BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaBono ve tahvil geliri nasıl vergilendirilir----

Bono ve tahvil geliri nasıl vergilendirilir

Bono ve tahvil geliri nasıl vergilendirilir
27 Şubat 2017 - 06:54 www.finansgundem.com

Prof. Dr. Metin Taş, Milliyet'teki köşesinde bono ve tahvil gelirlerinin nasıl vergilendirildiğini anlattı. İşte Taş'ın o yazısı:

Hazine Bonosu (HB); Devletin mali yıl içinde ihraç ettiği, vadesi bir yıldan az olan iç borçlanma senedi olup, finansman bonoları gibi iskontolu fiyattan satılır. Vade sonunda iskontolu fiyat ile nominal fiyat arasındaki fark, yatırımcının geliridir.

Devlet Tahvili (DT) ise; Devletin bir yıldan uzun vadeli borçlanma ihtiyacını karşılamak üzere ihraç ettiği borçlanma senetleridir. HB ve DT gelirlerinin vergilendirilmesinde öncelikle ihraç tarihleri, sonra da uygulanacak istisna tutarı ve beyan sınırı belirleyici oluyor.

Alım - satım vergisi

İhraç edilen HB ve DT’lerden 2016 yılında elde edilen faiz gelirleri tutarı ne olursa olsun beyan edilmeyecek. Diğer gelirler nedeniyle beyanname verilmesi halinde de beyannameye dahil edilmeyecek. Bunların faizleri ödenirken banka tarafından yapılan stopaj nihai vergi olacak.

İhraç edilen HB ve DT’lerden 2016 yılında elde edilen alım-satım kazançları da faiz gelirlerinde olduğu gibi tutarı ne olursa olsun beyan edilmeyecek. Diğer gelirler nedeniyle beyanname verilmesi halinde de beyannameye dahil edilmeyecek. Alım-satım kazancı üzerinden banka tarafından yapılan stopaj nihai vergi olacak.

Borsa kazançları beyan edilmeyecek

Borsada işlem gören hisse senetlerinin elden çıkartılmasından sağlanan kazançlar, tutarı ne olursa olsun beyan edilmeyecek.

Genel olarak, borsada işlem gören hisse senetlerinin bir yıldan fazla elde tutulduktan sonra satışından elde edilen kazançlar hem stopaja (vergi kesintisine) tabi değil hem de beyan edilmesi gerekmiyor.

Bir yıl içinde elden çıkarılmasından sağlanan kazançlar ise GVK’nın geçici 67. maddesine göre stopaj yoluyla vergilendiriliyor. Stopaj yoluyla vergilendirilen kazançların beyan edilmesi gerekmiyor, stopaj nihai vergi oluyor. Ancak isteyenler (bazı alım satımlardan zarar etmiş olmaları halinde) isteğe bağlı olarak beyanname verebiliyorlar. Böylece yıllık satış zararlarının, satış karlarından mahsubu sağlanarak, fazla stopajın iadesi mümkün olabiliyor.

Borsa kazançlarına 14.11.2008 tarihine kadar yüzde 10 oranında stopaj uygulanıyordu. Bu tarihten itibaren stopaj oranı yüzde sıfır olarak belirlenince borsa kazançları üzerindeki vergi yükü sıfıra inmiş oldu. Buna göre, borsada işlem gören hisse senedi ne kadar süreyle elde tutulmuş olursa olsun, alım satım kazançları beyan edilmeyecek, stopaj oranı da sıfır olduğu için söz konusu kazançlar üzerinden bir lira dahi vergi ödenmemiş olacak.

ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • vergi adeletsizliği27 Şubat 2017 15:00

    yazıda''borsada işlem gören hisse senedi ne kadar süreyle elde tutulmuş olursa olsun, alım satım kazançları beyan edilmeyecek, stopaj oranı da sıfır olduğu için söz konusu kazançlar üzerinden bir lira dahi vergi ödenmemiş olacak'' deniliyor.Nerde vergi adalet. Ülkeyi Yabancılar sömürüyor.

  • iSMAİL YANIK27 Şubat 2017 09:44

    Belli bir miktarı aşan, hisse senedi temettü gelirleri beyan edilmek zorunda!