BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiBoE’den açıklama: FED’in eli güçlü----

BoE’den açıklama: FED’in eli güçlü

BoE’den açıklama: FED’in eli güçlü
06 Eylül 2021 - 17:14 www.finansgundem.com

İngiltere Merkez Bankası’ndan Catherine Mann FED’in aşırı yükselen enflasyon konusunda elinin yeterince güçlü olduğunu söyledi. Mann şu anki ekonomik ortamın 1970’lerden çok farklı olduğunu belirtti

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

İngiltere Merkez Bankası’nın çiçeği burnunda ismi Catherine Mann bugünün dünyasında yaşanan enflasyonun 1970’lerdekinden farklı olduğunu söyledi. Bloomberg International’ın haberine göre, Citigroup’un eski Baş Ekonomisti Mann ABD Merkez Bankası’nın gelişen fiyat baskıları karşı yanıt verebilmek için iyi bir pozisyonda bulunduğunu belirtti.

Avustralya Ulusal Üniversitesi konferansına katılan Mann ekonomi gündemine ilişkin yaptığı açıklamasında, “Tarih önemli bir yol göstericidir” diyerek FED’in enflasyondaki %5,4’lük yükselişe ilişkin cevabıyla 1970’lerdeki yüksek enflasyon ortamı arasındaki benzerliklere ilişkin soruları yanıtladı. Mann, “Tarihsel verilere dikkat etmeliyiz. Ancak bana kalırsa aynı zamanda tarihi kurumsal farklılıklara da dikkat etme sorumluluğumuz var” dedi.

Başarılı ekonomist 1970’lerdeki durumla bugün arasında bir dizi farklılıkları öne çıkardı. BoE ekonomisti 1970’lerde ücretlerin ve fiyatların şimdikine göre birbirine nispeten daha endeksli olduğuna dikkat çekti. 1970'lerde döviz kurlarında ve petrol fiyatlarında "hızlı değişim dönemi" olduğunu belirterek ve söz konusu dönemde enflasyona ilişkin beklentilerin tutturulması gibi bir geçmişin olmadığını da söyledi.

Mann ayrıca ekonomide enflasyonla işsizlik oranı arasındaki tarihsel ters yönlü ilişkiyi aktaran Philips Eğrisi’ne dikkat çekti. Ekonomist 1970’lerde ücretler ve işgücü piyasasının sıkılığına ilişkin son 10-15 yılda olduğundan çok daha güçlü bir ilişki olduğuna işaret etti.

1970’lerde firmaların fiyatlandırma gücüne sahip olduğunu ve bunu kullandığını söyleyen Mann, Küresel Finans Krizi sonrasında şirketlerin fiyat artışı hamlesi yapmamaları gerektiğini hatırladığını belirtti. BoE ekonomisti piyasada bir değişimin oluştuğunu ancak şirketlerin fiyatları yükseltme konusunda çekingen davrandığını söyledi.

Mann, “Bu nedenlerle FED’in enflasyon eğrisinin gerisinde olmadığını ve gelişim devam ettikçe enflasyon endişelerini gidermek için gerekli araçlara sahip olduğunu söyleyebilirim” dedi.

Finansgundem.comun derlediği bilgilere göre FED Başkanı Jerome Powell, enflasyondaki son artışların Kovid-19 salgınından sonra ABD ekonomisinin yeniden açılmasıyla bağlantılı olduğunu ve geçici bir yükselişin yaşandığını savunuyor.

Geçtiğimiz ayın sonlarında Jackson Hole konferansında, istihdam seviyeleri hakkında bir uyarı paylaşan Powell ve aylık 120 milyar dolarlık tahvil alımında ölçeklendirmeye başlamak için belirli bir zaman çizelgesi sağlamadı. Ağustos ayındaki tarım dışı istihdam verilerinin Cuma günü beklenenden çok daha zayıf gelmesi ise ekonomistlerin tahvil alımlarının sınırlandırılmasına ilişkin beklentilerini ise ertelemelerine yol açtı.

ABD’de düşük istihdamın sebebi delta varyantı mı?

 

HSBC CEO’su pandemi öncesine dönmek istemiyor

 

Ekonomide belirsizlik borsaları yükseltiyor

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)