BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaBoE PPK Üyesi Vlieghe'den enflasyon açıklaması----

BoE PPK Üyesi Vlieghe'den enflasyon açıklaması

BoE PPK Üyesi Vlieghe'den enflasyon açıklaması
28 Mayıs 2021 - 19:49 www.finansgundem.com

BoE PPK Üyesi Vlieghe, "(BoE'nin enflasyonun 2021 sonunda yüzde 2 hedefini aşacağı öngörüsü) Enflasyonun hedef seviyenin üzerine çıkması geçici olacaktır. Enflasyonda 1970’lerle kıyaslama hatalı" şeklinde konuştu

İngiltere Merkez Bankası (BoE) Para Politikası Kurulu Üyesi Gertjan Vlieghe, BoE'nin, enflasyonun hedeflenen yüzde 2 oranını aşarak 2021 sonunda yüzde 2,5'e ulaşacağı öngörüsüne ilişkin olarak, "Bu durum geçici olacaktır. Enflasyonda 1970’lerle kıyaslama hatalı" dedi.

PPK üyesi Vlieghe, Bath Üniversitesinde yaptığı konuşmada, ülkede yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla mücadele amacıyla hızlı bir şekilde yürütülen aşılamaya rağmen, tehlikenin henüz tam olarak atlatılmadığını kaydetti.

İngiltere’de salgın nedeniyle 2020 yılında rekor seviyede düşen ekonomik aktivitede 2021 yılında ise rekor seviyede artış beklendiğinin altını çizen Vlieghe, “Bu durumu ani artış olarak tanımlama yönünde bir eğilim var. Bence, bunu ileriye dönük normale dönüş olarak adlandırmak daha yerinde olacaktır.” ifadelerini kullandı.

BoE'nin para politikası kararlarını alan komitenin 9 üyesinden biri olan Vlieghe, “Devam eden aşılamalar sayesinde ekonomik görünüm şu anda geçen senekinden daha iyi durumda. Fakat tehlike henüz atlatılmış değil. Uluslararası anlamda yeni virüs vakaları halen yüksek ve bu durum küresel aktivite üzerinde baskı oluşturuyor.” değerlendirmesinde bulundu.

Vlieghe, İngiltere’de ekonominin kademeli olarak açılması yönündeki adımların gecikebileceğine işaret ederek, “İngiltere’de endişe veren varyantlarla uğraşıyoruz. Bu durum Kovid-19 kısıtlamalarının gevşetilme hızını etkileyebilir.” ifadesini kullandı.

İngiliz hükümeti tarafından salgın nedeniyle halihazırda çalışamayacak olanlara verilen maaş desteğinin önümüzdeki dönemde (eylül ayının sonu) kesileceğini hatırlatan Vlieghe, bu destekten faydalananların sadece küçük bir kısmının bile işsiz kalmasının, toplam işsizlikte artışa yol açacağını, bunun da makro ekonomik olarak önemli olduğunu söyledi.

Vlieghe, konuşmasında ayrıca İngiltere’de ekonomik büyümenin bankanın beklediği şekilde 2021 yılında yüzde 7,25, 2021 yılında ise yüzde 5,75 seviyesinde gerçekleşmesi halinde, 2022 yılına kadar olası bir faiz artışı adımına ihtiyaç duyulmayacağını kaydetti.

BoE'nin, enflasyonun bankanın hedeflediği yüzde 2 seviyesini aşacağı öngörüsüne de değinen Vlieghe, bu durumun geçici olacağını ve ülkede enflasyonun yeniden 1970’li yıllardaki seviyelere yükselmesinin beklenmediğini belirterek, “(Enflasyonda) 1970’lerle yapılan kıyaslamalar hatalı.” ifadesini kullandı.

İngiliz Ulusal İstatistik Ofisi (ONS) verilerine göre, ülkede nisan ayında yıllık bazda tüketici fiyat endeksi (TÜFE) yüzde 1,5 artmıştı. Ülkede, TÜFE, mart ayında ise yıllık bazda yüzde 0,7 artış kaydetmişti.

BoE, geçen hafta, ülkede enflasyonun bankanın hedeflediği yüzde 2 seviyesini aşarak, 2021 yılının sonlarına doğru yüzde 2,5 seviyesine ulaşmasının beklendiğini bildirmişti.

Ülkede 1970’li yıllarda ağırlıklı olarak petrol fiyatlarındaki artışın yansıması olarak enflasyonda çift haneler görülmüş, enflasyon 1975 yılında ise yüzde 24 seviyesini aşmıştı.

Bu hafta en çok dolar yatırımcısı kazandı

Piyasalarda gün sonu 28/05/2021

BİST 100 endeksinde pozitif kapanış

 

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)