BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaBorsa dirençleri geçmekte zorlanıyor----

Borsa dirençleri geçmekte zorlanıyor

Borsa dirençleri geçmekte zorlanıyor
26 Haziran 2022 - 09:27 www.finansgundem.com

BDDK’nın şirketlerin döviz varlıklarını yönelik aldığı kararın etkileri önümüzdeki hafta daha net bir şekilde ortaya çıkacak. Alternatifi olmadığı için yükselen borsada ise dirençler geçilemiyor

Enflasyon, yükselen faizler ve durgunluk beklentisi gibi riskler karşısında borsalar yön bulmakta zorlanıyor.

Yüksek enflasyon, yüksek cari açık ve düşük rezerv nedeniyle döviz kurları üzerindeki baskı artarken, hükümetten üst üste adımlar gelmeye devam ediyor. Şirketlerin TL satarak yurtdışında swap yapmasını kısıtlayan BDDK dün de TL krediler için döviz varlığı sınırı getirdi. Daha önce de bankalardan, verdikleri kredilerin dövize gitmemesini takip etmelerini ve bu konuda şirketlerden taahhüt almalarını isteyen, ihracat ve turizm gelirlerinin yüzde 40’ının da TL’ye çevrilmesi şartı getiren hükümet, bu yönde daha sert bir tedbir almış oldu.

BDDK kararına göre, döviz varlıklarının TL karşılığı 15 milyon TL’yi aşmayan şirketlere kredi kullanım durumunda vade boyunca döviz varlıklarını 15 milyon TL'nin üzerine çıkarmama şartı getirildi.
15 milyon TL üzeri döviz nakdi varlığı bulunan şirketler ise bu varlıkları aktiflerinin ya da satış hasılatının yüzde 10’unu aşması durumunda yeni nakdi TL ticari kredi kullanamayacak. Bu engeli aşmak için şirketin döviz satması gerekecek.

Bu karar sonrası döviz kurlarında yüzde 3’e yakın düşüş yaşandı. Yeni düzenlemenin etkisinin önümüzdeki hafta da hissedilmesi bekleniyor. Kısa vadede kurlarda yön aşağı görünüyor.

Enflasyona karşı hisse ağırlıklı yatırım fonu

BORSADA NASIL BİR SEYİR BEKLENİYOR?

Borsa cephesinde ise hisse bazında hareketler devam ediyor. Endeks 2500 puan üzerinde tutunmaya çalışıyor. Şirketlerin yaptıkları geri alımlarda endeksin bu seviyelerde tutunmasında etkili oluyor. Zeynel Balcı Hürriyet’teki köşesinde piyasayla ilgili şu öngörüde bulunuyor:
“Önümüzdeki hafta gündem daha çok enflasyon ağırlıklı olacak. Euro Bölgesi, Almanya, İtalya, Fransa, İngiltere, Japonya (Tokyo) enflasyon verileri (TÜFE) açıklanacak. Merkez Bankaları para politikaları için en önemli verilerden biri enflasyon olduğu için bu yöndeki duyarlılık oldukça yüksek. Ayrıca ABD konut fiyat endeksi ile ABD ve İngiltere büyümesi (GSYH) var.

Borsada çıkış hareketi direnç seviyelerinde satışla karşılaştı. Ancak gelen satışlar destek seviyelerinin üzerinde dengelendi ve tepki alımları görüldü. İlk destekler 2.525-2.515 seviyelerinde. Bu seviyelerin üzerinde tepki yükselişi gücünü koruyabilir. Aksi takdirde sonraki destek noktaları 2.470 ve 2.400 seviyelerinde bulunuyor. İlk dirençler ise 2.590-2.600 seviyelerinde. Tepki alımlarının devamı için bu seviyelerin geçilmesi önemli olacak. Sonraki dirençler 2.685-2.720 olarak görülüyor. Endekste dalgalı seyrin devamıyla destek seviyelerinde tepki alımlarının görüldüğü, ancak direnç seviyelerinin geçilmekte zorlanıldığı görünüm korunabilir.”

Enflasyon yüzde 70’i aşmış, bankalar mevduatı yüzde 17 faiz veriyor. Döviz ise yeni tedbirlerle frenleniyor. Altın ve diğer metaller durgunluk beklentisiyle geriliyor. Kripto para piyasasında kayıplar her geçen gün büyüyor.

Bu yüzden de borsa reel olarak getiri sağlayacak en iyi yatırım olarak gösteriliyor.
Fed’in Türk ekonomisti İlknur Zer “Türk piyasalarının hâlâ hareketli olmasının sebebi enflasyon ve belirsizlikten beslenen ileriye dönük talebin olması” diyor.

Ekonomistler BDDK kararı için ne dedi?

BDDK kararı bir nevi sermaye kontrolü mü?

BDDK'dan ticari kredi kullanımına yeni düzenleme

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)