BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaBOJ kararları sonrası YEN'in seyri----

BOJ kararları sonrası YEN'in seyri

BOJ kararları sonrası YEN'in seyri
21 Eylül 2016 - 14:50 www.finansgundem.com

Forex koçu, BOJ kararları sonrası dolar/JPY'de son durumu değerlendirdi

Japonya Merkez Bankası BoJ merakla beklenen para politikası kararlarını açıkladı. Faizlerde değişiklik yapmayan BoJ para politikası yaklaşımında köklü bazı değişikliklere gitti. 

%2.0 enflasyon hedefine ulaşabilmek için yılda 80 trilyon yen devlet tahvili alma hedefi olan BoJ bundan sonra getiri eğrisi kontrolü yaklaşımını benimsemeye karar verdi. Buna göre varlık alımları bundan sonra 10 yıllık devlet tahvili faizini şu anki seviyelerde (%0.0 civarında) tutabilecek şekilde vadelere yayılacak. 

Buna ‘getiri eğrisi kontrollü niceliksel ve niteliksel gevşeme’ adını veriyor BoJ. Bu amacına ulaşmayı kolaylaştırmak için de alabileceği devlet tahvili vadelerindeki 12 – 7 yıl kuralı kaldırıldı. 

İkinci önemli adım ise enflasyonu yukarıdan ıskalama hedefi. Buna göre BoJ enflasyon %2.00 seviyesinde değil %2.00 üzerinde belli bir süre stabilleşene kadar varlık alımlarına devam etme sözü veriyor. Bir anlamda kararlılığını göstererek beklentileri canlandırmaya çalışıyor. 

Ek parasal gevşeme gerekmesi durumunda (1) kısa vadeli ve uzun vadeli faiz (10 yıllık faizler) hedefini indirme ile (2) varlık alım programını büyütme opsiyonları sunuluyor. Yani yeni faiz indirimleri için kapı tamamen açık. 

Bugün yeni bir gevşeme hamlesi gelmedi fakat enflasyonu yükseltmeye karşı mücadelesinde bazı taktik değişikliklere gitti BoJ. Bundan sonra kısa vadeli faizleri uzun vadeli faizlerden daha düşük tutarak getiri eğrisini dikleştirmeyi amaçlayacak. Buna da daha fazla kısa vadeli devlet tahvili alarak ve belki de uzun vadeli tahvil satarak ulaşmaya çalışacak. 

Kararların açıklanmasıyla birlikte ortaya çıkan karmaşada yen satışları geldi ve USDJPY %1.5’e yakın yükselerek 102.80 seviyelerini gördü. Daha fazla Faiz indirimleri veya varlık programının büyütülmesine yönelik açık sinyal verilmesi yen üzerinde baskı yarattı. 

Fakat Avrupa seansı başlarken USDJPY kararlar öncesi seviyelerine geri dönmüş durumda ve şu anda 101.70 bölgesinde işlem görüyor. Yani BoJ piyasaları yen satmaya yine ikna edememiş gibi ve şimdi top Fed’de. 

USDJPY’de Mayıs sonunda 111.40 seviyesinden başlayan düşüş trendi direnç hattı çalışmaya devam ediyor. Zaten bugünkü kararlar sonrası gelen ralli de yine o bölgeden ret yedi. Fed kararları ve Yellen konuşmasıyla birlikte ilk direnç olarak bu bölge alıcıların karşısına çıkacak. Sonrasında ise 103.50 bölgesi. Destek olarak ise 101.20 ve 100.00 seviyeleri ön planda.

 

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)