BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiBOE: İngiltere yüzde 14 küçülecek----

BOE: İngiltere yüzde 14 küçülecek

BOE: İngiltere yüzde 14 küçülecek
07 Mayıs 2020 - 13:29 www.finansgundem.com

İngiltere Merkez Bankası mayıs ayı toplantısında faiz oranlarını korumaya karar verdi. Fakat bankanın İngiltere’nin geleceğine ilişkin öngörüleri oldukça karamsar

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

İngiltere Merkez Bankası (BOE) Perşembe günü para politikasını değiştirmedi, ancak İngiltere ekonomisi hakkında korkunç tahminlerde bulunan (BOE) haziran ayındaki bir sonraki toplantısında tahvil satın alma programının boyutunu artırabileceğini belirtti.

Bankanın para politikası komitesi, beklendiği gibi, faiz oranlarını %0,1'de korumaya karar verdi ve ekonominin korona virüs krizine dayanmasına yardımcı olmak için Mart ayında başlattığı 200 milyar sterlinlik kantitatif kolaylaştırma programının boyutunu artırmaya gerek görmedi. Ancak dokuz üyeden oluşan komitenin iki üyesi, programı hemen 100 milyar sterlin daha arttırılması yönünde oy kullandı.

Kararlar beklenildiği gibi gerçekleşse de analistler ve piyasalar, İngiltere’nin ekonomik geleceğine ilişkin ipuçlarının alınacağı BoE'nin üç aylık para politikası raporunu bekliyorlardı. Raporda üretimin yılın ilk yarısında %30 oranında düşmesi beklenirken, BOE, İngiltere Hükümeti tarafından uygulanan tedbirler iş kaybı sayısını sınırlasa da işsizliğin %9'a kadar yükseleceğini öngörüyor.

BOE'nin küçülme beklentisi IMF'yi ikiye katladı

BOE raporunda önümüzdeki birkaç ay içinde ekonominin salgın evrimine, iktisadi etmenlere ve piyasaların davranışına "son derece bağımlı" olacağı ifade ediliyor. Öngörülere göre İngiltere ekonomisi 2020 yılında %14’lük düşüş yaşayacak ve 2021 yılında %15 yükselecek. Enflasyon rakamları ise BOE’nin %2’lik hedefinin oldukça aşağısında bekleniyor. 2020 yılında %0,6 olarak beklenen enflasyon ertesi yıl ise %0,5 oranında geleceği öngörülüyor. BOE’nin açıkladığı %14 oranındaki gayrisafi yurtiçi hasıla (GSYİH) düşüşü Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) %6,5’lik beklentilerinin oldukça üzerinde.

BoE, "ekonomi için pek çok başka senaryonun da mümkün olduğunu" belirtiyor. İngiliz ekonomisine ne olacağı, dünya ekonomisinin toparlanma gücüne ve İngiltere Hükümeti tarafından belirlenecek olan karantinadan çıkış stratejisinin hızına bağlı olacak.

Bankanın tahminlerine göre, mevcut sosyal mesafe tedbirlerinin iki haftası yılın bir çeyreğinin GSYİH'nın yaklaşık %1,25'ine mâl oluyor. Hane halkının ve işletmelerin tüketici davranışları büyük bir bilinmezlik olmaya devam etmekte. Tasarrufa dayalı tüketici davranışı, harcamaları ve yatırımları azaltması ve toparlanmayı geciktirmesi aşılması gereken bir risk olarak görünüyor.

BoE ayrıca, İngiltere ve AB'nin Brexit sonrası ilişkileriyle başa çıkmak için "kapsamlı bir ticaret anlaşması" yapılmasının gerektiğini ve bu olasılığın şu anda en iyi ihtimalle belirsizliğini koruduğunu belirtiyor. Raporda salgının para politikası için "benzersiz güçlükler" yarattı belirtiliyor. Zira zorunlu ekonomik ve mali bozulma döneminde şirketler ve haneler gelir kayıplarını önleyemiyor. Banka, krizle başa çıkmanın başlıca aracının mali politika olduğuna dikkat çekiyor.

Mevcut durumda, BOE, "ekonomiyi desteklemek için gerektiği gibi yanıt vermeye hazır olduğunun" belirtiyor. Önümüzdeki süreçte karşılaşılacak pek çok risk göz önüne alındığında ve açıklamalardaki satır araları incelendiğinde BOE’nin haziran toplantısında para politikasına dair somut değişiklikler için oy çoğunluğunun sahip olunacağına kesin gözüyle bakılıyor.

Küresel ekonomide durgunluk yıl sonunda bitecek

 

Alman sanayiinde 30 yılın en büyük düşüşü

 

Altın fiyatları

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)