BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemBoğazdaki büyük tehlike----

Boğazdaki büyük tehlike

Boğazdaki büyük tehlike
04 Aralık 2020 - 12:20 www.finansgundem.com

İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Saadet Karakulak, İstanbul Boğazı'ndaki balıkçı teknelerinin sayısındaki artışın ve kıyıda avlanmanın artması balık popülasyonuna büyük ölçüde zarar vereceğini söyledi.

İstanbul Boğazı'nda balıkçı teknelerinin sayısındaki artışın ve balıkçı gemilerinin kıyıda avlanmasının balık popülasyonuna büyük ölçüde zarar vereceğini söyleyen İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Saadet Karakulak: "İstanbul Boğazı'nın daha çok kıyı balıkçısına açılmasını, endüstriyel balıkçıya kapatılması yönünde tavsiyelerimiz var. Çünkü dar bir koridor üzerinde yapılacak avcılık, balık stoklarının azalmasına hatta neslin tehlike altına girmesine yol açıyor." dedi.


İstanbul Boğazı'nda özellikle Sarıyer'de avlanan onlarca balıkçı teknesi tartışma konucu oldu. İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Saadet Karakulak: "İstanbul Boğazı'nın kuzeyinde gırgır avcılığı yapılabilir. Sadece dikkat edilmesi gereken kıyısal alanda 0 ile 24 metre derinlikte gırgır avcılığına müsaade edilmiyor. Kıyısal alanlar biyolojik çeşitlilik için önemli sahalardır." ifadelerini kullandı.

İSTANBUL BOĞAZI BİYOLOJİK KORİDOR ROLÜNDE

Balıkpopülasyonunun korunması için kıyısal habitatların korunması gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. Saadet Karakulak: "İstanbul Boğazı biyolojik koridor olarak adlandırdığımız balıkların göç noktasıdır. Bu göç noktalarda yoğun olarak avcılığın yapılması, balık popülasyonlarının azalmasına yol açacaktır. Şu anki mevzuatlara baktığımızda İstanbul Boğazı'nın güney kısmı, Ahırkapı ile Kadıköy arası ve Yeniköy ile Çubuklu arası çekilen hatta tamamen gırgır avcılığı yasaktır. Ama İstanbul Boğazı'nın kuzeyinde gırgır avcılığı yapılabilir. Sadece dikkat edilmesi gereken kıyısal alanda 0 ile 24 metre derinlikte gırgır avcılığına müsaade edilmiyor. Kıyısal alanlar biyolojik çeşitlilik için önemli sahalardır. Tüm balıkların yaşam alanlarıdır. Bu yaşam alanlarının bozulmaması için kıyısal habitatların korunması lazım. Eğer gırgır avcılığı kıyısal alanda yapılacaksa dip habitatına zarar verecektir ve balıklar olumsuz olarak etkilenir." diye konuştu.



24 metreden sığ alanda yapılan avcılığın balıkların bulunduğu habitata zarar verdiğini söyleyen Prof. Dr. Saadet Karakulak:

"Biyoçeşitliliğin azalmasına yol açıyor. Eğer o bölgede deniz çayırları varsa ki deniz çayırları uluslararası sözleşmelerle koruma altına alınmış bir tür, mutlaka onların da korunması için bu kıyısal alanda endüstriyel balıkçılığa müsaade edilmemesi gerekiyor."

dedi.

"ENDÜSTRİYEL BALIKÇILIK AÇIK DENİZLERDE YAPILMALI"
Endüstriyel balıkçılığın açık denizlerde yapılması gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Saadet Karakulak, "Kıyısal alanlar tamamen küçük ölçekli balıkçının balıkçılık sahasıdır. Bu anlamda aşırı av baskısının oluşturulmaması açısından bu sahaların küçük ölçekli, geleneksel balıkçıların kullanması, endüstriyel balıkçının açık deniz, okyanuslara çıkıp avcılık yapması lazım. Yani endüstriyel balıkçı açık denizde, kıyı balıkçısı geleneksel balıkçı da kıyıda balıkçılık faaliyeti yapar. Ama İstanbul'u düşündüğümüzde İstanbul Boğazı dar bir geçit. Balığın zaten göç noktası. Balığın hiçbir kaçış noktası yok ve balıkçı maksimum düzeyde bu noktada avcılık yapmış oluyor" dedi. 

Balık aşkı virüs dinlemiyor

 

Kanal Boğaz'a akıyor! Kokudan oturulmuyor!

 

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)