BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaBorç yapılandırmada kapsam genişliyor----

Borç yapılandırmada kapsam genişliyor

Borç yapılandırmada kapsam genişliyor
20 Ekim 2020 - 09:22 www.finansgundem.com

Ekim ayı sonuna kadar tamamlanması beklenen düzenlemeye, matrah artışı ile bozulan yapılandırmaların da dahil edilmesi tartışılıyor.

Korona virüs salgını sonrası yoğun biçimde talep edilen ve hükümetin bazı bakanları tarafından Ekim ayı sonu işaret edilen vergi, prim ve kamu borçları yapılandırma düzenlemesine yönelik olarak hazırlıklar devam ediyor. Düzenlemenin TBMM’ye sunulan istihdam paketi içine önergelerle eklenerek kanunlaştırılması planlanıyor.

Yayımlanan 2021-2023 dönemi Orta Vadeli Plan (OVP) ve Orta Vadeli Mali Plan’da (OVMP), plan döneminde kamu alacaklarına yönelik olarak bir yapılandırmanın yapılmayacağı belirtilmişti. Bu nedenle çeşitli kanallardan yapılacak düzenlemenin kapsamının genişletilmesi talepleri geliyor. Geçen hafta yapılan toplantıda, af kapsamına öğrenci kredisi ve trafik borçları gibi bireysel kamu alacaklarının da dahil edilmesinin kararlaştırıldığı kamuoyuna yansımıştı.

DÜNYA’dan Mehmet Kaya'nın haberine göre, bu toplantıda ayrıca şirketler kesimi için de daha geniş bir yapılandırma yapılmasının tartışıldığı öğrenildi. Önceki düzenlemelerde zaman zaman kullanılan “kasa affı” ve matrah artışı yoluyla geçmiş dönem incelemelerin ortadan kaldırılması uygulamalarının da yasaya konulması istendi. Özellikle KOBİ’lerde şirket ortakları ya da sahipleri vergiye tabi kâr dağıtımı ve maaş dışında şirketlerinden para çekebiliyor. Muhasebeleştirilirken de bu tutarlar genellikle “kasada” gösteriliyor. Yapılacak düzenleme ile belirli bir tutar ya da herhangi bir ödeme yapılmadan bu tür muhasebe kayıtlarının gerçeğe uygun hale getirilmesine izin veriliyor.

Diğer bir talep ise matrah artışı yönünde oldu. Yine önceki dönemlerde kullanılan bu araçla, firmalar gönüllü olarak beyan ettikleri son matrah üzerinde artış yaparak ödüyor. Bunun karşılığında kamunun geçmiş dönem şirket mali incelemesi yapmaması hükme bağlanıyor. Bu incelemeden vazgeçme unsuru kara para aklama vb. ağır suçları kapsamıyor. Bu arada, yapılandırma düzenlemesine yönelik olarak kamu, önceki yapılandırmaları bozulan şirketlere yeni hak verip vermeyeceğini de tartışacak.

Halen yürürlükte bulunan ve bazı ödemeleri devam eden, 2017 ve 2018’deki yapılandırma yasaları kapsamında başvuranların ödemeleri devam ediyor. Bu kapsamda yapılan başvuruların dikkate değer bir kısmının taksitlerin ödenememesi nedeniyle bozulduğu belirtiliyor.
 

Vatandaşın kamuya olan borçları yapılandırılacak

 

Borçlanma limitini iki katına çıkarıldı! Teklif Meclis'te kabul edildi

 

Borçlar ancak 6 ay ertelenebilir

 


 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)