BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiBorsa İstanbul pozitif ayrışacak!----

Borsa İstanbul pozitif ayrışacak!

Borsa İstanbul pozitif ayrışacak!
30 Aralık 2014 - 06:54 www.finansgundem.com

Petrol ve doğalgaz fiyatlarının düşmesi, bu yıl Türkiye’yi olumlu etkileyecek. cari açığımız düşecek...

2015 yılına girmeye sayılı saatler kala Milliyet ekonomi yazarı Yaman Törüner ekonomiye bakış hakkında bir değerlendirme yaptı. Törüner 2015 piyasa beklentilerini paylaştığı yazısında Türkiye için olumlu etkilerden bahsetti. İşte Törüner'in o yazısı...

2015 yılında ABD ekonomisi büyümeye, dolar güçlü kalmaya devam edecek. ABD’deki büyümenin, gelişmekte olan ülkelerin çoğundan daha yüksek olması, % 2.5’i aşması bekleniyor. Amerikan Merkez Bankası (FED), yılın ikinci yarısında nihayet faizleri bir miktar artırabilecek. Faiz artırımının uzun vadelilerle başlaması ve kısa vadeli veya günlük faizlerde ciddi artırım yapılmaması tartışılıyor. Öte yandan, ABD ekonomisine sermaye girişindeki artışın hızlanması, uzun vadeli faizlerin de düşük tutulması yönünde bir baskı oluşturuyor. Her halükârda artışlar aşamalı olarak % 1’i aşmayacak.

ABD Doları değerinin yükselmesi gelişmekte olan ülkeleri negatif yönde etkilemeye devam edecek. Çünkü, petrol ve doğalgaz gibi enerji kaynakları, ucuzlasa bile, dolarla satın alınıyor. Petrol üreten ülkeler ise, fiyat düşüşlerinden zarar görüyorlar. Petrol fiyatları 70 doları aşmazsa, petrol ihraç eden ülkelerin çoğu bütçe açığı verecekler ve borçlarını geri ödemekte zorlanacaklar.

Öte yandan, ABD Doları üzerinden alınan eski dış borçların değerlenen dolarla geri ödenmesi tüm ülkeleri zora sokuyor. Bu etkiden korunmak için ülkeler dolar yerine diğer para birimleriyle borçlanmayı seçebilirler. İşte böyle bir olasılığı da düşünen FED, faizleri arttırma operasyonunu daha da erteleyebilecek veya artış oranlarını düşürecek; böylece, dolar cinsinden borçlanmaların faizi karşılaştırmalı olarak düşük kalabilecek.
2015 yılında, dolardaki parasal gelişmenin yerini euro’daki parasal gelişme alacak. Euro’daki parasal genişleme artarsa, sonunda, dolar/euro paritesinin bu yıl 1.21’lerden 1.1’lere yaklaşması bile söz konusu olabilir.

Türkiye olumlu etkilenecek

Ülkemiz, milli gelirine oranla en çok enerji ithal eden altı ülke arasında. Petrol ve doğalgaz fiyatlarının düşmesi, bu yıl Türkiye’yi olumlu etkileyecek. Enerji faturamız yaklaşık beşte bir oranında düşecek, “dış cari açığımız” azalacak.

Bütün bu şartlara bağlı olarak, yılın ilk yarısında, Merkez Bankamızın aşamalı biçimde TL faizlerini bir miktar indirmesini bekleyebiliriz. Zaten enflasyon oranının da yılın ilk yarısında düşeceği hesaplanıyor. Yılın ikinci yarısındaki tedbirler ise, küresel ekonomideki gelişmelere bağlı olacak.

İstanbul Borsası gelişmekte olan borsalara paralel olan seyrini bu yıl da sürdürecek. Üstelik, geçtiğimiz yıl “negatif” ayrışan borsanın bu yıl “pozitif” ayrışacağını söyleyebiliriz. Borsamızdaki düşük “fiyat/kazanç” ve “fiyat/defter” oranları da bu beklentileri güçlendiriyor.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)