BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemBorrell, Çin'le iyi ilişkiler kurulması konusunda kararlı----

Borrell, Çin'le iyi ilişkiler kurulması konusunda kararlı

Borrell, Çin'le iyi ilişkiler kurulması konusunda kararlı
23 Kasım 2022 - 00:03 www.finansgundem.com

Borrell, AB ile Çin arasında her gün 2 milyar avro değerinde ticaret yapıldığını anımsatarak, "Gerçekçi olmalıyız ve Çin ile ilişki kurmalıyız." dedi.

Fransa'nın Strazburg şehrinde düzenlenen Avrupa Parlamentosu (AP) Genel Kurulunda, AB-Çin ilişkileri oturumuna katılan Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, vekillerin sorularını yanıtladı.

Ukrayna'daki savaşı hala kınamamış olan Çin'in AB'den farklı bir siyaset biçimi olduğunun altını çizen Borrell, bu farklılıkların Çin-AB ilişkilerini engellememesi gerektiğini belirtti.

Borrell, Çin ile ticaret yapılması, birçok küresel meselede birlikte çalışılması ve müzakerelere girilmesi gerekliliğine işaret etti.

Vekiller aynı fikirde değildi

Oturumdaki milletvekillerinin tamamına yakını Rusya'nın Avrupa'ya yaptıklarından ders alınması gerektiğini, Çin'e ham madde ve teknolojide bağımlı hale gelinmesinin Avrupa için kötü olacağını belirtti.

Çin'in ortak olarak değil, sistemik bir rakip olarak görülmesi gerektiğini vurgulayan vekiller, Sincan Uygur Özerk Bölgesindeki insan hakları ihlalleri, zorla çalıştırılan işçilerin ürettiği ürünleri pazarlaması, AB ülkeleri içerisinde muhalifleri izlemek için karakollar kurması gibi unsurlara dikkati çekti.

Vekillerden bazıları Borrell'e "Çin'in AB'nin altyapı ve teknolojisine yaptığı yaptırımların risk teşkil edip etmediği" sorusunu yöneltti ve Almanya Başbakanı Olaf Sholz'un Çin ziyaretini eleştirdi.

Borrell, Scholz'un ziyaretini savundu

Borrell oturumun sonunda AB ile Çin arasında her gün 2 milyar avro değerinde mal ve hizmet ticareti yapıldığını anımsatarak, "Alman Şansölyesi'nin neden Çin'e gittiğini anlıyorum. Bunun neden bu kadar endişeye yol açtığını anlamıyorum. Çin ile ticaret, Almanya'nın gayrisafi yurtiçi hasılasının (GSYİH) önemli bölümünü oluşturuyor. O halde bu neden büyük bir mesele oldu?" diye konuştu.

AB Yüksek Temsilcisi, "Gerçekçi olmalıyız ve Çin ile ilişki kurmalıyız." ifadelerini kullandı.

Çin, AB ile ilişkilerine 'üçüncü tarafların' dahil olmasını istemiyor

 

Almanya'dan Çin hamlesi: Kurallar sıkılaştırılacak

 

Borrell: AB, Ukrayna'yı 'kendi tanımladığı zafere dek' destekleyecek

 

Avrupalı siyasetçilerden, Borrell’e istifa çağrısı

 

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)