancak bu gelişme ‘mağdur’ olan tasarruf sahiplerinin beklediği gibi ‘paralar ödeniyor’ haberi değil. Tam aksine,  ödeme yükümlülüğünün yerine getirilememesi üzerine Borsa İstanbul’un şirkete yaptığı uyarı.

Ancak burada dikkat çeken önemli bir nokta var ki bu da, Borsa İstanbul ‘uyarı’ mekanizmasını sürekli kullanarak piyasaların huzurunu kaçıran bu tür skandallara karşı sessiz kalmazken, ihraçlara imzasını atan aracı kurumların ısrarla susmaları…

125 MİLYON TL ÖDENEMEDİ

Sermaye Piyasalarına damgasını vuran olayda Türkiye’nin ilk ihraççılarından biri olan Analiz Faktoring’in yaklaşık 125 milyon TL tutarındaki tahvil borçlarını ödeyemediği ortaya çıktı. Kulisler, “Toplanan paralar faktoring hizmetlerinde kullanılmamış, inşaat aşamasındaki bir AVM’ye 70 milyon TL yatırılmış” iddialarıyla çalkalandı.

Cazip faiz oranlarıyla, nitelikli ve kurumsal yatırımcılara tahvil satışı gerçekleştiren Analiz Faktoring’in kupon ödemelerini gerçekleştiremeyince faaliyetlerini durdurduğu öne sürülürken, yetkili açıklamalarda ‘devam ediyoruz’ mesajları verildi.

DEV BİR SEKTÖR YARA ALDI!

Şirketten üst düzey bir yetkili Finansgundem.com’a yaptığı açıklamada borç yapılandırma çalışması içinde olduklarını söyledi, “Aracı kurumlar ve müşterilerle tek tek görüşüyoruz.  Bir ödeme planı hazırlamak istiyoruz. Süreç devam ediyor” diye konuştu.

Zaman akıp giderken, finansal darboğaza giren şirketin yarattığı depremin, sadece tahvil müşterisini değil koca bir sektörü de vurduğu anlaşıldı. Analiz Faktoring yüzünden banka dışı faktoring şirketlerinin ihraçlarının durduğu iddiası bomba gibi patladı. Tahvil krizinin yol açtığı zararın büyük olduğu öne sürüldü.

ARACI KURUMLARA SORDUK ANCAK YANIT ALAMADIK

Faktoring dünyasında yaşanan şok gelişmeyi takipte, ihraca aracılık eden iki kuruma yönelttiğimiz  “Analiz Faktoring’deki tahvil krizi için bir ödeme planı oluşturuldu mu? Şirketle görüşme masasına oturdunuz mu? Tahvillerin yapılandırılacağı konuşuluyordu, yapılandırma oldu mu?” soruları havada kaldı.

Oyak Yatırım ve Turkish Yatırım cevap vermek yerine suskunluğu seçti. Krizin hemen ardından konuşulan  önemli bir iddiayı açıklığa kavuşturmak adına “Üst yönetim değişikliği ile Analiz Faktoring tahvillerinin ödenmemesinin bir ilgisi var mı?” mailine Oyak’tan dönüş olmadı.

BORSA İSTANBUL’UN UYARISINDAKİ ÖNEMLİ NOKTA  

Kritik, “Şirket finansal darboğazı aştı mı?” sorusu iki aracı kurumdan da karşılık bulmadı ama Borsa İstanbul’un geçtiğimiz hafta şirkete yaptığı uyarı çok dikkat çekti. Yatırımcıların merak ettiği cevap adeta uyarının satır arasında gizliydi.

Borsa İstanbul tarafından KAP’a gönderilen duyuruda, “Analiz Faktoring A.Ş. (Şirket) tarafından ihraç edilen TRFANLZ41916 ISIN kodlu borçlanma aracının vadesi gelen ödeme yükümlülüklerinin yerine getirilmemiş olması nedeniyle, Kotasyon Yönergesi'nin 29. maddesinin 1-(e) bendi kapsamında Şirketin uyarılmasına karar verilmiştir“ denildi.

Uyarıda şirket tarafından ihraç edilmiş TRFANLZ41916, TRFANLZ41924, TRSANLZ41919 ve TRSANLZ41927 ISIN kodlu borçlanma araçlarının Borçlanma Araçları Piyasası Gözaltı Pazarı'nda işlem gördüğü belirtildi.

İfade net;  Analiz Faktoring’deki  finansal sıkıntının sürdüğü gözler önüne seriliyor.

Yatırımcının gözleri ise şimdi ‘sessiz’ Oyak Yatırım ve Turkish Yatırım’da. Onlardan gelecek seslerde…

Tahviller ödenemedi, Analiz Faktoring faaliyetini durdurdu

Sermaye Piyasalarını karıştıran tahvil arzı

 

YORUMLAR (16)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Arif Solak05 Nisan 2019 19:42

    Halkın büyük bölümünün neden özellikle döviz alıp tarihi rekorlara koştuğu bu haberden de belli oluyor. Neden riske gireceksin ki al döviz koy bankaya başın ağrımasın.

  • gökhan sert05 Nisan 2019 17:22

    sermaye piyasasını denetlemekle mükellef olan kurumlar ne diyor bu işe acaba.

  • nezahat bayram05 Nisan 2019 12:45

    Bu ülkede insanların ellerindeki tasarruflarını ele geçirmek bu kadar mı kolay... Yazıklar olsun ellerinde imkan varken seyirci kalanlara.  

  • MEHMET KALE04 Nisan 2019 23:48

    BU YATIRIMCILARIN BİRİKİMLERİNİN GASP EDİLMESİNE HERKES SEYİRCİ KALMIŞ. BU ÜLKEDE TASARRUF AÇIĞI VAR DİYENLERİN DİKKATİNE.

  • Sami kartal04 Nisan 2019 19:51

    Bu kafa ile gidilirse çok daha beklersiniz yatırımcıları. Borsada mağdur ol tahvilde mağdur ol bu ne yahu.... Bu sermaye piyasasını kontrol eden denetleyen müdahale eden hiç bir kurum yok mu. Eşeği saldım bayıra mevlam kayıra. Oh ne güzel iş.

  • sema aydın04 Nisan 2019 19:05

    Olaya bakın borsa uyarı yapıyor aracı kurumlar uyuyor analiz ödeme yapmıyor olan yatırımcılara oluyor. Bu hak mı sizce....

  • Pazarlama yöneticisi04 Nisan 2019 17:30

    Bu şartlarda tahvil bono yatırımcısı bulmak imkansız bir hale gelmiştir. Bu olay bir şekilde sermaye piyasasını kilitleyecektir. zaman her şeyi gösterecektir.

  • Hüseyin BEKTAŞ04 Nisan 2019 13:25

    Sermaye piyasasını düzenleyen ve kontrol eden (biz öyle biliyoruz) otorite güven kaybına yol açacak girişimleri kurmuş olduğu sistem ile daha başından önlemeli idi. Ha bu arada böyle bir sistem yok ise (biz var biliyoruz) o zaman yandı keten helva. Analiz sistemde bir delik açtı artık başka firmalarda o deliği büyütür ekonomik krize gel denir. Her kötü girişim otoriteye bir ders çıkartmalı ona göre tedbir almalı. otorite ne derse o olur bu kadar basit......

  • Yasemin kırlangıç04 Nisan 2019 11:58

    Bu tip olaylar ister istemez ülkemizdeki, sermaye piyasasına zarar veriyor. Güven sarsılıyor o zamanda yatırımcılar bu tahvil bono piyasasına mesafeli yaklaşmak zorunda kalıyor. Şu an için özel sektör tahvil bono piyasasına bir bakın bakalım durum ne. İşlem geçmiyor alış satış yok sığ bir piyasa. Bir şekilde ilgili devlet kurumları bu olaya da el atmak zorundadır. Yoksa piyasa tıkanacaktır.

  • mehmet yemişçi04 Nisan 2019 10:30

    Bu aracı kurumlar neden sessiz kalıyor anlamış değilim. Bu iş bir şekilde çözülecek ama öyle ama böyle direnmeye gerek yok analiz kadar olmasa dahi aracı kurumlarında bu işte suçu var.

  • tecrübeli broker04 Nisan 2019 03:36

    Bu olayda adı geçen firmanın tahvillerini pazarlayan aracı kurumlar da sorumludur. En azından etik olarak müşterilerinin mağdur olmasına sebep olmuşlardır. Çözüm aşamasında da onlarda katkı sunmak zorundadır. Hele hele böyle zamanlarda en azından aracı kurumların duruş şekli çok önemlidir. Hem tahvili müşterilerinize pazarlayacaksınız hem de böyle mağduriyetlikler de aradan sıyrılmaya çalışacaksınız bu hiç de hoş değil. Bir şekilde kurum olarak sizlerde bedel ödersiniz. 

  • Hamit Çelik03 Nisan 2019 20:50

    Bu firma borçlarını ödemediği sürece sermaye piyasasında nefes bile alamaz. Faaliyetlerine devam etme şansı bulamaz. Sermaye piyasalarını da başıboş zannetmeyin. Ha eksiklikleri yok mu tabiiki var. Şirket yöneticileri isim olarak kara listeye girerse ömür boyu bu ülkede ne iş açabilirler ne de para kazanabilirler. Ne de bankalardan kredi bulabilirler.

  • Abdullah Yege03 Nisan 2019 19:35

    Özellikle Turkish yatırım bu süreçte o kadar rahat ve geniş ki anlamak mümkün değil. Hiç umurlarında değil toplantılara yalnızca dinlemek ve çay içmek için katılıyorlar. Çözüm için en ufak bir kıpırdanma bile yok. Şeker yatırım ve Oyak yatırım ise en azından dik duruyorlar.

  • Kenan Gül03 Nisan 2019 18:57

    Artık bu tahvil krizinin bitirilmesi gerekiyor. Tadı kaçtı sabırlar tükenmeye başladı. İş başka mecralara doğru yayılırsa işin altından Analiz kalkamaz. Yarattığı sorunu bitirme zamanı geldi.

  • Nitelikli yatırımcı03 Nisan 2019 18:25

    Bu firmanın yaptığı haksızlığa 6 aydır susan ve doğru dürüst kayda değer hiç bir işlem başlatmayan SPK ve BDDK da ortaktır. Ondan sonra çok beklersiniz tahvil arzlarında yatırımcıları tahvil alsın diye... 

  • mali 02 Nisan 2019 16:51

    Faydalı bir yazı. Özel sektör tahvillerinde garantinin olmadığı ve bu yönden riskli olduğu demek.