BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemBOJ'un alabileceği 5 karar----

BOJ'un alabileceği 5 karar

BOJ'un alabileceği 5 karar
20 Eylül 2016 - 15:39 www.finansgundem.com

Japonya Merkez Bankası'nın para politikasını genişletip genişletmeyeceği üzerine tartışma alevlenirken, Çarşamba günü sona erecek toplantıda ele alınacak konular merak ediliyor

Japonya Merkez Bankası'nın (BOJ) para politikasını genişletip genişletmeyeceği ve eğer genişletecekse bunu nasıl sağlayacağı üzerine tartışmalar alevlenirken, Çarşamba günü sona erecek toplantıda ele alınacak konular merak ediliyor. Wall Street Journal'da yer alan haberde BOJ toplantısında ele alınması muhtemel konulara yer veriliyor.

1) BOJ şirket tahvili alımını artırabilir

BOJ, son derece güvenli varlıklar olan Japonya devlet tahvilleri almak yerine, daha fazla risk alarak halihazırda elinde bulundurduğu 3.2 trilyon yen (31.3 milyar dolar) değerindeki şirket tahvili stoğunu artırabilir.

+: Bu adım BOJ'un parasal genişlemeyi sürdürmeye niyetli olduğuna dair güçlü bir sinyal olabilir.

- : Şirket tahvili alımının pratikte ekonomiye etkisi kısıtlı olacaktır. Şirket tahvili alımları faiz oranını aşağı çekecektir, ancak Japonya'da şirketler zaten halihazırda ucuz borçlanabiliyor, sadece borçlanma niyetinde değiller. Bölgesel bankalar BOJ'un bu hamlesinden şikayetçi olabilirler çünkü şirket tahvillerinden daha az getiri sağlama durumunda kalabilirler.

2) Daha fazla nakit enjekte edilebilir

Bazı parasal genişleme yanlıları, BOJ'un para tabanını, halihazırdaki yılda 80 trilyon yen hedefinden yılda yaklaşık 100 trilyon yen düzeyinde artırması gerektiğini söylüyor.

+: Bu adımla ekonomiye daha da fazla nakit enjekte edilir ve BOJ'un parasal genişlemeye sürdürmeye kararlı olduğu görülür.

- : Eğer mevcut BOJ politikası ekonomiyi yeterince etkilemiyorsa, teşvikleri daha da artırmak yardımcı olmayabilir. Bazı ekonomistler BOJ'un yakında alacak varlık bulamayacağını söylüyor. Dolayısıyla, mevcutları daha hızlı satın almak BOJ açısından kendi ayağına sıkmak olabilir.

3) Faiz negatif bölgede daha da düşürülebilir

BOJ halihazırda yüzde -0.1 seviyesinde bulunan politika faizini daha da düşürebilir. BOJ ticari bankalar tarafından tutulan fazladan rezervlere yüzde -0.1 faiz uyguluyor.

+: Tüketiciler ve işletmeler için uygulanan halihazırda zaten düşük olan Faiz daha da düşebilir. Konut kredilerinde gerçek anlamda 0 faiz uygulanabilir.

- : Bankalar bu durumdan şikayetçi olabilir, çünkü bankaların kar marjları bu durumdan olumsuz etkilenecektir. Bazı bankalar müşterilerinin bankalar nezdinde tuttuğu mevduatlara faiz uygulamaya başlayabilir. Bu durum da karşılığında tüketici algısını olumsuz etkileyebilir.

4) Politika hedefleri değiştirilebilir

BOJ, yıllık tahvil alım hedefi koymaktansa, örneğin 5 yıl veya 10 yıl vadeli tahviller için faiz hedefi uygulamayı tercih edebilir ve hedefi tuturmak için gerektiği kadar alım yapabilir.

+: Bu yönde atılacak bir adım BOJ'un parasal taban hedefinden uzaklaşmasına neden olacaktır. BOJ halihazırda pratikte engellerle karşılaşıyor olsa da, ülkeyi faizlerin düşük kalacağı yönünde temin ediyor.

- : Bu adım BOJ'un 3.5 yıldır yaptığı her şeyi tersine çevirerek, piyasaların kafasını karıştırabilir. BOJ'un böylesi bir hedefi eksiksiz bir şekilde tutturabileceği çok açık değil.

5) BOJ daha radikal bir kararlar da alabilir

BOJ, yabancı tahvil alarak yenin değerini düşüreceğini söyleyebilir ya da "helikopter para" olarak da adlandırılan politikayla, yeni basılan parayla direkt olarak hükümet harcamalarını fonlayabilir. 

+: BOJ her iki yöntemle de ekonomiye hızlı bir şekilde teşvik sunabilir ve enflasyonu artırma yönünde adım atabilir.

- : BOJ yetkilileri mevcut yasaların muhtemelen bahsedilen iki adımın atılmasını da mümkün kılmadığını söylüyor. Japonya'nın ABD para birimini bu kadar açık biçimde aşağı çekmek istemesi durumunda ABD bu duruma karşı çıkacaktır. Bazı ekonomistler helikopter paranın hiperenflasyona neden olacağını düşünüyor. 

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)