BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemBoE ekonomisti: “Bulaşıcı karamsarlık” iyileşmeyi vurdu----

BoE ekonomisti: “Bulaşıcı karamsarlık” iyileşmeyi vurdu

BoE ekonomisti: “Bulaşıcı karamsarlık” iyileşmeyi vurdu
01 Ekim 2020 - 17:45 www.finansgundem.com

İngiltere ekonomisindeki daralma, resmi verilere göre ilk tahminlerden daha iyi durumda

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Dünya korona virüs pandemisinden yavaş yavaş iyileşme gösteriyor. İngiltere Merkez Bankası’nın Başekonomisti Andy Haldane, Çarşamba günü yaptığı açıklamada, İngilterede “bulaşıcı karamsarlığın” ekonomik iyileşmenin önünde engel oluşturduğu konusunda uyarıda bulundu. Ulusal İstatistik Ofisi, ikinci çeyrekteki resesyonun derinliğiyle ilgili tahminlerini revize etti. Resmi veriler şimdi, ekonominin ikinci çeyrekte, bir önceki üç aya kıyasla, %19,8 daraldığını gösteriyor. Bu rakam ilk aşamada yapılan %20,4’lük daralma tahminlerini boşa çıkardı.

İngiltere’nin pandemi sonrasında güçlü bir ekonomik iyileşme gösterme ihtimali, geçtiğimiz aylarda iş yatırımlarında diğer ülkelere kıyasla çok daha sert bir düşüş görülmesiyle birlikte darbe aldı. Şirketler sermaye yatırımı harcalamalarını ikinci çeyrekte kıstı. Daha geniş bir pencereden bakmak gerekirse, dünya 1930’lardan bu yana görülen en sert küresel ekonomik daralmaya neden olan pandemiden yavaşça iyileşme gösteriyor. Karantina uygulamalarının rahatlatıldığı ve korona virüsün kontrol altına alındığı yerlerde, ekonomik aktivite normale dönmeye başladı. Ancak resmi ekonomik verilerin açıklanmasıyla, kapsadıkları süreler arasında haftalar, hatta aylar olabildiği için, yayınlanmadan önce eskimiş oluyorlar.

indeed.com'da yer alan iş ilanları, alternatif bir gösterge olarak öne çıkıyor ve istihdam piyasasında iyileşmenin henüz başladığını gösteriyor. Tüketici harcamalarının bir ölçütü olarak ayak trafiğini izleyen Google Mobility verileri, insanların harcama yapmaya geri döndüklerini gösteriyor. Yine de ülkeler arasında büyük farklar var.

ABD hisse piyasaları, zorlu geçen bir ayın son gününde küçük bir ralli yaşadı. Geride kalan yatırımcılar, dünyanın başta gelen hisse piyasasında, Kasım ayındaki başkanlık seçimleri yaklaşırken volatilitenin yükselişinden yorgun düştü. Teknoloji hisselerinin çoğunlukta olduğu Nasdaq endeksi, borsaların açılışının ilk saatinde %1,5 artış gösterdi. S&P 500 ise %1,1 arttı.

Çin’in resmi para birimi renminbi küresel finansal krizden bu yana en iyi çeyreğini geçirecek. Bunun nedeni dolarda yaşanan satışlar ve Washington ve Pekin arasındaki misilleme vergilerinin en kötü döneminin sona erdiğine dair iyimser tahminler.

Bankaların ve tahvil piyasalarının Amerika’nın sağlığıyla ilgili algılarının arasındaki açık arttı. Bankalar batık kredilere karşı milyarlarca doları kenara ayırırken, tahvil fiyatları korona virüs şokundan dramatik bir iyileşme işareti veriyor. ABD bankalarında batık kredilerin toplam kaybı krizin başlangıcından bu yana 110 milyar dolar seviyesine ulaştı. Ve şimdi kredi portföylerinin %2,2’sini oluşturuyor. Bu da 2012 yılında yaşanan ekonomik krizden bu yana görülen en yüksek seviye oldu.

Royal Dutch Shell, pandemi petrol ve yakıt üreticisini daha temiz yakıtlar kullanacağı bir döneme başlamaya zorlarken, 9,000 kişinin işine son vermeyi planlıyor. Şirketin CEO’su Ben van Beurden, Çarşamba günü yaptığı açıklamada, geçtiğimiz yılın sonunda 83,000 kişiyi istihdam eden Shell’i daha sade bir organizasyon haline getirmenin, 2022 yılında yıllık giderleri 2,5 milyar dolar azaltacağını beklediklerini söyledi.

Oasis Petroleum iflas koruması için başvuruda bulundu. ABD’nin pandemi yakıt piyasalarının düşüşüne neden olmasından bu yana dibe vuran son büyük yakıt üreticisi oldu. Teksas ve Montana’da üretim tesisleri bulunan şirket, “petrol ve yakıt fiyatlarındaki sert düşüşü” sorumlu tuttu.

Disney de Florida ve California’daki tema parklarında çalışan 28,000 kişinin işine son verecek. Pandemi, dünyanın en büyük eğlence şirketi üzerinde de etkisini gösterdi. Disney’in tema parklar müdürü, Josh D’Amaro California yetkililerini Disneyland’ın yeniden açılmasını yasakladıkları için eleştirdi ve şirketin ülkenin en yoğun nüfuslu eyaletinde yaşadığı güçlükleri “alevlendirdiklerini” söyledi.

Tedarik zincirlerinde hızlı bir değişim beklentileri gerileme gösterdi. Ülke dışında faaliyet gösteren şirketlerin ülkelerine dönmeye ikna olmamaya direnmesi giderek yaygınlaşıyor. Dartmouth College, öğretim üyesi Doç. Dr. Emily Blanchard, hükümetlerin yerli üretime oldukça fazla yatırım yapması gerekebileceğini ya da yönetmeliklerde radikal değişikliklere gitmek zorunda kalabileceklerini söyledi.

Korona virüsün Singapur’daki kısa vadeli etkileri sert olacak zira ülkenin ekonomisinin bu yıl %7 daralması bekleniyor. Ancak pandemi aynı zamanda ülkenin direncini ve Asya’ya girişin bir yolu olarak önemini de ortaya koydu. Hava temiz, suç oranları düşük, siyaset istikrarlı ve toplumun eğitim oranı oldukça yüksek. Bir çok insan hem İngilizce hem de Çince konuşuyor ve ülkenin internet ağı dünyanın en hızlısı.

Dünya Sağlık Örgütü, 120 milyon korona virüs antijen testini, düşük ve orta gelirli ülkelere sunacağını açıkladı. Bunun amacı korona virüsün yayılımını gelişmiş ülkelerde sınırlandırmak. Güvenilir ve hızlı testler, bilim insanları tarafından tüm başarılı virüs kontrol stratejilerinin bir parçası olarak görülüyor ve ekonomik iyileşmeye de katkı sağlayabilir.

Kolay ekonomik iyileşme dönemi sona erdi

 

Fitch: Avrupa bankalarında V şeklinde iyileşme olmayacak

 

İngiltere ekonomisinde 2023’e kadar iyileşme yok

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)